Σε προκαταρκτική συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο έργων πυρηνικής ενέργειας Orano Mining Group για την ανάπτυξη ενός πολυαναμενόμενου έργου εξόρυξης ουρανίου αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέληξε η κυβέρνηση της Μογγολίας.
Η Orano, είναι ένας μεγάλος παραγωγός ουρανίου με ορυχεία στον Καναδά, το Καζακστάν και τον Νίγηρα. Η γαλλική εταιρεία που τροφοδοτεί με ουράνιο, μεταξύ άλλων, τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας βρίσκεται στη Μογγολία για περισσότερα από 25 χρόνια και πραγματοποιεί δραστηριότητες εξερεύνησης.
Με αρχική επένδυση 500 εκατ. δολαρίων και συνολική επένδυση 1,6 δισ. δολαρίων, η συμφωνία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση, όπως σημείωσε η κυβέρνηση της Μογγολίας.
Το έργο έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, να τοποθετήσει τη Μογγολία ως τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό ουρανίου στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τον μελλοντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο στις οικονομικές σχέσεις Μογγολίας - Γαλλίας, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορυκτών πόρων και στην ενισχυμένη διεθνή συνεργασία.
Η Μογγολία διαθέτει πόρους ουρανίου ύψους 192.200 t, αντιπροσωπεύοντας σήμερα το 2% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Η γεωπολιτική σημασία του ουρανίου ως στρατηγικού πόρου θα συμβάλλει στη δημιουργία 1.600 νέων θέσεων εργασίας, στην εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για την κυβέρνηση της Μογγολίας, όσο και για τους επενδυτές.
Το έργο θα βρίσκεται στην επαρχία Dornogobi και θα παραδοθεί σε τρεις φάσεις:
- 2024 – 2027 (προπαρασκευαστική φάση).
- 2028 – 2060 (παραγωγή, με μέγιστη παραγωγή 2,6 Mt το 2044)
- 2060 – 2070 (φάση αποκατάστασης).
Το σχέδιο της συμφωνίας υπογραμμίζει μια ισχυρή δέσμευση για την προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Ορίζει ότι τουλάχιστον το 60% των υπεργολάβων και τουλάχιστον το 40% της συνολικής ετήσιας αξίας των προμηθειών πρέπει να περιλαμβάνουν νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στη Μογγολία. Αυτό εξασφαλίζει ουσιαστική τοπική συμμετοχή και άμεσα οικονομικά οφέλη για τη Μογγολία.
Επιπλέον, το προσχέδιο θέτει σαφείς στόχους για το εργατικό δυναμικό. Κατά τη φάση λειτουργίας της εξόρυξης, τουλάχιστον το 90% του εργατικού δυναμικού του έργου πρέπει να είναι πολίτες Μογγολίας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων υπερβαίνει το 10% του συνολικού προσωπικού, η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλει στην κυβέρνηση τις ισχύουσες αμοιβές για θέσεις αλλοδαπών εργαζομένων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ομοίως, κατά την κατασκευή, τουλάχιστον το 60% του εργατικού δυναμικού πρέπει να αποτελείται από Μογγόλους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου, θα επιτευχθεί μια σειρά από οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων συνολικών εσόδων από πωλήσεις ύψους 13,4 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν προστιθέμενη αξία 4,6 δισ. δολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Με βάση μια μέση τιμή πώλησης ουρανίου 75$ ανά λίβρα, η εσωτερική απόδοση του έργου είναι 19,4%. Η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης του έργου εκτιμάται ότι είναι 11 έως 13 χρόνια. Το έργο θα αποφέρει επίσης 44 εκατ. δολάρια στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση της Μογγολίας είναι εγγυημένο ότι θα λάβει τουλάχιστον το 51% των οφελών του έργου χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα κατέχει μερίδιο 10% σε προνομιούχες μετοχές, στις οποίες θα χορηγούνται μερίσματα κατά προτεραιότητα, ενώ θα έχει και δικαιώματα βέτο σε βασικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα έχει επίσης το δικαίωμα να αγοράσει το 10% της παραγωγής με τους ίδιους όρους με τον επενδυτή.
Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, Oyun - Erdene Luvsannamsrai, σχολίασε: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των επενδύσεων από το εξωτερικό και των ευκαιριών απασχόλησης για τον λαό της Μογγολίας. Αποδεικνύει τα επιτεύγματα μας όσον αφορά τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και την επίτευξη των στόχων μας που ορίζονται στη «New Recovery Policy» και στο «Vision 2050». Ομοίως, υπογραμμίζει τη δέσμευση μας για συνεργασία με άλλες χώρες. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών μας σχέσεων με τη Γαλλία».
Με πληροφορίες από im-mining.com