Η Rare Earths Norway ανακαλύπτει τεράστιο κοίτασμα σπανίων γαιών

Η Rare Earths Norway ανακαλύπτει τεράστιο κοίτασμα σπανίων γαιών

Η Rare Earths Norway (REN) ανακοίνωσε μια εκτίμηση αποθεμάτων για το σύμπλεγμα carbonatite στην περιοχή Fen στα νοτιοανατολικά της Νορβηγίας, στο οποίο ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλυφθεί το μεγαλύτερο απόθεμα στοιχείων σπάνιων γαιών στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μετά από τρία χρόνια στοχευμένης μεταλλευτικής έρευνας, η REN παρέδωσε μια εκτίμηση για το σύμπλεγμα carbonatite στην τοποθεσία Fen, η οποία βασίζεται στο πρότυπο JORC 2012. Η REN διαθέτει άδεια εξερεύνησης που καλύπτει περίπου το 90% του εν λόγω συμπλέγματος.

Το μέγεθος του κοιτάσματος εκτιμάται στους 559 εκατ. τόνους με περιεκτικότητα της τάξης του 1,57% σε οξείδια σπανίων γαιών (total rare earth oxides, TREO). Αυτό σημαίνει ότι το σύμπλεγμα περιέχει περίπου 8,8 εκατ. τόνους οξειδίων σπανίων γαιών με εύλογη προοπτική για βιώσιμη οικονομικά εξόρυξη σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα οξείδια υπολογίζεται ότι περιέχουν 1,5 εκατ. τόνους σπανίων γαιών που χρησιμοποιούνται σε μαγνήτες ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η ΕΕ θεωρεί ότι οι σπάνιες γαίες είναι οι πιο κρίσιμες πρώτες ύλες όταν το κριτήριο είναι η επισφάλεια των επιπέδων εφοδιασμού.

Η εκτίμηση δείχνει το βάθος το κοιτάσματος στα 468 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Η REN είπε ότι αναμένει το κοίτασμα να εκτείνεται στα 1000 μέτρα βάθος, αυξάνοντας κατά πολύ τη δυναμική της εκμετάλλευσης. Η REN δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης θα αυξήσει την ποσότητα του διαθέσιμου αποθέματος,

«Η εταιρεία συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Montanuniversität Leoben στην Αυστρία για να αναπτύξει το κοίτασμα με τις πιο βιώσιμες τεχνολογίες εξόρυξης και επεξεργασίας, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rare Earths Norway, Alf Reistad.

«Πλέον, μέσω ενός ανεξάρτητου τρίτου μέρους, επιβεβαιώσαμε ότι διαθέτουμε σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών στη Fen. Αυτό είναι ένα ορόσημο για εμάς που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική κοινότητα στο Nome, αλλά και τη Νορβηγία και την Ευρώπη για γενιές», πρόσθεσε ο επικεφαλής γεωλόγος της Rare Earths Norway, Trond Watne.

Η Rare Earths Norway στοχεύει να συνεισφέρει σε μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας σπανίων γαιών από την εξόρυξη έως το τελικό προϊόν με σημαντικά χαμηλότερες κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Περαιτέρω εξερευνητικές γεωτρήσεις έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER