Εξορυκτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Bill Gates ανακαλύπτει τεράστια κοιτάσματα χαλκού στη Ζάμπια

Εξορυκτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Bill Gates ανακαλύπτει τεράστια κοιτάσματα χαλκού στη Ζάμπια

Μια νεοφυής επιχείρηση εξόρυξης με την υποστήριξη των Bill Gates και Jeff Bezos ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια, η εκμετάλλευση του οποίου θα συνδράμει στις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει την εξάρτηση της από την Κίνα για μέταλλα ζωτικής σημασίας που χρησιμοποιούνται για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η KoBold Metals δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου 2024 ότι ανακάλυψε κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια που είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 100 χρόνια και εκτιμά ότι το κοίτασμα Mingomba στη βόρεια επαρχία Copperbelt θα εξελιχθεί σε ένα από τα τρία κορυφαία ορυχεία χαλκού υψηλής ποιότητας στον κόσμο.

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινά μια έντονη επενδυτική προσπάθεια που συνοδεύεται από την ανάπτυξη υποδομών στην Αφρική, στο πλαίσιο ανάπτυξης εκμεταλλεύσεων για να ανταγωνιστεί τον έλεγχο της Κίνας στα ορυκτά που είναι κρίσιμα για την άμυνα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής Lobito, η οποία χρησιμεύει για τη μεταφορά μετάλλων στην περιοχή που συνδέει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια με το λιμάνι Lobito στην Αγκόλα.

Ενώ η ζήτηση για χαλκό προβλέπεται να εκτιναχθεί καθώς οι χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να εξηλεκτρίσουν τα συστήματα μεταφοράς τους και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο αγωνίζονται να βρουν υψηλής ποιότητας κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

«Έχουμε περάσει ένα χρόνο με το μεγαλύτερο στόλο γεωτρήσεων στη Νότια Αφρική», δήλωσε στους Financial Times ο Josh Goldman, ιδρυτής και πρόεδρος της KoBold Metals. «Γνωρίζουμε τώρα ότι το Mingomba θα είναι ένα από τα υψηλότερης ποιότητας μεγάλα ορυχεία χαλκού όταν τεθεί σε παραγωγή και μοιάζει πολύ με το Kakula σε κλίμακα και σε ποιότητα μεταλλεύματος».

Η KoBold αναμένει ότι το Mingomba θα ανταγωνιστεί σε παραγωγή το κοίτασμα που αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου έργου Kamoa-Kakula του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Robert Friedland στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Με την υποστήριξη της Breakthrough Energy Ventures, ενός επενδυτικού οχήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ιδρύθηκε από τον Bill Gates, η KoBold χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει ιστορικά γεωλογικά αρχεία και αναπτύσσει αλγόριθμους για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις τοποθεσίες στις οποίες θα προχωρήσει σε εργασίες εξερεύνησης.

Η αξία της εταιρείας με έδρα την California αποτιμάται σε 1,15 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει επίσης την BHP, τον μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης στον κόσμο, και τη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου Equinor, ως επενδυτές.

Η KoBold στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή χαλκού στο υπόγειο ορυχείο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Το έργο δε διαθέτει ακόμη προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα παρέχει πρώιμες εκτιμήσεις του κόστους εξόρυξης, καθώς και το πόσο οικονομικά μπορεί να εξορυχθεί το μέταλλο.

Εάν επιτύχει, το έργο θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην εκπλήρωση της φιλοδοξίας του Προέδρου της Ζάμπιας Hakainde Hichilema να υπερτριπλασιάσει την παραγωγή χαλκού της χώρας σε 3 εκατομμύρια τόνους έως το 2032, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τον Goldman, οι δαπάνες από τις μεγαλύτερες εξορυκτικές εταιρείες στον κόσμο για την εξερεύνηση κοιτασμάτων χαλκού ήταν μικρές σε σχέση με τη μελλοντικά αναμενόμενη ζήτηση. Επίσης, οι εταιρείες εξερεύνησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αντλήσουν κεφάλαια λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων. «Η εξερεύνηση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εξόρυξης και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης επένδυσης», τονίζει ο Goldman.

Ο Goldman πρόσθεσε ότι η εταιρεία αξιολογεί την εισαγωγή της σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ετών.

Με πληροφορίες από ft.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER