Η Codelco υπογράφει συμφωνία καινοτομίας με τη Rio Tinto για έργα υπόγειων εκμεταλλεύσεων

Η Codelco υπογράφει συμφωνία καινοτομίας με τη Rio Tinto για έργα υπόγειων εκμεταλλεύσεων

Η Codelco, η κρατική εξορυκτική εταιρεία της Χιλής, και η πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας που θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή εμπειρίας και των δύο εταιρειών στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία υπόγειων εκμεταλλεύσεων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στόχος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την ασφάλεια, την τεχνολογία, τις επιχειρησιακές επιδόσεις, την παραγωγικότητα και την πρόοδο σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG).

Η ανανεωμένη δέσμευση για ανοιχτή καινοτομία που προωθούμε για να διασφαλίσουμε τα επόμενα 50 χρόνια ζωής της εταιρείας μας, αντικατοπτρίζεται σε αυτή την πρωτοβουλία στην οποία δύο μεγάλες εταιρείες, αναλαμβάνουν από κοινού την προσπάθεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αξιοποιούν τις αμοιβαίες εμπειρίες τους και αποφασίζουν να ανταλλάξουν γνώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θεσπίζει διαφανείς μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Felipe Lagno, Εταιρικός διευθυντής Καινοτομίας στην Codelco 

Η φθίνουσα ποιότητα των κοιτασμάτων σε επιφανειακές εκμεταλλεύσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την ασφαλή εξόρυξη σε μεγαλύτερα βάθη, δείχνουν ότι το μέλλον της εξόρυξης θα είναι κυρίως στο υπέδαφος. Σε αυτό προστίθεται ο μικρότερος αντίκτυπος της εξόρυξης όταν αυτή γίνεται υπογείως, ενώ μεγαλύτερες αποδόσεις είναι πλέον εφικτές, κυρίως χάρη στη μέθοδο του block caving, η οποία βασίζεται στη χρήση της βαρύτητας για την πραγματοποίηση της εξόρυξης.

Η Codelco έχει συσσωρεύσει εκτενή και πολύτιμη εμπειρία στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου στις εγκαταστάσεις της στην Chuquicamata και στο El Teniente. Από την πλευρά της, η Rio Tinto ξεκίνησε την υπόγεια εξόρυξη εκμεταλλευόμενη αυτή τη μέθοδο στο έργο χαλκού Oyu Tolgoi στη Μογγολία.

Υπολογίζεται ότι ο κόσμος θα χρειαστεί τόσο χαλκό τα επόμενα 25 χρόνια όσο έχει εξορυχθεί τα τελευταία 6000 χρόνια. Αυτή η συμφωνία συγκεντρώνει τη βαθιά και ηγετική στον κλάδο εμπειρία της Codelco και της Rio Tinto, έτσι ώστε να υπάρξει διαμοιρασμός των βέλτιστων πρακτικών και να επιταχύνουν την καινοτομία που επιτρέπει την κάλυψη της εν λόγω ζήτησης, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ESG.

Soledad Jeria, Country Manager της Rio Tinto στη Χιλή

Μια άλλη πτυχή της συμφωνίας συνίσταται στην αμοιβαία αναγνώριση και δέσμευση κάθε εταιρείας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας γύρω από σχετικές πρωτοβουλίες ESG. Η Codelco και η Rio Tinto έχουν συνεχή προγράμματα για την υποστήριξη πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής αλλαγής, επομένως η ηλεκτροδότηση του υπόγειου εξοπλισμού εξόρυξης θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η Codelco ήταν πρωτοπόρος στον κλάδο, ξεκινώντας πιλοτική εφαρμογή εξηλεκτρισμού το 2018 σε εξοπλισμό παραγωγής (LHD loaders), κατασκευαστικές εργασίες (μεταφορείς σκυροδέματος) και μεταφορές (λεωφορεία προσωπικού και φορτηγά εξόρυξης).

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα γίνεται, κυρίως, μέσω αμοιβαίων επισκέψεων, που θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από φέτος, ενώ θα υπάρξουν και περίοδοι πρακτικής άσκησης για ειδικούς που θα ενημερωθούν για διαδικασίες και έργα για 12 μήνες σε επιχειρησιακά κέντρα ή σε εργοτάξια και των δύο εταιρειών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα υλοποίησης κοινών έργων περιορισμένης εμβέλειας, μία πρωτοβουλία που βρίσκεται σε στάδιο καθορισμού απαιτήσεων από την κάθε εταιρεία.

Με πληροφορίες από globalminingreview.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER