Εξόρυξη

Η Κίνα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό των τομέα των μετάλλων μπαταριών παγκοσμίως

Η Κίνα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό των τομέα των μετάλλων μπαταριών παγκοσμίως

Το 2024, η Κίνα δέσμευσε περισσότερους πόρους από ποτέ μέσω εξόρυξης σε τρίτες χώρες ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος υποδομών του Xi Jinping. Το γεγονός υπογραμμίζει την επίδραση της χώρας στην εφοδιαστική αλυσίδα των μετάλλων και ενισχύει τους φόβους για υπερβολική παγκόσμια εξάρτηση από το Πεκίνο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εμπλοκή της Κίνας στους τομείς των μετάλλων και της εξόρυξης  - με τη μορφή επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου και συμβάσεων στον τομέα των κατασκευών - έφτασε τα 21 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Griffith στην Αυστραλία και του Green Finance & Development Center στο Πανεπιστήμιο Fudan με έδρα τη Σαγκάη. Ο απολογισμός είναι ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε η σχετική πρωτοβουλία από τον κινέζο πρόεδρο το 2013.

«Η δέσμευση της Κίνας υπήρξε ιδιαίτερα στρατηγική και αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, χάρη στα πλεονεκτήματα, όπως η τεχνογνωσία και η ικανότητα της να χρηματοδοτεί έργα μεγάλης κλίμακας. Είναι πιθανό ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ευνοούν επίσης τον στρατηγικό έλεγχο από κινεζικές - συχνά ιδιωτικές - εταιρείες εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων κρίσιμων ορυκτών» δήλωσε ο Christoph Nedopil, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Griffith και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. 

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Το παγκόσμιο αποτύπωμα της χώρας αντικατοπτρίζει την κυριαρχία της στην παραγωγή και την επεξεργασία πολλών ορυκτών, γεγονός που της εξασφαλίζει τεράστια επιρροή στις αγορές εμπορευμάτων. Το Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα προχώρησε σε επίδειξη της δύναμης του με την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές βολφραμίου και άλλων κρίσιμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές, αεροπορικές και αμυντικές βιομηχανίες, ως απάντηση στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη δύναμη της Κίνας στην αλυσίδα αξίας των μετάλλων. Το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών antidumping στα ηλεκτρόδια γραφίτη που παράγονται στην Κίνα, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στην εγχώρια βιομηχανία, σύμφωνα με κοινή δήλωση από τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών.

Η οικονομία της Κίνας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής μετάλλων μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου. Το 2023, διέθετε επίσης το 69% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το λίθιο, που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενώ οι ΗΠΑ δημιουργούν δίκτυα εφοδιασμού με εταίρους συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, η Κίνα έχει εδραιώσει τις σχέσεις της με τα αφρικανικά έθνη, τα οποία αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών μετάλλων στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Η Κίνα προσπάθησε επίσης να αποτρέψει τις προσπάθειες της Δύσης να αναπτύξει νέα ικανότητα εξόρυξης και επεξεργασίας, περιορίζοντας τις εξαγωγές βασικών τεχνολογιών και εξοπλισμού.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER