ΕΕ και Αργεντινή αναπτύσσουν συνεργασία για τις ορυκτές πρώτες ύλες

ΕΕ και Αργεντινή αναπτύσσουν συνεργασία για τις ορυκτές πρώτες ύλες

Στις αρχές Ιουνίου 2023, στο Buenos Aires της Αργεντινής, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernández, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη ανάπτυξη εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αργεντινής για την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με τη στρατηγική Global Gateway της ΕΕ, η συμφωνία στοχεύει να εξασφαλίσει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας πρώτων υλών και στη στήριξη της δημιουργίας τοπικής προστιθέμενης αξίας, ποιοτικής απασχόλησης και βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω αυτή τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αργεντινής για την ανάπτυξη βιώσιμων αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών. Πρόκειται για μία συμφωνία αμοιβαίου οφέλους. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα και είναι επωφελής για την Αργεντινή ως βασικό παγκόσμιο παράγοντα στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Πρόκειται για μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές δεσμεύσεις για ένα πιο πράσινο, ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον για όλους».

Η συνεργασία επικεντρώνεται σε πέντε τομείς:

  • Ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών, μεταξύ άλλων μέσω της κοινής ανάπτυξης έργων, νέων επιχειρηματικών μοντέλων, προώθησης και διευκόλυνσης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.
  • Συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία κατά μήκος των αλυσίδων αξίας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων της τεχνογνωσίας στον τομέα της εξόρυξης, της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος και της κυκλικής οικονομίας.
  • Συνεργασία για την αξιοποίηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG) και εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα.
  • Ανάπτυξη υποδομών για την ανάπτυξη έργων, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις τους.
  • Ενίσχυση ικανοτήτων, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω βιώσιμων αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εργασίας.

Η ΕΕ και η Αργεντινή έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν έναν επιχειρησιακό οδικό χάρτη εντός 6 μηνών από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει δράσεις συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν από σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Αργεντινή και θα υποστηρίζονται από την Παγκόσμια Επενδυτική Ατζέντα της ΕΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ιστορικό

Οι κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας περιορισμού των εκπομπών άνθρακα, της ψηφιακής βιομηχανίας, της αεροδιαστημικής και της άμυνας. Καθώς η ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, η Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, συχνά από οιονεί μονοπωλιακούς προμηθευτές τρίτων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να μετριάσει τους κινδύνους για τις εφοδιαστικές αλυσίδες που σχετίζονται με τέτοιες στρατηγικές εξαρτήσεις για να ενισχύσει την οικονομική της ανθεκτικότητα, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους κλιματικούς και ψηφιακούς στόχους της.

Η πρόταση νόμου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες της ΕΕ αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες της ενιαίας αγοράς και των εξωτερικών εταιρικών σχέσεων της ΕΕ για τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων πρώτων υλών ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες βελτιώνει επίσης την ικανότητα της ΕΕ να παρακολουθεί και να περιορίζει τους κινδύνους αναταράξεων και ενισχύει την κυκλικότητα και τη βιωσιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες πλούσιες σε ορυκτές πρώτες ύλες, κάνοντας χρήση όλων των μέσων εξωτερικής πολιτικής και σεβόμενη τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ΕΕ θα συνεργαστεί με αξιόπιστους εταίρους για να προωθήσει την οικονομική τους ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο μέσω της δημιουργίας αλυσίδων αξίας, προωθώντας παράλληλα ασφαλείς, ανθεκτικές, προσιτές και επαρκώς διαφοροποιημένες αξιακές αλυσίδες για την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει για λογαριασμό της ΕΕ στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών για ορυκτές πρώτες ύλες με τον Καναδά (Ιούνιος 2021), την Ουκρανία (Ιούλιος 2021), το Καζακστάν και τη Ναμίμπια (Νοέμβριος 2022). Οι συνεργασίες επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε ασφαλείς, βιώσιμες και ανθεκτικές αλυσίδες αξίας πρώτων υλών, οι οποίες είναι βασικές για την επίτευξη της μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες και ψηφιοποιημένες οικονομίες.

Με πληροφορίες από ec.europa.eu

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER