Η GM επενδύει στην EnergyX για βιώσιμη εξαγωγή λιθίου στη Βόρεια Αμερική

Η GM επενδύει στην EnergyX για βιώσιμη εξαγωγή λιθίου στη Βόρεια Αμερική

Η General Motors ανακοίνωσε ότι η GM Ventures ηγείται κύκλου χρηματοδότησης Series B, ύψους $50 εκατομμυρίων, στην EnergyX, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις τεχνολογίες άμεσης εξαγωγής και επεξεργασίας λιθίου. Η GM θα χρηματοδοτήσει την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας βιώσιμης παραγωγής λιθίου που έχει αναπτύξει η EnergyX με αντάλλαγμα το λίθιο που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων της GM.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εταιρεία Energy Exploration Technologies Inc., πιο γνωστή ως EnergyX, είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να προσφέρει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την παραγωγή μπαταριών και την αποθήκευση ενέργειας.

Η εταιρεία έχει καταθέσει πάνω από 60 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για μια σειρά από τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως οι τεχνολογίες Lithium Ion Transport and Separation (LiTAS), που αφορούν ένα σύνολο μεθόδων άμεσης εξαγωγής λιθίου (Direct Lithium Extraction, DLE). Αυτές οι βιώσιμες τεχνολογίες χρησιμοποιούν μεμβράνες, ειδικούς διαλύτες και μέσα προσρόφησης αποκλειστικής τεχνολογίας της EnergyX για τη βελτιστοποίηση της ανάκτησης λιθίου από άλμες, με σκοπό τη δημιουργία μιας διαδικασίας που λειτουργεί ομαλά κατά μήκος όλης της αλυσίδας παραγωγής, από την ανάκτηση του λιθίου έως και την παραγωγή της μπαταρίας.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, η GM, αργά αλλά σταθερά, στρέφεται προς την αποκλειστική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Αν και δεν έχει ακόμη παραδώσει πολλά από τα νέα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας που έχει ανακοινώσει, η διαδικασία παραγωγής είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν επίσης πολλά μοντέλα στο στάδιο του σχεδιασμού. Η στροφή της GM προς την παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων είναι προφανές ότι θα απαιτήσει συνεχή αναβάθμιση των γραμμών συναρμολόγησης και τεράστιες ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών, όπως το λίθιο, που είναι ζωτικής σημασίας για την κυρίαρχη, επί του παρόντος, χημεία μπαταριών που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικά οχήματα.

Βάσει των νέων κανονισμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις φόρου μέσω του Inflation Reduction Act, η αξιόπιστη προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών από τη Βόρεια Αμερική είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η GM φαίνεται να έχει βρει έναν συνεργάτη στην EnergyX, αποκτώντας αποκλειστική πρόσβαση σε εγχώρια παραγωγική ικανότητα λιθίου, αλλά συγχρόνως επιδιώκει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εταιρείας για πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες μεθόδους εξαγωγής του πολύτιμου στοιχείου.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
Σύγκριση των τεχνολογιών LiTAS της EnergyX με άλλες μεθόδους ανάκτησης λιθίου

Η GM επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη της ικανότητας εξαγωγής λιθίου της EnergyX

Σύμφωνα με την General Motors, η GM Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας της εταιρείας με εστίαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, ηγείται ενός κύκλου χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην EnergyX μαζί με άλλους επενδυτές που δεν κατονομάζονται. Ο γύρος χρηματοδότησης Series Β επικεντρώνεται στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στην EnergyX σχετικά με την τεχνολογία DLE που έχει αναπτύξει, με στόχο την δυνατότητα παραγωγής λιθίου στη Βόρεια Αμερική.

Όπως είναι εμφανές στο παραπάνω διάγραμμα, η διαδικασία ανάκτησης λιθίου της EnergyX μπορεί να ανακτήσει λίθιο απευθείας από άλμη, σε μορφή η οποία είναι δυνητικά έτοιμη για την κατασκευή ανόδων μπαταριών που θα χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά οχήματα. Η μέθοδος της EnergyX δεν είναι μόνο πιο βιώσιμη αλλά και πιο οικονομική. Προσθέστε μια τοπική αλυσίδα εφοδιασμού και δεν είναι περίεργο που η GM επενδύει στην προοπτική να αποκτήσει πρόσβαση στο λίθιο που μπορεί να παράγει η EnergyX. 

Η ομάδα επιστημόνων και μηχανικών της EnergyX εργάστηκε συστηματικά και εντατικά για πέντε χρόνια αναπτύσσοντας τεχνολογία αιχμής για την άμεση εξαγωγή λιθίου (DLE) ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχουν περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή λιθίου και να ενισχύσει την εφοδιαστική αλυσίδα λιθίου. Η τεράστια έλλειψη λιθίου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κλιμάκωση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Μέσω της τεχνολογίας της EnergyX θα ενισχυθεί η προσφορά λιθίου στις ΗΠΑ, μια κομβική κίνηση για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης της επιτυχίας, αλλά ο πιο σημαντικός είναι η υποστήριξη ηγετών του κλάδου όπως η GM μέσω της οποίας η EnergyX φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία λιθίου στον κόσμο.

Teague Egan, CEO της EnergyX

Η συμφωνία της GM με την EnergyX περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία:

  • Οι δύο αμερικανικές εταιρείες θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης για την υποστήριξη της εμπορευματοποίησης των προηγμένων διεργασιών DLE και επεξεργασίας λιθίου της EnergyX, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τις παραδοσιακές μεθόδους ανάκτησης λιθίου από άλμες.
  • Η GM αποκτά πρόσβαση σε ανταγωνιστικές απολήψεις λιθίου για δική της αποκλειστική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου λιθίου που προέρχεται από εταιρείες εξόρυξης της Βόρειας και Νότιας Αμερικής που διαθέτουν ενεργά συμβόλαια με την EnergyX.
  • Η GM θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα παραγωγής λιθίου στη Βόρεια και Νότια Αμερική, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της EnergyX, ώστε να προωθήσει πιθανές ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πέρυσι, η EnergyX έγινε η πρώτη εταιρεία που σχεδίασε και παρέδωσε μια επιτυχημένη πιλοτική εγκατάσταση, πεντάμηνης διάρκειας , στο «Τρίγωνο του Λιθίου», το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της ερήμου Ατακάμα στη Νότια Αμερική. Η τεχνολογία LiTAS της εταιρείας μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ανάκτησης λιθίου σε πάνω από 90%, σημαντικά υψηλότερα από το τρέχον βιομηχανικό επίπεδο του 30-40% με τη χρήση λιμνών άλμης, ενώ η απόδοση έφτασε ακόμη και στο 94% κατά τη διάρκεια των πιλοτικών δοκιμών.

Με νέα χρηματοδότηση υπό την ηγεσία της GM, η EnergyX προσπαθεί να κλιμακώσει τα υπάρχοντα συστήματα ανάκτησης λιθίου σε νέες πιλοτικές μονάδες σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική στο δρόμο της προς την εμπορευματοποίηση πλήρους κλίμακας. 

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ορυκτά ζωτικής σημασίας για ηλεκτρικά οχήματα, με τρόπο βιώσιμο και σε ανταγωνιστικό κόστος, για να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η EnergyX αναπτύσσει μια νέα διαδικασία άμεσης εξαγωγής λιθίου που δεν είναι μόνο ανταγωνιστική στο κόστος, αλλά θα μειώσει επίσης τη χρήση ενέργειας, χρήσης γης και νερού σε σύγκριση με την τρέχουσα διαδικασία εξαγωγής και επεξεργασίας λιθίου από άλμη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την EnergyX στις προσπάθειες τους.

Jeff Morrison, Αντιπρόεδρος προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας της GM

Η EnergyX βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ανέγερσης μιας νέας εγκατάστασης 40.000 τετραγωνικών ποδιών στο Austin του Τέξας, στην οποία θα στεγάσει τα κεντρικά της γραφεία.

Με πληροφορίες από electrek.co

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER