Η παραγωγή χρυσού στο Περού αναμένεται να μειωθεί τον Μάϊο 2025 λόγω της απαγόρευσης εξόρυξης σε περιοχή της χώρας όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 13 εργαζομένων σε εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις. Η πρόεδρος του Περού, Dina Boluarte, ανακοίνωσε αναστολή της εξόρυξης χρυσού για διάστημα 30 ημερών στην επαρχία Pataz, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα του Περού και ο επικεφαλής οικονομολόγος Adrian Armas εκτιμούν ότι οι εταιρείες θα απολέσουν περίπου 60.000 ουγγιές παραγωγής τις επόμενες 30 ημέρες. Η ποσότητα αυτή έχει αξία περίπου 200 εκατ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές και, για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής της χώρας το Φεβρουάριο 2025, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία παραγωγής.
Η πλήρης απαγόρευση εξόρυξης δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαϊου, αφού η κυβέρνηση επανεξέτασε το αν θα έπρεπε να ανασταλούν και οι επίσημες εξορυκτικές δραστηριότητες.
Η εταιρεία που θα επηρεαστεί περισσότερο θα είναι η Cia Minera Poderosa, η οποία εκμεταλλεύεται ένα μεγάλο ορυχείο χρυσού σε μια περιοχή που έχει γίνει εστία βίαιων συμβάντων. Η Poderosa παρήγαγε περίπου 24.000 ουγγιές χρυσού τον Φεβρουάριο. Περίπου 39 εργαζόμενοι που συνδέονται με την Poderosa έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια σε διαμάχες σχετικά με τις προσπάθειες βιοτεχνών χρυσωρύχων να εξάγουν χρυσό από τις εκμεταλλεύσεις που διαθέτει η εταιρεία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει επανειλημμένα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μέσα στον προηγούμενο μήνα 13 εργάτες απάχθηκαν και δολοφονήθηκαν. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες στην Poderosa, επιχείρηση η οποία έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο συμμοριών που συνδέονται με την παράνομη, κυρίως βιοτεχνική, εξόρυξη χρυσού.
Η SNMPE, που αποτελεί την ένωση της εξορυκτικής βιομηχανίας του Περού, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες, λέγοντας ότι μόνο οι παράνομες δραστηριότητες θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Η απόφαση «αντανακλά την έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση της πολυπλοκότητας της ανάπτυξης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών, λειτουργικών και κοινωνικών κινδύνων που συνεπάγεται η διακοπή των εργασιών για 30 ημέρες», ανέφερε η SNMPE.
Με πληροφορίες από mining.com