Η Αυστραλία θα προτείνει τη θέσπιση διεθνών προτύπων για ηθική και φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη σε μια προσπάθεια να επιτύχει υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά της καθώς οι διεθνείς συνθήκες δείχνουν μια υποτονική αγορά και μεγάλο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ινδονησία.
«Είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο αλλά είμαι σίγουρη ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη», είπε η υπουργός Πόρων της Αυστραλίας, Madeleine King, στο Nikkei Asia κατά την επίσκεψη της στο Τόκιο και εξήγησε ότι θα προτείνει την ιδέα στο συνέδριο PDAC 2024, μια εμπορική εκδήλωση της βιομηχανίας ορυκτών, στον Καναδά τον Μάρτιο 2024.
Η King είπε ότι ένας από τους στόχους της Αυστραλίας είναι «να εξετάσει πώς μπορούμε να μιλήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα διαφοροποίησης των τιμών ώστε να αντικατοπτρίζουν τα υψηλά πρότυπα παραγωγής». Είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με χώρες με την ίδια φιλοσοφία, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος «έχει επίσης υψηλά εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα». Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση της έχει συζητήσει το θέμα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Οι απόψεις της King είναι πολύ σημαντικές καθώς η αυστραλιανή βιομηχανία ορυκτών αντιμετωπίζει πτώση των τιμών σε μέταλλα όπως το νικέλιο και το λίθιο, δύο βασικά συστατικά των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Αρκετές αυστραλιανές εταιρείες εξόρυξης νικελίου ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι επιβραδύνουν ή σταματούν τις εργασίες τους λόγω των χαμηλών τιμών. Η ύφεση ακολουθεί την επιβράδυνση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και την υπερπροσφορά από χώρες όπως η Ινδονησία. Συνεπώς, ένα διεθνές πρότυπο για την ηθική και το περιβάλλον θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ορυκτών της Αυστραλίας, τα οποία είναι σχετικά ακριβά σε σύγκριση με εκείνα της Ασίας.
Η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένου μεταλλεύματος νικελίου το 2020, κάτι που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να στραφεί σε πιο υψηλού κέρδους κατάντη επεξεργασία ορυκτών. Η κίνηση πέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα και να επιτρέψει στην Ινδονησία να αυξήσει την παραγωγή φθηνότερου νικελίου.
Η King είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα εξετάσει επιλογές για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά αναγνώρισε ότι ο ανταγωνισμός με το νικέλιο της Ινδονησίας θα αποτελέσει «πρόκληση».
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα υψηλά πρότυπα που έχουμε αναγνωρίζονται από πελάτες και συνεργάτες». Πρόσθεσε επίσης ότι η επιτυχία αυτών των πολιτικών θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις αποφάσεις των εμπορικών οίκων και των κατασκευαστών μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ως προς το «πόσο υπεύθυνοι θέλουν να είναι σε σχέση με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν».
Πρόσφατα, οι κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα αντιμετώπισαν πιέσεις, κυρίως από ευρωπαϊκές αγορές, να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις εφοδιαστικές αλυσίδες της παραγωγής μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης.
Η Αυστραλία, η οποία επίσης προσπαθεί να ενισχύσει τις κατάντη ικανότητες επεξεργασίας, δεν θα υιοθετήσει πολιτικές παρόμοιες με την απαγόρευση της Ινδονησίας στις εξαγωγές μη επεξεργασμένων ορυκτών, δήλωσε η King. «Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, για να μπορέσουμε να έχουμε τις διεθνείς επενδύσεις που χρειαζόμαστε».
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις και το καταλαβαίνω», είπε η King για την κίνηση της Τζακάρτα. «Δεν είναι αυτό που θα έκανα».
Με πληροφορίες από asia.nikkei.com