Η εξόρυξη και η κυκλική οικονομία είναι αλληλένδετες

Η εξόρυξη και η κυκλική οικονομία είναι αλληλένδετες

«Η εξόρυξη είναι απαραίτητη εάν ο κόσμος προτίθεται να δημιουργήσει ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Finnish Geological Survey, Kimmo Tiilikainen.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η δήλωση του Kimmo Tiilikainen έγινε στο πλαίσιο της ομιλίας του σε εκδήλωση για τη βιώσιμη εξόρυξη που διοργανώθηκε στο Cape Town από τις Πρεσβείες της Δανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, στο περιθώριο του συνεδρίου Investing in African MIning Indaba 2023.

«Η εξορυκτική βιομηχανία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, ο κλάδος της εξόρυξης πρέπει να λάβει υπόψη του τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα με έναν τρόπο που δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Καθώς ο όγκος της εξόρυξης αυξάνεται, ο πήχης για τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά πρότυπα βιωσιμότητας θα πρέπει να αυξηθούν».

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη για κρίσιμα ορυκτά και μπορεί να προκύψουν ελλείψεις», τόνισε. «Πρέπει να επιταχύνουμε την εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα και την ανάπτυξη νέων εκμεταλλεύσεων. Θα υπάρξει μια βιασύνη για νέες επενδύσεις. Όλα αυτά θα είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

«Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία μπορούν να υποστηρίξουν τη βιώσιμη εξόρυξη», διαβεβαίωσε. «Ωστόσο, επί του παρόντος, η εξόρυξη και η επεξεργασία μετάλλων και ορυκτών παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων. Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη ορυχείων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας πρέπει να βελτιστοποιηθούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα παραγόμενα απόβλητα

«Για να είναι βιώσιμη η εξόρυξη θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ώστε να βρεθούν χρήσεις για αυτά τα απόβλητα. Πρέπει να αναπτυχθούν διεργασίες επεξεργασίας των αποβλήτων ώστε να ανακτηθεί οτιδήποτε χρήσιμο. Και, ιδανικά, τα υπόλοιπα απόβλητα θα πρέπει να διαχωρίζονται και να αποθηκεύονται  χωριστά, ώστε να επιτραπεί η εύκολη ανάκτηση άλλων πρώτων υλών από αυτά μόλις η τεχνολογία το επιτρέψει. Η αδυναμία ανάκτησης χρήσιμων πρώτων υλών από ένα είδος αποβλήτων σήμερα δεν είναι απαραίτητο ότι θα παραμένει και στο μέλλον. Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ πρόσφατα με τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί.»

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sibanye-Stillwater Neal Froneman συμφώνησε για τη σημασία της ανάπτυξης μιας κυκλικής οικονομίας. «Έχω ήδη συμπεριλάβει στις διαδικασίες της εταιρείας μας, τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε κυκλική οικονομία», είπε. «Η κυκλική οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί σημαντικά. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν περιορισμοί».

Ο Froneman συμπλήρωσε ότι δεν παράγονται αρκετές ποσότητες ορυκτών και μετάλλων για τη γρήγορη απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παραμείνουν σε χρήση για περισσότερο διάστημα από όσο ελπίζουμε, και αυτό το δεδομένο, θα απαιτήσει την παραγωγή πιο «πράσινων» καυσίμων.

Σε σχέση με την εξορυκτική βιομηχανία, ο Froneman επιβεβαίωσε ότι δεν είχε δει ποτέ στη 40χρονη καριέρα του μια τέτοια ευκαιρία όπως αυτή που δημιουργήθηκε από την ανάγκη για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. «Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ - για παράδειγμα - η διαδικασία της αδειοδότησης για νέες εκμεταλλεύσεις δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο τώρα. Αυτό είναι μια πραγματική αντίφαση», τόνισε ο Froneman.

Με πληροφορίες από miningweekly.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER