ΕΕ και Γροιλανδία υπογράφουν στρατηγική εταιρική σχέση για βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών

ΕΕ και Γροιλανδία υπογράφουν στρατηγική εταιρική σχέση για βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών

Στο τέλος Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες, η ΕΕ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Maroš Šefčovič, υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Επιχειρήσεων, Εμπορίου, Ορυκτών Πόρων, Δικαιοσύνης και Ισότητας των Φύλων, Naaja H. Nathanielsen. Στη συνέχεια, η ΕΕ και η Γροιλανδία θα αναπτύξουν από κοινού έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή της μεταξύ τους Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο σημαντικός φυσικός πλούτος της Γροιλανδίας αποτελεί σημείο αναφοράς για να ενισχυθούν τα οφέλη των αλυσίδων αξίας πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς το νησιωτικό κράτος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία του με βιώσιμο τρόπο. Είκοσι πέντε από τις 34 κρίσιμες πρώτες ύλες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει ως στρατηγικά σημαντικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την πράσινη μετάβαση, μπορούν να ανακτηθούν από τη Γροιλανδία.

Η συνεργασία θα προσφέρει οφέλη και στα δύο μέρη. Διασφαλίζει ότι οι πόροι της Γροιλανδίας χρησιμεύουν για τη στήριξη της βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα του πλαισίου ESG. Ταυτόχρονα, η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΕ να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες που εμπεριέχει η Πράσινη Συμφωνία, ενισχύοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και στις δύο περιοχές.

Ο Maroš Šefčovič, δήλωσε: «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση θα αποφέρει μεγάλο όφελος και για τις δύο πλευρές. Θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη ορυκτών πρώτων υλών με βιώσιμο τρόπο, υπευθυνότητα και με την υποστήριξη της κοινωνίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις επενδύσεις στον τομέα. Παράλληλα, θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Γροιλανδίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και οδηγώντας σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από eureporter.co

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER