Η Verde, που υποστηρίζεται από αμερικάνικα ιδιωτικά κεφάλαια, θα επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παροπλισμένο ρουμανικό ορυχείο και θα ξεκινήσει την παραγωγή μανγησίου το 2027.
Η Ευρώπη θα ξαναρχίσει την εξόρυξη μαγνησίου για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από τις κινεζικές εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών.
Η Ρουμανία, μέλος της ΕΕ, ενέκρινε στις 12 Απριλίου 2024 μια παραχώρηση εξόρυξης στη Verde Magnesium, εταιρεία με έδρα το Βουκουρέστι που υποστηρίζεται από τον αμερικανικό επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων Amerocap.
Η Verde σκοπεύει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα παροπλισμένο ορυχείο μαγνησίου κοντά στην πόλη Oradea και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα έχουν επίσης την ικανότητα ανακύκλωσης αλουμινίου.
Περισσότερο από το 90% του μαγνησίου της ΕΕ - μιας ζωτικής πρώτης ύλης για την κατασκευή ελαφρών κραμάτων αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και συσκευασίες - εισάγεται από την Κίνα.
Η βιομηχανία αλουμινίου της Ευρώπης το 2022 διαταράχθηκε σοβαρά όταν η κινεζική παραγωγή σταμάτησε προσωρινά λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, προκαλώντας προειδοποιήσεις για κλείσιμο παραγωγικών μονάδων εντός της ΕΕ.
Ο Bernd Martens, πρόεδρος της Verde Magnesium και πρώην διευθυντής της Audi, δήλωσε ότι το ορυχείο και το εργοστάσιο στη Ρουμανία θα βοηθήσουν τις Βρυξέλλες να εκπληρώσουν το στόχο τους για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε κρίσιμα μέταλλα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.
«Ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός τομέας έχει έντονη ανάγκη για αξιόπιστες πηγές κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, ειδικά εκείνων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τα επί του παρόντος εισαγόμενα, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα», είπε ο Martens.
Η Verde θα χρησιμοποιήσει την τοποθεσία ενός ορυχείου μαγνησίου που έκλεισε το 2014, του τελευταίου που λειτουργούσε στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2027 και να φτάσει τους 90.000 τόνους ετησίως, δηλαδή 50% των αναγκών της ΕΕ και το 9% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η εταιρεία είναι πιθανό να υποβάλει αίτηση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ, αφού ορίστηκε ως στρατηγική επένδυση από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών, ένα βιομηχανικό δίκτυο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περίπου το 87% της παγκόσμιας προσφοράς μαγνησίου και το 95% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης προέρχεται από την Κίνα, η οποία μείωσε δραστικά την παραγωγή για να εξοικονομήσει ενέργεια, καθώς οι τιμές αυξάνονται.
Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους βάσει του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών. Θέλει να εξορύσσει το 10%, να επεξεργάζεται το 40% και να ανακυκλώνει το 15% των καταναλισκόμενων εντός της ΕΕ κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών μέχρι το 2030. Ο νόμος διευκολύνει επίσης την αδειοδότηση και δίνει προτεραιότητα σε στρατηγικά έργα για χρηματοδότηση, αλλά έχει επικριθεί ότι υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην παροχή οικονομικής υποστήριξης για την ανάπτυξη των έργων.
Ο Martens εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εξόρυξη μαγνησίου θα ξαναρχίσει, παρά τις τοπικές αντιδράσεις και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που εμπόδισαν προηγούμενα έργα.
Τον περασμένο μήνα, η Ρουμανία κέρδισε μια διεθνή υπόθεση διαιτησίας που διεξήγαγε ο εξορυκτικός όμιλος Gabriel Resources που είναι εισηγμένος στον Καναδά, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 4,4 δισ. δολαρίων για ένα προγραμματισμένο ορυχείο χρυσού στη χώρα που ακυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων περιβαλλοντικών ομάδων.
Με πληροφορίες από ft.com