Η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποστήριξη της σε μορατόριουμ ή προληπτική παύση όσον αφορά στην εξόρυξη βαθέων υδάτων. Η θέση έρχεται ως μέρος μιας νέας διακήρυξης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα, σηματοδοτώντας την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να οικοδομήσουν μια συμμαχία με υψηλότερες φιλοδοξίες για την προστασία των ωκεανών.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παίρνει ξεκάθαρη θέση για την εξόρυξη βαθέων υδάτων, όντας σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη έως τώρα, ενώ άλλες 25 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην προοπτική της εξόρυξης πολυμεταλλικών οζιδίων από τον βυθό των ωκεανών. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας για την απαγόρευση της αλιείας με τράτες βυθού στα χωρικά της ύδατα.
Ως η μόνη χώρα που ζητά την πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης βαθέων υδάτων, η εμπλοκή της Γαλλίας στη διακήρυξη, καταδεικνύει τη σαφή δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης να παρακινήσει περισσότερες χώρες να υποστηρίξουν τη διακοπή των σχεδίων για την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Με επικεφαλείς τις χώρες που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους, όπως η Γαλλία, η στάση της ΕΕ για την εξόρυξη βαθέων υδάτων έχει μετατοπιστεί σημαντικά από την αρχικώς θετική στάση ως προς την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας, σε μία διαδικασία που θα περιλαμβάνει πολλά και πιο προσεκτικά βήματα. Η Ελλάδα είναι πλέον η 12η ευρωπαϊκή χώρα που αντιτίθεται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Δανίας το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Δειτε ακομη
Ακριβώς απέναντι από την Ελλάδα, στην άλλη πλευρά του Ιονίου Πελάγους, η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται για να παροτρύνει την Ιταλία να υποστηρίξει ένα μορατόριουμ και να καταστήσει τη χώρα ηγέτη στα ζητήματα των ωκεανών.
Η Ιταλία δεν έχει ακόμη εκφράσει σαφή θέση για την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Ωστόσο, στη Συνέλευση του 2023 της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA), η Ιταλία υποστήριξε ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων δεν πρέπει να προχωρήσει εάν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η ISA, η οποίος θα συνεδριάσει ξανά τον Ιούλιο στην Τζαμάικα, είναι το όργανο που συνδέεται με τον ΟΗΕ και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του βυθού στα διεθνή ύδατα. Η συνέλευση της ISA του 2024 θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που θα συζητηθούν οι γενικές αρχές πολιτικής για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, από όπου θα προκύψει ένα νομικό εργαλείο που απαιτείται για την επιβολή προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων σε διεθνή ύδατα.
Ζητώντας από την Ιταλία να υποστηρίξει μια τέτοια γενική πολιτική, η Seas At Risk, το μέλος της Legambiente και έξι άλλες μη κυβερνητικές ομάδες, έστειλαν κοινή επιστολή στους υπουργούς Gilberto Pichetto Fratin, Nello Musumeci και Antonio Tajani την Παρασκευή 31 Μαΐου.
Χώρες όπως η Ιταλία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιρροή της ISA στη μετάβαση από μια απευθείας εξορυκτική σε μια προστατευτική προσέγγιση για τα ορυκτά του βυθού της θάλασσας. Ενόψει της κλιμακούμενης απειλής να γίνει ο βυθός των ωκεανών το νέο εξορυκτικό σύνορο και γεωπολιτικό πεδίο μάχης, το μορατόριουμ αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας του ωκεανού για τις μελλοντικές γενιές.
Με πληροφορίες από seas-at-risk.org