Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος: 100 Χρόνια συνεισφοράς στη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων

Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος: 100 Χρόνια συνεισφοράς στη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας στην εκπροσώπηση, δημιουργία αξίας και προώθηση της υπεύθυνης εξόρυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες Ελληνικές Επιχειρηματικές Ενώσεις, με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος. ​

«Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα μέλη μας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους», τόνισε στην εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΜΕ Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστική συνδρομή στην κοινωνικό οικονομική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών - με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος - σε περιόδους που ήταν ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της χώρας καθώς επίσης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

100 χρόνια ΣΜΕ, ετος ορυκτών, Γιαζιτζόγλου

«Στην ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης μας, οραματιζόμαστε το μέλλον, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σημαντικές αλλαγές που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, σε ότι αφορά την τεχνολογία, το περιβάλλον αλλά και την γεωπολιτική σταθερότητα. Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν στην Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

«Τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας, ενώ η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 100 Χρόνων, Αθανάσιος Κεφάλας.

100 χρόνια ΣΜΕ, ετος ορυκτών, Κεφάλας

«Οι μεταλλευτές της χώρας αντιλαμβάνονται νωρίς την ανάγκη συλλογικής δράσης και έτσι στις 28 Μαΐου 1924 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της «Ενώσεως των εν Ελλάδι Μεταλλουργικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων», η οποία στις 17 Οκτωβρίου 1952 μετονομάστηκε σε ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».

«Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αφιερώνουμε το Έτος 2024 στους Ορυκτούς Πόρους και με επτά εκδηλώσεις, σε περιοχές με ισχυρή σημειολογία για τον κλάδο, θα παρουσιάσουμε την ιστορία μας και θα συζητήσουμε για το αύριο στις ενότητες:

  • Οι Ορυκτοί Πόροι Οδηγός στη Νέα Εποχή της Ευρώπης
  • 100 Χρόνια ΣΜΕ: Φεβρουάριος 2024, Αθήνα
  • Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού: Μάρτιος 2024, Αθήνα, ΕΑΓΜΕ
  • Γεωπολιτικές προκλήσεις και Πρώτες Ύλες: Απρίλιος 2024, Δελφοί - στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum
  • Καινοτομία-Ψηφιακή μετάβαση: Ιούνιος 2024, Δράμα
  • Ορυκτά, πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή: Σεπτέμβριος 2024, Θεσσαλονίκη
  • Το Σήμερα και το Αύριο των Ορυκτών Πόρων (κεντρική εκδήλωση): Νοέμβριος 2024, Αθήνα
  • Γεω-Αρχαιολογία: Δεκέμβριος 2024, Λαύριο»
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER