Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου εξόρυξης ουρανίου της Κίνας

Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου εξόρυξης ουρανίου της Κίνας

Το έργο εξόρυξης ουρανίου στο Ordos στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας αναπτύσσεται από την China National Nuclear Corporation και η κατασκευή του ξεκίνησε εντός του Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την China Atomic Energy Authority (CAEA).

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η CAEA είπε ότι «οι βασικοί τεχνικοί δείκτες του έργου είναι από τους καλύτερους στον κόσμο» καθώς θα διαθέτει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και απόδοσης και, μετά την ολοκλήρωση του, θα έχει «τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εντός Κίνας», ένω παράλληλα «θα βελτιώσει περαιτέρω» την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό ουράνιο για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Το έργο θα ενσωματώσει αυτοματισμούς, απομακρυσμένο κεντρικό έλεγχο και ανάλυση big data, τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε χειρισμό της εγκατάστασης από «χιλιάδες μίλια μακριά, κάνοντας δυνατή την εξόρυξη ουρανίου μέσω ενός κλικ», καθώς και «οπτικοποίηση της αποθήκευσης πόρων, έξυπνη ανάλυση λειτουργιών και ακριβής εξόρυξη των πόρων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η CAEA.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει επιτόπια έκπλυση CO2 και O2, μια διαδικασία όπου το ουράνιο εξάγεται μέσω κυκλοφορίας του διαλύματος ουρανίου σε κλειστό βρόχο, χωρίς να εξάγεται το μετάλλευμα στην επιφάνεια για επεξεργασία. Πρόκειται για μια τεχνική που, όπως λέει η CAEA, αποφεύγει τη σπατάλη νερού, καθώς και την παραγωγή αερίων και στερεών αποβλήτων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές άνθρακα.

Το έργο είναι μέρος του σχεδίου ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας της Κίνας, με το φυσικό ουράνιο να αποτελεί τη βάση του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου και με την πρόβλεψη της ζήτησης να αυξάνεται καθώς η ικανότητα πυρηνικής ενέργειας επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος 56 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν 54,36 GWe. Υπάρχουν άλλοι 27 αντιδραστήρες υπό κατασκευή που θα παράγουν επιπλέον 29 GWe και υπάρχουν δεκάδες άλλοι στο στάδιο του σχεδιασμού ή της πρότασης. Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της World Nuclear Association, η Κίνα στοχεύει να παράγει το ένα τρίτο του ουρανίου της στο εσωτερικό, να αποκτήσει το ένα τρίτο μέσω συμμετοχών σε ορυχεία στο εξωτερικό και κοινοπραξίες σε άλλες χώρες και να αποκτήσει το υπόλοιπο ένα τρίτο στην ανοιχτή αγορά.

Με πληροφορίες από world-nuclear-news.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER