Η Νορβηγία ανακαλύπτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους στο βυθό της

Η Νορβηγία ανακαλύπτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους στο βυθό της

Μελέτη ανακάλυψε μια «σημαντική» ποσότητα μετάλλων και ορυκτών που περιλαμβάνουν χαλκό και μέταλλα σπάνιων γαιών στο βυθό της υφαλοκρηπίδας της Νορβηγίας, δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η σκανδιναβική χώρα, σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξετάζει εάν θα εκκινήσει εξόρυξη βαθέων υδάτων στις υπεράκτιες περιοχές της, μια διαδικασία που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου και έχει προκαλέσει έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Από τα μέταλλα που βρέθηκαν στον βυθό της περιοχής μελέτης, το μαγνήσιο, το νιόβιο, το κοβάλτιο και τα ορυκτά σπανίων γαιών περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρίσιμων ορυκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η Norwegian Petroleum Directorate (NPD), η οποία διεξήγαγε τη μελέτη.

Η εκτίμηση των πόρων, που αφορά σε απομακρυσμένες περιοχές στη Θάλασσα της Νορβηγίας και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, αφορά 38 εκατ. τόνους χαλκού, σχεδόν διπλάσιους από τον όγκο που εξορύσσεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση, και 45 εκατ. τόνους ψευδάργυρου, που εντοπίζονται σε πολυμεταλλικά σουλφίδια.

Τα σουλφίδια, ή «black smokers», βρίσκονται κατά μήκος της μεσοωκεάνιας ράχης, όπου αναδύεται μάγμα από τον μανδύα της Γης και φτάνει στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθη περίπου 3.000 μέτρων (9.842 πόδια). Περίπου 24 εκατ. τόνοι μαγνησίου και 3,1 εκατ. τόνοι κοβαλτίου υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε σχηματισμούς μαγγανίου που αναπτύσσονται σε βραχώδη υποστρώματα για εκατομμύρια χρόνια, καθώς και 1,7 εκατ. τόνοι δημητρίου, ένα μέταλλο σπάνιων γαιών που χρησιμοποιείται σε κράματα.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Οι σχηματισμοί του μαγγανίου εκτιμάται ότι περιέχουν επίσης και άλλα μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως νεοδύμιο, ύττριο και δυσπρόσιο. «Τα ακριβά, σπάνια μέταλλα όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες και τους κινητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα», ανέφερε το NPD.

Περιβαλλοντικές ομάδες ζήτησαν από τη Νορβηγία να αναβάλει την εξερεύνηση για ορυκτά στο βυθό της θάλασσας μέχρι να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των οργανισμών που ζουν στον βυθό της θάλασσας και των επιπτώσεων της εξόρυξης σε αυτούς.

Υπάρχει «μεγάλη έλλειψη γνώσης» των βαθέων υδάτων, όπου ενδέχεται να βρεθούν νέα και άγνωστα μέχρι τώρα είδη, ανέφερε το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας σε επιστολή του. Το NPD ανέφερε ότι με βάση τις εκτιμήσεις υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικών πόρων και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να ανακτηθούν λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με πληροφορίες από euronews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER