ΕΕ και Ρουάντα καταλήγουν σε συμφωνία για βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών

ΕΕ και Ρουάντα καταλήγουν σε συμφωνία για βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών

Η Jutta Urpilainen, Επίτροπος της ΕΕ για τις Διεθνείς Συνεργασίες, και ο Vincent Biruta, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την ανάπτυξη συνεργασίας με σκοπό τη διασφάλιση βιώσιμων και ισχυρών αλυσίδων αξίας πρώτων υλών για την ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της Ρουάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αφρικής.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συμφωνία θα είναι καθοριστική για την ΕΕ στην εξασφάλιση των βασικών πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και την επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης ακολουθεί τις πρόσφατες εταιρικές σχέσεις της ΕΕ για τις πρώτες ύλες με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Δημοκρατία της Ζάμπια, τη Ναμίμπια, την Αργεντινή, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γροιλανδία, το Καζακστάν και την Ουκρανία.

Η επίτροπος Jutta Urpilainen σχολίασε: «Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ρουάντα να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό του εξορυκτικού της τομέα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη, πιο βιώσιμη παγκόσμια οικονομία. Η συμφωνία εγγυάται περαιτέρω την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών, αναβαθμίζοντας τη Ρουάντα σε αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές εμπόριο».

Οι πρώτες ύλες της Ρουάντα

Η οικονομία της Ρουάντα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αλυσίδες αξίας των ορυκτών πρώτων υλών της και ειδικά του τανταλίου. Επιπλέον, η χώρα εξάγει κασσίτερο, βολφράμιο, χρυσό και νιόβιο, με πολλά υποσχόμενες προοπτικές για εξαγωγές λιθίου και σπάνιων γαιών.

Η χώρα διαθέτει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου για τους πολίτες της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα φιλοξενεί ήδη μονάδα επεξεργασίας χρυσού, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας τανταλίου. Επιπλέον, η Ρουάντα διαθέτει τη μοναδική ενεργή μονάδα τήξης κασσίτερου στην Αφρική, ενισχύοντας περαιτέρω τη σημασία της στον τομέα της επεξεργασίας ΟΠΥ στην ήπειρο.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο Thierry Breton, Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, σχολίασε τη συμφωνία λέγοντας: «Η Ρουάντα είναι ένας σημαντικός προμηθευτής τανταλίου, κασσίτερου, βολφραμίου, χρυσού και νιοβίου και πιθανώς λιθίου και στοιχείων σπάνιων γαιών. Με αυτήν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, στοχεύουμε να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική και βιώσιμη αξιακή αλυσίδα κρίσιμων πρώτων υλών που καλύπτει την εξόρυξη, την επεξεργασία, την ανακύκλωση και την υποκατάσταση. Η διαφάνεια, η ιχνηλασιμότητα και οι επενδύσεις αποτελούν τον πυρήνα της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ρουάντα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες».

Τι περιγράφεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης;

Το μνημόνιο καθιερώνει στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ρουάντα σε πέντε βασικούς τομείς.

Πρώτον, εστιάζει στην ενσωμάτωση αλυσίδων αξίας πρώτων υλών και στην υποστήριξη της οικονομικής διαφοροποίησης, με έμφαση στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και βιωσιμότητας αυτών των αλυσίδων.

Δεύτερον, περιγράφει τη συνεργασία για την επίτευξη βιώσιμης και υπεύθυνης παραγωγής και αξιοποίησης κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών. Αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας και ιχνηλασιμότητας, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πρώτων υλών και την ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα ESG.

Τρίτον, τα μέρη συμφωνούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των υποδομών που είναι απαραίτητες. Η δράση αυτή περιλαμβάνει προσπάθειες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπλέον, το μνημόνιο υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνολογιών που σχετίζονται με τη βιώσιμη εξερεύνηση, εξόρυξη, εξευγενισμό, επεξεργασία, αξιοποίηση και ανακύκλωση κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών. Τονίζει επίσης την ανάγκη για έρευνα για την υποκατάσταση πρώτων υλών, τη διαχείριση αποβλήτων και την παρακολούθηση των κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, το Μνημόνιο Συνεννόησης πραγματεύεται την οικοδόμηση ικανότητας για την επιβολή των σχετικών κανόνων, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της κατάρτισης και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αξιακή αλυσίδα των πρώτων υλών, κρίσιμων και στρατηγικών. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των ικανοτήτων των ρυθμιστικών φορέων και του προσωπικού που εμπλέκεται στην επίβλεψη αυτών των διαδικασιών.

Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER