Η Ιαπωνία ανακαλύπτει πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους μετάλλων μπαταριών στο βυθό της θάλασσας

Η Ιαπωνία ανακαλύπτει πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους μετάλλων μπαταριών στο βυθό της θάλασσας

Ιάπωνες ερευνητές εντόπισαν περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους οζιδίων μαγγανίου, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα μπαταριών, στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Ίδρυμα Nippon δήλωσε ότι τα οζίδια εντοπίζονται σε μια εκτεταμένη περιοχή του βυθού κοντά στο Minamitorishima, ένα απομακρυσμένο νησί της περιοχής του Τόκιο. Τα πλούσια σε μέταλλα οζίδια βρίσκονται σε βάθη περίπου 5.500 μέτρων και πιστεύεται ότι μοιάζουν πολύ με τα πολυμεταλλικά οζίδια που βρίσκονται στη ζώνη Clarion - Clipperton στον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς περιέχουν κοβάλτιο, νικέλιο και χαλκό, εκτός από το μαγγάνιο.

Η ομάδα εκτιμά ότι το κοίτασμα περιέχει 610.000 τόνους κοβαλτίου (που ισοδυναμεί με 75 χρόνια κατανάλωσης της Ιαπωνίας) και 740.000 τόνους νικελίου (που ισοδυναμεί με 11 χρόνια).

Το Ίδρυμα Nippon και άλλοι φορείς αναμένουν να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας ανάκτηση των οζιδίων το επόμενο έτος. Τα οζίδια θα παραδοθούν σε ιαπωνικές εταιρείες με δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ξεκινώντας το 2026, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με πολλές ιαπωνικές εταιρείες για την ανάπτυξη μιας εγχώριας αλυσίδας αξίας γύρω από αυτά τα μέταλλα.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο θα συμβάλει στο έργο πραγματοποιώντας λεπτομερή ανάλυση των υλικών που θα εξαχθούν από το βυθό της θάλασσας.

Πολυμεταλλικά οζίδια που συλλέχθηκαν από την The Metals Company κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εξόρυξης βαθέων υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό το Νοέμβριο του 2022

Τα οζίδια μαγγανίου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια σχετικών ερευνών το 2016, στις οποίες συμμετείχε ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλους φορείς. Πρόσφατα διεξήχθη διεξοδική δειγματοληπτική έρευνα από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου 2024, με σκοπό την εκτίμηση των αποθεμάτων.

Ο αναλυτής της BMO, Colin Hamilton, είπε ότι το βάθος στο οποίο βρίσκονται τα οζίδια κάνει την ανάκτηση τους αρκετά περίπλοκη. «Η ανάκτηση τους δε θα είναι απλή και θεωρούμε την εν λόγω περίπτωση ως μία πολύ καλή δοκιμή για τη σύγκριση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της εξόρυξης βαθέων υδάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση». 

Ο Hamilton σημείωσε επίσης ότι αρκετοί καταναλωτές βασικών μετάλλων έχουν ήδη δηλώσει ότι δε θα αγοράσουν υλικά που προέρχονται από τα βάθη των ωκεανών έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Lloyd's, η NatWest, και η Standard Chartered, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro και ο ισπανικός όμιλος Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, έχουν επίσης προχωρήσει στον αποκλεισμό χρηματοδοτήσεων σχετιζόμενων με έργα εξόρυξης βαθέων υδάτων.

Η ζήτηση για νικέλιο και κοβάλτιο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με μελέτη των ΗΠΑ, η ζήτηση για αυτά τα μέταλλα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 400 έως 600%, καθώς οι τεχνολογίες που λειτουργούν με μπαταρίες αντικαθιστούν τα συστήματα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Η εταιρεία The Metals Company, μία από τις πρωτοπόρους της εξόρυξης βαθέων υδάτων, ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι πέτυχε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας θειικού κοβαλτίου στον κόσμο, προερχόμενου αποκλειστικά από πολυμεταλλικά οζίδια από το βυθό του ωκεανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA) επεξεργάζεται το υπό ανάπτυξη παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο για την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Τα σχέδια της περιλαμβάνουν την οριστικοποίηση του πλαισίου έως το 2025.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER