Η έλλειψη ολοκληρωμένης καταγραφής των παγκόσμιων εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων και η απουσία αξιόπιστων δεδομένων για διάφορες πτυχές των εξορυκτικών εργασιών εμποδίζει τις προσπάθειες βιωσιμότητας, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature.
Στο άρθρο, ο Victor Maus, ερευνητής στο Novel Data Ecosystems for Sustainability Research Group του International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) και ο Tim Werner από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, επισημαίνουν ότι παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η εξόρυξη του λιθίου για κατασκευή μπαταριών, του κοβαλτίου για την κατασκευή smartphone ή του νεοδυμίου για χρήση σε ανεμογεννήτριες, οι επιστήμονες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ακόμη και οι ηγέτες του κλάδου, γνωρίζουν ελάχιστα για το τι συμβαίνει στον εξορυκτικό τομέα σε παγκόσμια βάση και το βαθμό στον οποίο η εξορυκτική δραστηριότητα προκαλεί αποψίλωση των δασών, απώλεια βιοποικιλότητας, ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, εκτοπισμό των τοπικών κοινοτήτων και απώλεια γης και βιοποριστικών μέσων.
«Η ανεξάρτητη έρευνα είναι απαραίτητη για την αποκρυπτογράφηση της έκτασης των επιπτώσεων που ενέχει η εξόρυξη στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, καθώς αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό των μεγάλων προκλήσεων και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του κοινού», δήλωσε ο Maus σχετικά.
Οι λόγοι αυτής της μη επάρκειας των σχετικών δεδομένων, για τους οποίους οι ερευνητές λένε ότι σημαίνει ότι περίπου οι μισές από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της εξόρυξης παραμένουν μη τεκμηριωμένες, περιλαμβάνουν ελλιπείς εταιρικές αναφορές, αλλά και παροπλισμένες, ανεπίσημες ή και παράνομες εκμεταλλεύσεις.
Για το λόγο αυτό, ο Maus και ο Werner στο άρθρο τους προτείνουν τέσσερα βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Αυτά περιλαμβάνουν την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της υποτίμησης των επιπτώσεων και των κινδύνων της εξόρυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, τη βελτίωση των πρακτικών συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των επιστημόνων, την ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας στον τομέα της εξόρυξης, και τέλος, τη χρήση προηγμένων τεχνικών, όπως η τηλεπισκόπηση και η τεχνητή νοημοσύνη, για την κάλυψη των κενών στα διαθέσιμα δεδομένα.
«Η επείγουσα φύση και το μέγεθος αυτού του προβλήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Με την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά να αυξάνεται έντονα τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, τα πλήρη και διαφανή δεδομένα για τις επιπτώσεις των εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφεραν οι συντάκτες της εργασίας. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που δεν μπορούμε να μετρήσουμε».
Με πληροφορίες από mining.com