Τα μέταλλα και τα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, παρόλο που η εξορυκτική βιομηχανία διαθέτει αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών προς αξιοποίηση, αντιμετωπίζει μια ανησυχητική έλλειψη νέων εξειδικευμένων εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση των εταιρειών της αλυσίδας αξίας της.
Σε περιοχές όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, τόσο η εγγραφή όσο και η αποφοίτηση από πανεπιστημιακά προγράμματα που σχετίζονται με τη μηχανική της εξόρυξης έχει παρουσιάσει πτωτικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό προστίθεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξορυκτικές εταιρείες, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο, Παράλληλα, πολλά έθνη θεωρούν την επάρκεια ορυκτών πρώτων υλών εθνικό ζήτημα ασφάλειας, ενώ και οι εμπλεκόμενοι στην αξιακή αλυσίδα των μετάλλων προσπαθούν να διασφαλίσουν τη μελλοντική ασφάλεια στα επίπεδα προσφοράς.
Λιγότεροι φοιτητές θέλουν να γίνουν γεωλόγοι ή μεταλλειολόγοι μηχανικοί, εν μέρει λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει στην κοινωνία η εξόρυξη σε σχέση με τη ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Αυτή η τάση αφήνει τον εξορυκτικό κλάδο με ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό και τον αναγκάζει να αντλεί εργαζομένους εκτός της παραδοσιακής δεξαμενής εργαζομένων (πανεπιστήμια) αλλά από προγράμματα μαθητείας και επιμόρφωσης.
«Υπήρξε μια χαμένη δεκαετία σε ανθρώπους που δεν επέλεξαν τις ειδικότητες του γεωλόγου και του μεταλλειολόγου μηχανικού, με συνέπεια να είμαστε σε ένα σημείο όπου η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού γίνεται ολοένα και πιο εμφανής», λέει η Alison Allen, αναπληρώτρια CEO της Wardell Armstrong, μιας συμβουλευτικής για τον εξορυκτικό τομέα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν πολύ λίγοι απόφοιτοι για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες».
Το μειωμένο ενδιαφέρον είναι ξεκάθαρο σε μερικές από τις βασικές περιοχές εξόρυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Colorado School of Mines, οι συνολικές εγγραφές στους τομείς της γεωφυσικής, της γεωλογίας και της μηχανικής μεταλλείων σε προπτυχιακό επίπεδο, ήταν χαμηλότερες κατά 35% από ό,τι μια δεκαετία πριν. Στον Καναδά, οι πτυχιούχοι μεταλλειολόγοι και μηχανικοί ορυκτών πόρων μειώθηκαν κατά 30% μεταξύ 2016 και 2020 σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται στο διάσημο Camborne School of Mines του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα παραδοσιακά σημαντικό σχολείο ανάδειξης νέων ταλέντων για την παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία. Ο αριθμός των φοιτητών που αποφοιτούν ως μηχανικοί στους τομείς της εξόρυξης, μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τις νέες εγγραφές να έχουν σταματήσει από το 2020. Η σχολή, το 2023, ανακοίνωσε νέα προγράμματα επιμόρφωσης για ήδη εργαζόμενους στον εξορυκτικό τομέα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξόρυξη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση για να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης. Σύμφωνα με τον Rhys Morgan, από το Royal Academy of Engineering,: «Περίπου το 80% των 1.250 εγγεγραμμένων μεταλλειολόγων μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άνω των 50 ετών και το 40% είναι τουλάχιστον 60 ετών».
Παρομοίως στην Αμερική, «Υπάρχουν ήδη μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην εξορυκτική βιομηχανία, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις κόστους», δήλωσε τον Ιούνιο ο Walter Copan από το Colorado School of Mines.
Προσέλκυση ταλέντων
Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πτυχιούχους μηχανικούς περιλαμβάνουν νέες εναλλακτικές όσον αφορά στην εργασία στον εξορυκτικό τομέα και στην επιμόρφωση εκ των έσω. Για παράδειγμα, ο Wardell Armstrong λέει ότι ο κλάδος έχει ανοίξει θέσεις μαθητείας για να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων τεχνικών θέσεων.
Η λειτουργία με ελλειμματικό προσωπικό δεν είναι κάτι καινούριο. Οι νέες, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής, βοηθούν γίγαντες της εξόρυξης, όπως η BHP Group και η Rio Tinto Group να παράγουν, για παράδειγμα, πολύ περισσότερο σιδηρομετάλλευμα από ό,τι πριν από μια δεκαετία με πολύ λιγότερους εργαζομένους. Η εισαγωγή τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, μπορεί να μειώσει περαιτέρω την εξάρτηση του κλάδου από ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Υπάρχει ωστόσο η ανάγκη και για εργαζομένους που δεν έχουν απαραίτητα εκπαίδευση μηχανικού, ιδίως σε ρόλους που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα και τα κοινωνικά ζητήματα, τομείς που εσχάτως βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο. Η Anglo American λέει ότι η εστίαση της μετατοπίζεται για να συμπεριλάβει πτυχιούχους με πτυχία στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιστήμες και την ανάλυση δεδομένων.
Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και προνομιακούς όρους χρηματοδότησης, εάν μπορούν να αποδείξουν τη συμμόρφωση τους με τις απαιτήσεις του πλαισίου ESG, λέει η Allen της Wardell Armstrong.
Προοπτικές εργασίας
Η έλλειψη αποφοίτων μηχανικών με εξειδίκευση στον εξορυκτικό τομέα σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν μία ανάλογη καριέρα, έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιτύχουν υψηλές αμοιβές.
«Μου είπαν ευθέως ότι αν έχω μεταπτυχιακό τίτλο σχετικό με την εξόρυξη θα μπορούσα να έχω άμεσα δουλειά», είπε ο Michael Dinata, ο οποίος ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό στο Camborne School of Mines σε συνέχεια ενός προπτυχιακού τίτλου στις πολιτικές επιστήμες. Ωστόσο, ο Dinata ανακάλυψε ότι κάποιοι άνθρωποι εκπλήσσονται με την επιλογή του, δεδομένου του σκεπτικισμού που περιβάλλει την εξόρυξη.
«Το βρήκα ειρωνικό, γιατί το σύνολο της τεχνολογικής υποδομής είναι βασισμένο στα μέταλλα», είπε.
Η προσέλκυση περισσότερων φοιτητών θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή πιθανής έλλειψης νέων γεωλόγων και μηχανικών τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Το 2023, εισήχθη νομοθεσία στις ΗΠΑ που θα παρέχει επιχορηγήσεις στις μεταλλευτικές σχολές για την αντιμετώπιση της μείωσης των εγγραφών.
«Υπάρχει μια πολύ απαιτητική αγορά που ανταγωνίζεται για δεξιότητες μηχανικού», είπε ο Morgan της Royal Academy of Engineering. «Ένα νέο απόθεμα νέων ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας για την εξόρυξη των υλικών που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση και θα βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα».
Με πληροφορίες από miningweekly.com