Οι εξορυκτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να βιαστούν και να επενδύσουν στη Γροιλανδία, διαφορετικά αυτή θα αναγκαστεί να αναζητήσει βοήθεια αλλού για την εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων, συμπεριλαμβανομένων κρατών όπως η Κίνα, προειδοποίησε η υπουργός Επιχειρηματικότητας και Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας, Naaja Nathanielsen.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε τον επιχειρηματικό μας τομέα και να τον διαφοροποιήσουμε, και αυτό απαιτεί επενδύσεις από το εξωτερικό», δήλωσε στους Financial Times η Naaja Nathanielsen. Όταν ρωτήθηκε για τη στροφή προς την Κίνα, απάντησε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους. Αλλά αν δεν εμφανιστούν, νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε αλλού».
Τα σχόλια της Υπουργού καταδεικνύουν την επιθυμία της Γροιλανδίας να λάβει βοήθεια από τη Δύση για να επεκτείνει την οικονομία της στον τομέα της εξόρυξης και του τουρισμού, με την United Airlines να ξεκινά τις πτήσεις από τη Νέα Υόρκη στην πρωτεύουσα Nuuk της Γροιλανδίας από τον Ιούλιο 2025.
Το υπέδαφος της Γροιλανδίας φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα πολύτιμων ΟΠΥ (χρυσό, άργυρο) βασικών μετάλλων, μολύβδου, ψευδαργύρου, καθώς και άνθρακα, ουρανίου, ολιβίνη και μαρμάρου. Εντοπίζονται οι περισσότερες ΣΚΟΠΥ, όπως χαλκός, νικέλιο, κοβάλτιο, πλατινοειδή, τιτάνιο, βανάδιο, λίθιο, βολφράμιο, σπάνιες γαίες, νιόβιο και γραφίτης.
Η Nathanielsen είπε ότι ένα τρέχον μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη ορυκτών πόρων με τις ΗΠΑ, το οποίο υπογράφηκε κατά την πρώτη προεδρία του Donald Trump, πλησιάζει στο τέλος του και ότι η Γροιλανδία προσπάθησε ανεπιτυχώς κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden να εξακριβώσει εάν η Ουάσιγκτον επιθυμούσε την ανανέσωη του.
Ο Trump έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη επικράτεια της Δανίας, ενδεχομένως με τη βία. «Ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση Trump θα ήταν πιο πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με τη Γροιλανδία για την ανάπτυξη του τομέα των ορυκτών πόρων. Ωστόσο, οι απειλές για κατάληψη της Γροιλανδίας ήταν κάτι αναπάντεχο».
Η Nathanielsen τόνισε ότι θεωρεί ότι οι απειλές του Trump για κατάληψη της Γροιλανδίας είναι «ασεβείς και δυσάρεστες». Τα σχόλια της αντανακλούν την ίδια την εντύπωση που έχουν οι Γροιλανδοί για την επιθετική προσέγγιση του Προέδρου Trump.
Ωστόσο παρά τη ρητορική του Trump, η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπήρχε μικρό ενδιαφέρον από την Κίνα για συμφωνίες εξόρυξης. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο κινεζικές εξορυκτικές εταιρείες στη Γροιλανδία, αλλά και οι δύο είναι μέτοχοι μειοψηφίας σε ανενεργά έργα. Είναι πιθανό οι Κινέζοι επενδυτές να μην θέλουν να προκαλέσουν εντάσεις και για το λόγο αυτό ακολουθούν μια μετριοπαθή τακτική».
Τα σχόλια της Nathanielsen έρχονται καθώς η χώρα χαιρέτισε τη χορήγηση της πρώτης άδειας σε έναν δανο-γαλλικό όμιλο για την εξόρυξη ανορθοσίτη, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υαλοβάμβακα. Το έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ, χωροθετείται στη Δυτική Γροιλανδία και οι εργασίες κατασκευής πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο 2026, σύμφωνα με τον Claus Stoltenborg, διευθύνοντα σύμβουλο της Greenland Anorthosite Mining. Οι χρηματοδότες της εταιρείας περιλαμβάνουν ένα κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Γροιλανδίας, τη δανέζικη τράπεζα Arbejdernes Landsbank και τον Jean Boulle, έναν γαλλικό εξορυκτικό όμιλο.
Η Γροιλανδία διαθέτει μόνο δύο ορυχεία σε λειτουργία, παράγοντας χρυσό και ανορθοσίτη, ενώ η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει σε άλλα δύο ορυχεία που έχουν λάβει τις σχετικές άδειες εξόρυξης.
Η Nathanielsen είπε ότι η νέα τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού στο Νουούκ ήταν «πρώτα και κύρια δεσμευμένη στη δημιουργία ανάπτυξης για τη Γροιλανδία και τους Γροιλανδούς» και θα προτιμούσε να συνεργαστεί με «συμμάχους και ομοϊδεάτες εταίρους». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Γροιλανδία «δυσκολεύεται να βρει τη θέση της» στη μεταβαλλόμενη φύση της δυτικής συμμαχίας.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς μοιάζει η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Με αυτούς τους όρους, οι κινεζικές επενδύσεις είναι φυσικά προβληματικές, αλλά έτσι, σε κάποιο βαθμό, είναι και αμερικανικές. Και τελικά, ποιος είναι ο σκοπός των επενδύσεων των ΗΠΑ;»
Η ΕΕ είναι «ιδανική» για τη Γροιλανδία, καθώς διέθετε εγχώρια παραγωγή για λίγα από τα ορυκτά που χρειάζεται η ίδια, πρόσθεσε η Nathanielsen, ενώ είναι και ευθυγραμμισμένη με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Γροιλανδίας.
Με πληροφορίες από ft.com