Πώς οι εταιρείες εξόρυξης μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Πώς οι εταιρείες εξόρυξης μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ειδικά των Πεδίων 1 και 2, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τις εξορυκτικές εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για τον εκμηδενισμό των εκπομπών από τις δραστηριότητες τους. Η GlobalData διαπίστωσε ότι για την περίοδο 2021-2022, 101 εταιρείες εξόρυξης συνέβαλαν σε συνολική μείωση 1,55% στις εκπομπές των Πεδίων 1 και 2.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μέχρι σήμερα, αυτό έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω της μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, δηλαδή αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου, στην προσπάθεια απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα υψηλότερων εκπομπών όπως ο άνθρακας, το ντίζελ και το βαρύ μαζούτ.

Εστίαση στις εκπομπές των Πεδίων 1 και 2

Αν και υπάρχει αυξημένη αναγνώριση της σημασίας της αντιμετώπισης των εκπομπών του Πεδίου 3, η τρέχουσα εστίαση για τη μείωση παραμένει στα Πεδία 1 και 2 (Scope 1 και 2), καθώς το Πεδίο 3 είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και να ελεγχθεί, καθώς εμπλέκει την ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα κατάντη (downstream).

Οι παράγοντες επηρεασμού της ποσότητας των εκπομπών περιλαμβάνουν τον τύπο των ορυκτών πρώτων υλών που εξορύσσονται, τις χρησιμοποιούμενες διαδικασίες επεξεργασίας, το ρυθμιστικό περιβάλλον, την τοποθεσία εξόρυξης και την τελική χρήση και διάθεση του προϊόντος. Το τελευταίο είναι πιο άμεσο και ελεγχόμενο.

Οι εκπομπές του Πεδίου 1 είναι συνήθως υψηλότερες για τις εξορυκτικές επιχειρήσεις λόγω της εγγενούς φύσης των δραστηριοτήτων τους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, τη μεταφορά των εξορυσσόμενων προϊόντων και διάφορες επιτόπιες διεργασίες (π.χ. ανατινάξεις).

Απο την πλευρά τους, οι εκπομπές του Πεδίου 2 μπορεί να είναι σημαντικές ως προς το μέγεθος αλλά είναι σχετικά ευκολότερο να μειωθούν.

Οι εταιρείες εξόρυξης κινούνται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της επιτόπιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είναι δυνατή η συγκεκριμένη επιλογή για εκμεταλλεύσεις εκτός δικτύου παροχής ενέργειας, όπως και προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες στρατηγικές μείωσης

Η κατανάλωση υψηλότερου ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι ένας πρωταρχικός τρόπος για την επίτευξη μείωσης των εκπομπών. Αυτή η μετατόπιση διευκολύνεται είτε μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό για συγκεκριμένες τοποθεσίες εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων, από απευθείας παραγωγή μέσω επιτόπιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ηλιακή ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει το 63,8% της επιτόπιας παραγωγικής ικανότητας ενέργειας υπό ανάπτυξη, ποσοστό που περιλαμβάνει τόσο τα λειτουργικά όσο και τα υπό κατασκευή ορυχεία. Αντίθετα, η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 3,4% της παραγωγικής ικανότητας υπό ανάπτυξη. Σημαντικές επενδύσεις σε έργα ηλιακής ενέργειας εντοπίζονται επί του παρόντος στην Αφρική και την Αυστραλία.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αυξανόμενη υιοθέτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό τοπίο της εξορυκτικής βιομηχανίας ως στρατηγικής εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα υψηλότερων εκπομπών.

Επίσης, διαφαίνεται ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο εξηλεκτρισμός του εξορυκτικού εξοπλισμού θα αποτελέσει σημαντική τάση. Τα οχήματα εξόρυξης με ντίζελ αντικαθίστανται σταδιακά από αυτά που τροφοδοτούνται από ηλεκτρικές μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Διάφορες εξορυκτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν εξηλεκτρισμένους στόλους ή να ξεκινούν σχετικές δοκιμές, σε συνεργασία με κατασκευαστές εξοπλισμού και άλλες εξορυκτικές εταιρείες.

Αξιολόγηση των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών στην εξόρυξη

Οι εξορυκτικές εταιρείες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των εκπομπών των Πεδίων 1 και 2, με πολλές από αυτές να έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους μειώσεων έως το 2030, καθώς και τον μακροπρόθεσμο στόχο για εκμηδενισμό των εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα.

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα τα τελευταία χρόνια, η GlobalData ανέλυσε την απόδοση 101 εξορυκτικών εταιρειών για το τελευταίο έτος αναφοράς και παρατήρησε συνολική μείωση 1,55% στις εκπομπές των Πεδίων 1 και 2 κατά την περίοδο 2021-2022.

Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων το 2022 ήταν της εταιρείας Antofagasta, η οποία πέτυχε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 38,2%, κυρίως λόγω της χρήσης ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές για όλες τις εξορυκτικές της λειτουργίες από τον Απρίλιο του 2022 και έπειτα.

Σε ένα άλλο θετικό παράδειγμα, η BHP μείωσε τις συνολικές εκπομπές των Πεδίων 1 και 2 κατά 24,1%, κυρίως λόγω των μειωμένων εκπομπών του Πεδίου 2, διασφαλίζοντας ότι το το 46% της ενέργειας που προμηθεύτηκε, προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, η Anglo-American, αύξησε το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησε και προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές από 46% το 2021 σε 52% το 2022, επιτυγχάνοντας ποσοστά μείωσης των εκπομπών κατά 8,3%.

Η GlobalData εξέτασε περαιτέρω την περίοδο 2018-2022 για τις 85 εταιρείες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα και βρήκε συνολική μείωση 14,3% στις εκπομπές των Πεδίων 1 και 2 σε διάστημα πέντε ετών.

Από τις 85 εξορυκτικές εταιρείες υπό εξέταση, το 42% κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους, με τις πιο σημαντικές περικοπές να επιτυγχάνονται από τις Vale, Barrick Gold και Rio Tinto.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER