Η εξόρυξη βαθέων υδάτων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εξόρυξη στην ξηρά, διακινδυνεύοντας πάνω από 560 δισ. δολάρια στα ετήσια κέρδη από τις εξαγωγές ορυκτών πρώτων υλών, υποστηρίζει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το χρηματοοικονομικό think tank Planet Tracker.
Η μελέτη, με τίτλο Race to the Bottom, ισχυρίζεται ότι οι οικονομικές αποδόσεις από την εξόρυξη βαθέων υδάτων θα είναι αμελητέες και προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να δώσουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική προστασία των χερσαίων τοποθεσιών εξόρυξης και στη βελτίωση των πρακτικών εξόρυξης στην ξηρά.
Τα ευρήματα έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης επιλογής του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Elise Stefanik για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η Stefanik είναι ένθερμος υποστηρικτής της εξασφάλισης κρίσιμων ορυκτών για εγχώρια κατανάλωση από ορυκτά που βρίσκονται στον βυθό των ωκεανών και ονομάζονται «πολυμεταλλικοί όζοι».
Αυτά τα οζίδια βρίσκονται στον πυθμένα του ωκεανού σε βάθη 4 έως 6 km και είναι άφθονα σε περιοχές όπως η ζώνη Clarion - Clipperton (CCZ), όπου η καναδική εταιρεία The Metals Company, έχει ήδη εξασφαλίσει δύο συμβάσεις εξερεύνησης.
Η έκθεση του Planet Tracker έρχεται επίσης μετά από ανακοίνωση της International Union for Conservation of Nature (IUCN) η οποία προειδοποίησε ότι το 40% των διάφορων ειδών κοραλλιών αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αλιευτικής δραστηριότητας, της εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς και των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι σχετικές εκθέσεις και ο διορισμός της Stefanik συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες εργασίες της International Seabed Authority (ISA) για την τελική έκδοση ενός Κώδικα Εξόρυξης Βαθέων Υδάτων που θα διέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και που αναμένεται να εγκριθεί το 2025.
Σύμφωνα με το Planet Tracker, ακόμη και βάσει των πιο αισιόδοξων προβλέψεων, οι χώρες που εμπλέκονται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων θα μπορούσαν να έχουν οικονομικά οφέλη ύψους μόλις 6,25 εκατ. δολαρίων μέσω των φόρων που θα καταβάλλουν οι εταιρείες εξόρυξης. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι για τις περισσότερες χώρες, το έσοδο αυτό είναι είναι ασήμαντο όταν αντιπαραβάλλεται με το πιθανό περιβαλλοντικό κόστος.
«Η εξόρυξη βαθέων υδάτων αναμένεται να προσφέρει ελάχιστες οικονομικές αποδόσεις στα κράτη - μέλη της ISA», έγραψε η Emma Amadi, αναλυτής επενδύσεων στο Planet Tracker. «Οι χώρες δεν κατέχουν τους ορυκτούς πόρους στα διεθνή ύδατα και οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν τη συνεργασία με οποιοδήποτε κράτος - μέλος του ISA, προκαλώντας έναν αγώνα δρόμου μείωσης του φορολογικού συντελεστή για αυτές τις εταιρείες».
«Υπερβολικά απλοϊκό»
Η έκθεση υπολογίζει ότι τα δικαιώματα εξόρυξης, μια άλλη πιθανή πηγή εισοδήματος για τα διάφορα έθνη, θα κυμαίνονταν από 42.000 έως 1,1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ένα ασήμαντο ποσό για όλες, εκτός από τις μικρότερες οικονομίες. Προειδοποιεί επίσης ότι αυτά τα δικαιώματα θα μπορούσαν να υπόκεινται σε αυθαίρετες μειώσεις από τον ISA, καθιστώντας απίθανο τα κράτη - μέλη να λάβουν σημαντικές πληρωμές.
Η εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων The Metals Company είπε ότι οι υπολογισμοί του Planet Tracker δεν αποτυπώνουν πλήρως την πολυπλοκότητα που εμπλέκεται σε αυτό το θέμα.
«Καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προετοιμάζονται για υπεύθυνη εξόρυξη βαθέων υδάτων, οι ακτιβιστές προχωρούν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκθεση του Planet Tracker: η εικασία για αμελητέα ετήσια φορολογικά έσοδα για τις χώρες που συμμετέχουν, είναι υπερβολικά απλοϊκή», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της TMC.
Η TMC τόνισε ότι έχει πραγματοποιήσει μια ενδελεχή αρχική αξιολόγηση για το έργο NORI-D, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς υποκείμενες παραδοχές σχετικά με το μέγεθος του έργου, τα οικονομικά του έργου, τους συντελεστές δικαιωμάτων για την ISA και τους φορολογικούς συντελεστές για τις συμμετέχουσες χώρες.
«Αυτή η αξιολόγηση, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλη τη χρήσιμη ζωή του έργου, προβλέπει 7 δισ. δολάρια σε δικαιώματα για το Nauru και τα μέλη της ISA, μαζί με 9 δισ. δολάρια σε φόρους», είπε ο εκπρόσωπος της TMC. «Αυτά τα στοιχεία προέρχονται λαμβάνοντας υπόψη το απαισιόδοξο σενάριο για την ποσότητα των ορυκτών που μπορεί να αποδώσει το έργο NORI, άρα τα ποσά θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα».
Άγνωστοι κίνδυνοι
Μια παράλληλη έκθεση του Planet Tracker, με τίτλο Mining for Trouble, υπογραμμίζει τους ευρύτερους οικονομικούς κινδύνους της εξόρυξης βαθέων υδάτων. Η έκθεση εκτιμά ότι οι χώρες που εξορύσσουν βασικά ορυκτά - όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο και το μαγγάνιο - στην ξηρά, αναμένεται να χάσουν συνολικά 560 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές. Οι πιθανές αναταράξεις σε αυτές τις εδραιωμένες βιομηχανίες, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες.
Προηγούμενη έρευνα έκανε λόγο για έως και 500 δισ. δολάρια χαμένης αξίας και απωλειών στην παγκόσμια βιοποικιλότητα, ένας αριθμός 25πλάσιος σε σχέση με αυτόν που αντιστοιχεί στην χερσαία εξόρυξη.
Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης, υπάρχουν μελέτες που έχουν λάβει κατάλληλης αξιολόγησης, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η παραγωγή μετάλλων μπαταρίας από πολυμεταλλικά οζίδια, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 70-75%, να μειώσει τη χρήση γης κατά 94% και να εξαλείψει το 100% των στερεών αποβλήτων.
Όσοι αντιτίθενται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι συνέπειες τόσο της εξερεύνησης, όσο και της εξόρυξης ορυκτών από τον πυθμένα των ωκεανών, ενέχουν άγνωστους παράγοντες κινδύνου και ότι θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα πριν προχωρήσει το όλο εγχείρημα.
Εκείνοι που υποστηρίζουν την εξόρυξη βαθέων υδάτων, θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών για την πράσινη μετάβαση. Η ζήτηση για χαλκό και μέταλλα σπάνιων γαιών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι αναμένει επίσης ότι η ζήτηση για νικέλιο, κοβάλτιο και λίθιο - μόνο για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας - θα αυξηθεί κατά 60, 70 και 90%, αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από mining.com