Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου στη Σερβία

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου στη Σερβία

Χιλιάδες άνθρωποι στη Σερβία διαδήλωσαν στο Βελιγράδι ενάντια στα σχέδια εξόρυξης ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη, μια κρίσιμη πρώτη ύλη για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ακτιβιστές λένε ότι το ορυχείο θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κοιλάδα Jadar της Σερβίας, όπου βρίσκεται το κοίτασμα. Μία σχετική άδεια εκμετάλλευσης που είχε χορηγηθεί στον γίγαντα εξόρυξης Rio Tinto, ανακλήθηκε το 2022 μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα, αλλά το έργο αναθερμάνθηκε πρόσφατα μετά από δικαστική απόφαση και αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Aleksandar Vucic επέμεινε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά πρωτόκολλα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας εκτιμά ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν από 24.000 έως 27.000 άτομα. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατέλαβαν επίσης δύο από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ivica Dacic ανέφερε σε δήλωση ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι οι ενέργειες τους δεν ήταν σύμφωνες με το νόμο. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των υποκινητών των διαδηλώσεων.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Οι ακτιβιστές θέλουν οι νομοθέτες να απαγορεύσουν οριστικά την εξόρυξη λιθίου και βορίου στη Σερβία, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μόλυνση της γης και του νερού. 

Τον περασμένο μήνα, η Σερβία αποκατέστησε την ισχύ της άδειας που είχε αποδοθεί στη Rio Tinto για την εξόρυξη λιθίου στην κοιλάδα Jadar στα δυτικά της χώρας. Η κυβέρνηση της Σερβίας είπε ότι η προηγούμενη απόφαση να μπλοκάρει το έργο το 2022 «δεν ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα και το νόμο».

Η ΕΕ χαιρέτισε την απόφαση επανενεργοποίησης της άδειας ως «ιστορική ημέρα τόσο για τη Σερβία όσο και την Ευρώπη».

Μιλώντας για το έργο της Rio Tinto, η αρχηγός του Κινήματος Πράσινων-Αριστερών, Biljana Djordjevic, είπε ότι οι ακτιβιστές «φοβούνται ότι η Σερβία θα θυσιαστεί για να προμηθεύει λίθιο για ηλεκτρικά οχήματα που σχεδόν κανείς στη Σερβία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειάζονται όλο και περισσότερο λίθιο για μπαταρίες, καθώς η μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων επιταχύνεται και το έργο Jadar Valley της Rio Tinto, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να προσφέρει έως και το 90% των τρεχουσών αναγκών λιθίου της Ευρώπης και να αναδείξει την εταιρεία σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς λιθίου στον κόσμο.

Με πληροφορίες από bbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER