Το μέλλον της αγοράς εξορυκτικού εξοπλισμού διαγράφεται πολύ θετικό σε παγκόσμιο επίπεδο

Το μέλλον της αγοράς εξορυκτικού εξοπλισμού διαγράφεται πολύ θετικό σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ψηφιοποίηση των εξορυκτικών λειτουργιών και του σχετικού εξοπλισμού, που έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζει ότι ο κλάδος κινείται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο εξορυκτικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών μηχανημάτων. Ο συνδυασμός μηχανημάτων που χρησιμοποιείται σε μια συγκεκριμένη εκμετάλλευση εξαρτάται από το τι παράγει το κάθε ορυχείο. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε επιφανειακά ορυχεία είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια υπόγεια εκμετάλλευση.

Οι ανάγκες σε εξοπλισμό, το είδος της εκμετάλλευσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία αναπτύσσεται ένα έργο εξόρυξης είναι σημαντικά στοιχεία τα οποία οι εξορυκτικές εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς και να παρακολουθούν συνεχώς, εάν επιθυμούν να εξελίξουν τις διαδικασίες τους και να βελτιώσουν τους δείκτες απόδοσης τους.

Όσον αφορά τις ανάγκες σε εξορυκτικό εξοπλισμό αυτές προφανώς μεταβάλλονται στη βάση της λειτουργίας για την οποία προορίζονται, για παράδειγμα υπόγεια εξόρυξη, επιφανειακή εξόρυξη, θραύση, λειοτρίβηση, κοσκίνιση κ.λπ.

Σε σχέση με το είδος της εκμετάλλευσης, οι ανάγκες σε εξοπλισμό μεταβάλλονται ανάλογα με το αν πρόκειται για εργασίες μεταλλευτικής έρευνας, επεξεργασίας μεταλλεύματος, μεταφοράς, κ.λπ. Στις μεταφορές για παράδειγμα, αυτόνομα τρένα και φορτηγά που μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται εξ αποστάσεως ήδη χρησιμοποιούνται επιτυχημένα από ορισμένες εταιρείες εξόρυξης.

Τα αυτόνομα οχήματα έχουν την ικανότητα να διευκολύνουν την αποτελεσματική μετακίνηση υλικών αλλά, συγχρόνως, αποδεσμεύουν προσωπικό εξόρυξης το οποίο μπορεί πλέον να απασχοληθεί σε άλλες εργασίες εξαλείφοντας ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, η αγορά του εξοπλισμού εξόρυξης χωρίζεται σε: Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικός, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα αναμένεται να ηγηθεί του κλάδου, ακολουθούμενη από την Ινδονησία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Παπούα-Νέα Γουινέα. Η Κίνα θεωρείται ότι σύντομα θα είναι πρωτοπόρος στις πρωτοβουλίες «έξυπνης» εξόρυξης, ενώ η Ινδία ίσως αποτελέσει την επόμενη, υψηλής δυναμικής, αγορά για τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές εξορυκτικού εξοπλισμού, λόγω των αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ορυκτές πρώτες ύλες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ενισχύεται από κάποιες σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτήν την περιοχή, υπάρχει υψηλό επίπεδο υιοθέτησης τεχνολογίας σε τομείς όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση, η ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και τα συστήματα ασφαλείας στην εξόρυξη. Η αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί εκθετικά τις επόμενες δεκαετίες σε συνάρτηση και με τις δραστηριότητες μεταλλευτικής έρευνας που αυξάνονται παγκοσμίως. Συγχρόνως, η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων είναι αποτέλεσμα της επίσης αυξανόμενης υιοθέτησης τεχνολογιών αυτοματισμού από τον κλάδο.

Αυτή η υιοθέτηση δίνει με τη σειρά της σημαντικές ευκαιρίες για αναβάθμιση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων σε εξορυκτικές μονάδες παλαιού τύπου, παρέχοντας ψηφιακά προϊόντα και διαδικασίες, όπως ανάλυση δεδομένων για υποστήριξη και βελτίωση των επιχειρηματικών πρακτικών, μείωση ζημιών στα μηχανήματα και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης για καινοτόμο εξοπλισμό με ενσωματωμένη ψηφιακή τεχνολογία οδηγεί στην ανάγκη για πιο πράσινο και πιο έξυπνο εξοπλισμό εξόρυξης. Η αύξηση των υπό λειτουργία έργων εξόρυξης κατευθύνει την αγορά και η ύπαρξη ευνοϊκού κανονιστικού πλαισίου θα μπορούσε να προωθήσει περαιτέρω τη χρήση ολοένα και πιο αποδοτικού εξοπλισμού εξόρυξης.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Mining 4.0 και Industry 4.0

Τα τελευταία χρόνια, η υιοθέτηση του πλαισίου Mining 4.0, που θα μεταμορφώσει τον κλάδο, έχει επιταχυνθεί. Από τις αρχές του 17ου αιώνα, που θεωρείται ως έναρξη της ανάπτυξης του κλάδου, έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά από πολύ σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού και η ευελιξία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, οι εξορυκτικές εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή λύσεων Mining 4.0 μέσω του Industry 4.0, το οποίο διασυνδέει τις διαδικασίες εξόρυξης χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες, συστήματα μεγάλων δεδομένων (Big Data), IoT, 5G, cloud και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αυτοματισμός στην εξόρυξη αναπτύσσεται ραγδαία και συνεπάγεται αύξηση κερδών σε έργα που χρησιμοποιούν συστήματα αυτοματισμού και μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση για την αγορά του εξορυκτικού αυτοματισμού, Επιπλέον, η χρήση μηχανημάτων εξόρυξης εξοπλισμένων με τεχνολογίες αιχμής αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρόνου. Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εξόρυξη, η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση θεωρούνται συχνά ως σημεντικές παράμετροι για την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου.

Εστίαση στο βιώσιμο εξοπλισμό εξόρυξης

Επί του παρόντος, απαιτείται αξιόπιστος εξοπλισμός καθώς και ενεργειακή τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον που θα είναι παράλληλα και αποδοτική. Αναμένεται ότι οι εταιρείες εξορυκτικού εξοπλισμού που προσφέρουν υβριδική (ντίζελ/ηλεκτρική) και αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία και έχουν υιοθετήσει βιώσιμες πολιτικές, θα αποτελέσουν παραδείγματα αειφορίας και θα οδηγήσουν την πορεία ενεργειακής μετάβασης του κλάδου.

Οι στόχοι που θέτουν οι κορυφαίες εταιρείες του τομέα εξόρυξης είναι να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 30% μέχρι το 2030. Η εξόρυξη θα είναι πιθανώς ένας από τους τελευταίους βιομηχανικούς τομείς που θα ανανεώσουν τα συστήματα τους με σκοπό τη βελτιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα και αυτό κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των διαδικασιών που αποτελούν εμπόδιο επί του παρόντος.

Ο τομέας εξόρυξης εκπέμπει μεταξύ 1,9 και 5,1 γιγατόνους CO2 (CO2e) ετησίως και αυτό πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 85% για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Οι επιχειρήσεις εξόρυξης αρχίζουν να κατανοούν πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα με περιβαλλοντικούς όρους και η εταιρική κοινωνική ευθύνη για τη συνεχή οικονομική τους βιωσιμότητα. Συνεπώς, οι κατασκευαστές εξοπλισμού εξελίσσουν τις τεχνολογίες με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια και την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Συγχρόνως, τα θέματα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας επηρρεάζουν τη φήμη και την εικόνα μίας εταιρείας. 

Με εφαρμογές σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας εξόρυξης (άνθρακα, ορυκτών και μετάλλων), το μέλλον της αγοράς εξοπλισμού εξόρυξης προμηνύεται ευοίωνο. Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης αυτής της αγοράς φυσικά θα παραμείνει η διαρκής επέκταση των εργασιών εξόρυξης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για μέταλλα και ορυκτά.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER