Το κοίτασμα σπανίων γαιών στη Σουηδία είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις

Το κοίτασμα σπανίων γαιών στη Σουηδία είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις

Το εν λόγω κοίτασμα περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες άλλων σημαντικών πρώτων υλών, ενώ η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB προσδοκά να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εμπορική του ανάπτυξη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τον Ιανουάριο 2023, η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην περιοχή Per Geijer, στη βόρεις Σουηδίας. Έξι μήνες αργότερα, η εταιρεία δημοσίευσε νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία το κοίτασμα περιέχει πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνους σπανίων γαιών, ποσότητα περίπου 25% μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η LKAB σκοπεύει τώρα να υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης. Αυτό είναι ένα από τα πολλά βήματα που προηγούνται της εμπορικής ανάπτυξης. Λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης στη Σουηδία, η εταιρεία αναμένει ότι θα χρειαστούν 10 έως 15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη αυτών των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.

Επιπλέον, το κοίτασμα Per Geijer παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο και φώσφορο. Ο φώσφορος χρειάζεται, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή λιπασμάτων. Σύμφωνα με την LKAB, η Ευρώπη καλύπτει το 80% των αναγκών της σε φώσφορο μέσω εισαγωγών.

Με πληροφορίες από rawmaterials.net

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER