Η Eramet υιοθετεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εξόρυξη

Η Eramet υιοθετεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εξόρυξη

Τι σημαίνει η ψηφιακή επανάσταση για τον τομέα της εξόρυξης; Πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές εφαρμογές επαγγέλματα τόσο παλιά όσο οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής, της Αυστραλίας ή της Ινδονησίας; Με την πρώτη ματιά, η έννοια του Industry 4.0 είναι ασύνδετη με την εξορυκτική βιομηχανία. Όμως η ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο γαλλικός όμιλος Eramet συνεργάζεται με τον κατασκευαστή drone Delair για να παράγει τα πρώτα ψηφιακά αντίγραφα των εκμεταλλεύσεων που λειτουργεί. Και έτσι κάπως αναδύεται ο όρος Mining 4.0. Όταν μιλάμε για την ψηφιακή επανάσταση και την έννοια του Industry 4.0, σκεφτόμαστε αυτόματα τη βιομηχανική παραγωγή, την αεροναυπηγική και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά όχι απαραίτητα την εξόρυξη. Κι όμως, αυτός ο τομέας συμμετέχει σε αυτή την επανάσταση.

Drones πετούν κάθε εβδομάδα πάνω από το ορυχείο Tiébaghi, ιδιοκτησίας της SLN/Eramet, στη βόρεια Νέα Καληδονία. Ο στόχος είναι να συλλεχθούν δεδομένα για τα αποθέματα ορυκτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο της εκμετάλλευσης, εξηγεί ο Ludovic Donati, Chief Digital Officer της Eramet: «Χάρη στα drones και τη φωτογραμμετρία, συλλέγουμε δεδομένα για το ορυχείο μας, τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει σε αυτό. Αυτή η διαδικασία είναι ένας πραγματικός επιταχυντής για την καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών μας».

Μέχρι πρόσφατα, η αξιολόγηση των αποθεμάτων μεταλλεύματος στο Tiébaghi ​​απαιτούσε δύο έως τρεις ημέρες εργασίας από μια ομάδα επιθεωρητών κάθε μήνα. Ήταν αργό, ακριβό και ανακριβές. «Με ένα drone, μπορούμε να έχουμε μια επισκόπηση ολόκληρου του ορυχείου σε λιγότερο από δύο ώρες, από τα αποθέματα ορυκτών, μέχρι την κατάσταση των δρόμων μας. Η γνώση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των δρόμων καθιστά δυνατή, για παράδειγμα, τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου των φορτηγών και τη σιγουριά ότι οι οδηγοί φορτηγών εργάζονται με ασφάλεια», επισημαίνει ο Donati.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο όμιλος Eramet επέλεξε την τεχνολογία της Delair για να επιτύχει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό. Η εταιρεία με έδρα την Τουλούζη παρέχει τόσο τα drones (τετρακόπτερα που καλύπτουν μια μικρή περιοχή και αποστέλλουν δεδομένα γρήγορα και μεγαλύτερα UAVs που καλύπτουν μια μεγαλύτερη περιοχή), όσο και την πλατφόρμα σε υποδομή cloud που επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται.

Ενώ τα drones είναι το βασικό εργαλείο για τη συλλογή και αποστολή πληροφοριών, το κύριο πλεονέκτημα της τεχνολογίας της Delair έγκειται στην επεξεργασία και ανάλυση αυτών των πληροφοριών εκ των υστέρων, λέει ο Thomas Nicholls, Chief Marketing Officer της Delair.

«Η Eramet στέλνει το drone για να προβεί σε φωτογραφικές λήψεις από το ορυχείο τους. Αυτές οι φωτογραφίες στη συνέχεια μεταδίδονται στην πλατφόρμα στο cloud και μετατρέπονται σε 2D και 3D ψηφιακά μοντέλα. Στη συνέχεια, αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζονται αυτά τα μοντέλα και είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αν πρόκειται για δρόμους ή ορυκτά, ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων κ.λπ. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στην εταιρεία να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις». Αυτοί οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης δίνουν τη δυνατότητα στον διαχειριστή του ορυχείου Tiébaghi ​​και σε έναν διευθυντή στα κεντρικά γραφεία του Παρισιού να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τον ακριβή όγκο αποθεμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ορυχείου στη Νέα Καληδονία.

Από τις δοκιμές στην εφαρμογή

Η τεχνολογία της Delair - drones και πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων – δοκιμάζεται επί του παρόντος στο ορυχείο της Νέας Καληδονίας, αλλά τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν αρκετά ικανοποιητικά για την Eramet, ώστε να υπογράψει σύμβαση-πλαίσιο με την Delair. Εννέα drones θα αναπτυχθούν έως το τέλος του έτους στις άλλες εκμεταλλεύσεις του ομίλου Eramet (στη Νέα Καληδονία, τη Γκαμπόν και τη Σενεγάλη). Στόχος είναι η κάλυψη 300.000 εκταρίων ετησίως.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε τη γεωλογία και την οικονομία. Θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την συνεχή παρακολούθηση των αποθεμάτων ψηφιακά για τους πελάτες μας, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα των προϊόντων μας». Η ανάλυση δεδομένων επιτρέπει επίσης στην Eramet να ανακαλύψει νέες δυνατότητες. Η ομάδα των αναλυτών δεδομένων της Delair, εργάζεται ήδη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν προγνωστικά μοντέλα, σύμφωνα με τον Donati:

«Το επόμενο βήμα είναι η γνώση του εδάφους και του υπεδάφους σε πραγματικό χρόνο. Σήμερα, οι γεωλόγοι μας προχωρούν σε γεωτρήσεις για να μάθουν τι έχουμε στα κοιτάσματα μας, είτε πρόκειται για νικέλιο, μαγγάνιο ή ανοργανοποιημένη άμμο. Αύριο θα γνωρίζουν ακριβώς τι εξάγεται σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούν να εκτελούν λειτουργικές προσομοιώσεις πιο γρήγορα. Ο απώτερος στόχος είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής, η διαχείριση λιγότερων στείρων και η εξαγωγή της σωστής ποσότητας ορυκτών με τη σωστή ποιότητα στο σωστό μέρος».

Με πληροφορίες από emag.directindustry.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER