Στη σύνοδο κορυφής της COP το 2021, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτή τη δέσμευση.
Η Ινδία επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή άνθρακα σε 100 εκατομμύρια τόνους έως το 2028, καθώς προσπαθεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. «Η Ινδία βρίσκεται σε εξαιρετικά ανοδική τροχιά ανάπτυξης, επεκτείνεται βιομηχανικά και οικονομικά», δήλωσε ο Amrit Lal Meena, ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Άνθρακα της Ινδίας, σε δήλωση του στους Financial Times. «Ο άνθρακας συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας».
Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής άνθρακα της Ινδίας προέρχεται από επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Το υπουργείο σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή από τα υπόγεια ορυχεία έως το 2028, σε μια προσπάθεια να τονώσει μια βιομηχανία που βρίσκεται σε παρακμή εδώ και δεκαετίες.
Η ανακοίνωση ότι απαιτείται περαιτέρω εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας, έρχεται σε συνέχεια της δήλωσης του Υπουργού Άνθρακα της χώρας Pralhad Joshi, ο οποίος το Μάρτιο είπε ότι η Ινδία θα έχει αρκετά αποθέματα άνθρακα έως το 2026 για να ξεκινήσει τις εξαγωγές, μια κίνηση που θα οδηγήσει το έθνος να μεταβεί από καθαρό εισαγωγέα σε καθαρό εξαγωγέα άνθρακα. Τον Μάιο 2023, το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να παράγει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα μεταξύ 2023 και 2024, αφού αποκάλυψε ότι η συνολική παραγωγή άνθρακα της Ινδίας αυξήθηκε κατά 47% τα τελευταία εννέα χρόνια.
Η Ινδία είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο μετά την Κίνα. Η σχέση της με τα ορυκτά καύσιμα περιπλέκεται φέτος, καθώς η χώρα συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα και τη μείωση της, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Στη σύνοδο κορυφής της COP το 2021, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής, έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη δέσμευση. Το υπουργείο ανέφερε στη δήλωση του ότι η αύξηση της παραγωγής από υπόγεια ορυχεία θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της εξάντλησης των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων και στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, αν και η εργασία σε υπόγεια ορυχεία εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Τον Ιανουάριο 2023 το υπουργείο Ενέργειας ζήτησε από τις εταιρείες ενέργειας να απόσχουν από την απόσυρση μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως τουλάχιστον το 2030, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα πρόβλημα που συνέχισε να επιδεινώνεται το καλοκαίρι όταν οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε έκρηξη της ζήτησης. Στην ανακοίνωση, το υπουργείο δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο κανενός από τα 179 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσω άνθρακα που λειτουργούν.
Τον Απρίλιο η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, NTPC, ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των επιχειρήσεων άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης, εγκρίνοντας την κατασκευή εργοστασίων άνθρακα δυναμικότητας 4,5 GW σε τρεις τοποθεσίες.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πενταετές μορατόριουμ σχετικά με την εκκίνηση λειτουργίας νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε μια ενημερωμένη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, για να αυξήσει και πάλι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, καθώς οι συνεχείς καύσωνες και οι ξηρασίες μείωσαν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Με πληροφορίες από mining-technology.com