Κατευθυντήριες οδηγίες από τo ICMM για τη βελτίωση των αναφορών εκπομπών του Πεδίου 3 από την εξορυκτική βιομηχανία

Κατευθυντήριες οδηγίες από τo ICMM για τη βελτίωση των αναφορών εκπομπών του Πεδίου 3 από την εξορυκτική βιομηχανία

Το International Council of Mining and Metals (ICMM) εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες (Emissions Accounting and Reporting Guidance) για εκπομπές Scope 3 που στοχεύουν να παρέχουν ένα τυποποιημένο πλαίσιο για τις εταιρείες εξόρυξης και μετάλλων με σκοπό τον υπολογισμό και την αναφορά των εκπομπών άνθρακα της αλυσίδας αξίας τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας και στην επιτάχυνση της συνεργασίας με τους προμηθευτές και τους πελάτες για τη μείωση αυτών των εκπομπών. Το πλαίσιο καθοδήγησης βασίζεται στο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο για τον υπολογισμό και την αναφορά εταιρικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) παγκοσμίως, δηλαδή το Πρότυπο για το Πεδίο 3 του Πρωτοκόλλου GHG από το World Resources Institute (WRI) και το World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) και είναι προσαρμοσμένο στα μοναδικά χαρακτηριστικά της βιομηχανίας εξόρυξης και μετάλλων.

Οι εκπομπές του Πεδίου 3 (Scope 3) αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 75% του προφίλ εκπομπών μιας εταιρείας, ποσοστό που μπορεί να επεκταθεί στο 95% για τις εταιρείες εξόρυξης και μετάλλων, ανάλογα με το είδος των παραγόμενων προϊόντων.

Καθώς τα ορυκτά και τα μέταλλα αποτελούν το θεμέλιο τόσων πολλών βιομηχανιών, αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο προφίλ εκπομπών του Πεδίου 3 για τον τομέα, με σημαντική διακύμανση μεταξύ προϊόντων και γεωγραφικών περιοχών. Το πλαίσιο καθοδήγησης βοηθά τις εταιρείες να κατανοήσουν τα μοναδικά προφίλ εκπομπών τους και να προσδιορίσουν «σημεία ενδιαφέροντος» όπου μπορούν να στοχεύσουν τις προσπάθειες τους, σε συνεργασία με προμηθευτές και πελάτες, για να επιτύχουν ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Το πλαίσιο καθοδήγησης ορίζει σαφείς παραμέτρους για τον υπολογισμό των εκπομπών στις 15 κατηγορίες εκπομπών Πεδίου 3 του Πρωτοκόλλου GHG και υποστηρίζει τις εταιρείες στην εφαρμογή των αρχών του Πρωτοκόλλου για Συνάφεια, Πληρότητα, Διαφάνεια, Ακρίβεια και Συνέπεια.

Ο Rohitesh Dhawan, Διευθύνων Σύμβουλος του ICMM, δήλωσε: «Οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού εξαρτώνται από τη μαζική αύξηση της χρήσης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των βασικών ορυκτών που τους επιτρέπουν. Αλλά η παραγωγή αυτών των υλικών δεν είναι χωρίς το δικό της αποτύπωμα άνθρακα. Δεδομένου ότι όλες οι ενέργειες για τις εκπομπές του Πεδίου 3 εξαρτώνται από υπολογισμούς και αναφορές υψηλής ποιότητας, ο τομέας αυτός απαιτεί ιδιαίτερη εστίαση από τη βιομηχανία εξόρυξης και μετάλλων».

«Τα μέλη του ICMM - που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του κλάδου - έχουν ενστερνιστεί το ρόλο τους όσον αφορά στην υποστήριξη πελατών και προμηθευτών στις δικές τους προσπάθειες για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Και, ενώ η διαφάνεια και η δράση ξεκινούν από εμάς, η επείγουσα πρόοδος που απαιτείται, θα χρειαστεί συνεργασία σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ελπίζουμε ότι οι Οδηγίες Λογιστικής και Αναφοράς Εκπομπών Πεδίου 3 του ICMM θα οδηγήσουν σε συνεργασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές της αξιακής αλυσίδας, σύμφωνα με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους».

Το σύνολο των οδηγιών αναπτύχθηκε με την υποστήριξη ειδικών στις εκπομπές του Πεδίου 3, προερχόμενων από μέλη του ICMM και σε συνεννόηση με επενδυτές και τις αρμόδιες αρχές κατάρτισης των προτύπων.

Ο Jakob Stausholm, Διευθύνων Σύμβουλος της Rio Tinto και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή του Συμβουλίου του ICMM, είπε: «Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική πρόκληση της γενιάς μας. Οι Οδηγίες Πεδίου 3 του ICMM θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησης των προφίλ των εκπομπών του Πεδίου 3 των εταιρειών εξόρυξης και μετάλλων, καθώς και στην παροχή ευκαιριών για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών».

«Κάθε εταιρεία βρίσκεται στο δικό της δρόμο όσον αφορά στις εκπομπές του Πεδίου 3, και έτσι το πλαίσιο καθοδήγησης αναγνωρίζει ότι μια προσέγγιση «ενιαίου μεγέθους» δε λειτουργεί στον υπολογισμό και αναφορά των εκπομπών του Πεδίου 3 και ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής διαφορετικών επιπέδων υπολογισμού και ωριμότητας αναφορών σε ολόκληρο τον κλάδο. Αυτές οι οδηγίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε επιχείρηση εξόρυξης, ανεξαρτήτως προϊόντων ή γεωγραφίας, και για το λόγο αυτό καλούμε όλες τις εταιρείες να υιοθετήσουν τη χρήση τους στους δικούς τους υπολογισμούς και αναφορές εκπομπών Πεδίου 3 για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευθυγράμμισης όσον αφορά στις γνωστοποιήσεις στο σύνολο του κλάδου».

Με πληροφορίες από aluminiumtoday.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER