Περισσότερα από 300 νέα ορυχεία θα χρειαστεί να κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία για να καλυφθεί η ζήτηση για πρώτες ύλες μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με προβλέψεις της Benchmark Mineral Intelligence.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 384 νέα ορυχεία για γραφίτη, λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης έως το 2035, με βάση τα μέσα μεγέθη ορυχείων σε κάθε κλάδο, σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence. Λαμβάνοντας υπόψη την ανακύκλωση πρώτων υλών, ο αριθμός των απαιτούμενων νέων ορυχείων προσεγγίζει τα 336 ορυχεία.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται καθαρά το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αυτή τη δεκαετία. Η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το 2032, σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence. Ωστόσο, οι προμήθειες πρώτων υλών λιθίου, γραφίτη, νικελίου και κοβαλτίου θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη ζήτηση, ειδικά μετά το 2030.
Ενώ η ανακύκλωση πρώτων υλών θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μελλοντική προμήθεια κοβαλτίου, δεν πρόκειται να έχει ακόμη μεγάλο αντίκτυπο σε υλικά όπως ο γραφίτης. Επίσης, αν και ο διαθέσιμος χρόνος για την κατασκευή εγκαταστάσεων ανακύκλωσης είναι λίγος, οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιο σημαντικό ποσοστό από τις απαιτήσεις σε πρώτες ύλες που σε αντίθετη περίπτωση θα καλύπτονταν με νέες εξορύξεις.
Γραφίτης
Για να καλυφθεί η ζήτηση για υλικά ανόδου, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν 97 νέα ορυχεία φυσικού γραφίτη, υποθέτοντας μέσο μέγεθος παραγωγής 56.000 τόνων ετησίως και χωρίς να συνυπολογίζονται οι πιθανές ποσότητες γραφίτη από ανακύκλωση. Ο φυσικός γραφίτης συνήθως αναμιγνύεται με συνθετικό γραφίτη σε ανόδους μπαταρίας ιόντων λιθίου.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα από 70 ορυχεία παγκοσμίως με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Κίνα και την Αφρική. Οι τρέχουσες τεχνολογίες ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου εστιάζουν την ανάκτηση των υλικών της καθόδου της μπαταρίας και όχι στην άνοδο, αλλά υφίσταται μεγάλη συζήτηση και έχουν τεθεί κάποια αρχικά χρονοδιαγράμματα για έργα ανακύκλωσης υλικών ανόδου. Προφανώς απαιτείται ανακύκλωση ανόδων και ανάκτηση γραφίτη για να μειωθεί η εξάρτηση από εξορυσσόμενα υλικά.
Για τον συνθετικό γραφίτη, ο οποίος παράγεται με χρήση οπτάνθρακα ή λιθανθρακόπισσας, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν συνολικά 54 εργοστάσια με μέσο μέγεθος 57.000 τόνων μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Benchmark.
Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι εάν η ποσότητα του πυριτίου που προστίθεται στην άνοδο της μπαταρίας αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένει η Benchmark, τότε ο αριθμός των νέων ορυχείων γραφίτη που χρειάζονται θα είναι μικρότερος της παρούσας εκτίμησης.
Λίθιο
Για να ικανοποιηθούν οι παγκόσμιες απαιτήσεις σε λίθιο θα απαιτηθούν 74 νέα ορυχεία με μέσο μέγεθος παραγωγής 45.000 τόνων έως το 2035, σύμφωνα με την Benchmark. Με συμπερίληψη των ποσοτήτων λιθίου που θα προκύψουν από ανακύκλωση, ο αριθμός των απαιτούμενων νέων ορυχείων μειώνεται και είναι περίπου 59 ορυχεία.
Δεδομένου ότι τα ορυχεία χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να κατασκευαστούν και να καταστούν λειτουργικά, τα ορυχεία λιθίου θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως το 2033, σύμφωνα με τον Cameron Perks, αναλυτή της Benchmark. «Αυτό σημαίνει 59 νέα ορυχεία λιθίου να λειτουργούν σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα».
Η Αυστραλία πρόκειται να παραμείνει ο κυρίαρχος παραγωγός λιθίου αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με την Benchmark. Στην Αυστραλία υπάρχουν, επί του παρόντος, πάνω από 13 ορυχεία λιθίου που παράγουν πετρώματα σποδουμενίου που περιέχουν λίθιο, πάνω από το 75% του οποίου εξευγενίζεται στην Κίνα.
Νικέλιο και κοβάλτιο
Για την κάλυψη της ζήτησης σε νικέλιο, θα απαιτηθούν 72 νέα έργα εξόρυξης με μέσο μέγεθος παραγωγής 42.500 τόνων, σύμφωνα με την Benchmark. Η ανακύκλωση, ωστόσο, αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξόρυξη κοβαλτίου. Χωρίς την ανακύκλωση, ο κόσμος θα χρειαστεί να κατασκευάσει 62 νέα έργα εξόρυξης κοβαλτίου παραγωγής 5.000 τόνων το καθένα μέχρι το τέλος του 2035 αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις προβλέψεις ανακύκλωσης, ο αριθμός αυτός μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 38 δηλαδή νέα ορυχεία κοβαλτίου.
Με πληροφορίες από benchmarkminerals.com