Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Κορύφωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Κορύφωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια

Για πρώτη φορά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) προβλέπει κορύφωση της ζήτησης για όλες τις ορυκτές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα) τα επόμενα χρόνια της δεκαετίας αυτής, δηλώνει ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.

«Ακόμη και χωρίς καμία νέα κλιματική πολιτική, η ζήτηση για κάθε ένα από τα τρία ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να φθάσει σε κορύφωση τα επόμενα χρόνια», γράφει ο Fatih Birol σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά που είναι ορατή μια κορύφωση της ζήτησης για κάθε ένα από τα καύσιμα αυτά κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας», νωρίτερα από αυτό «που προέβλεπαν πολλοί».

Οι νέες αυτές προοπτικές βασίζονται στις προβλέψεις της επόμενης ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που θα δημοσιευθεί μέσα στον Οκτώβριο 2023. Μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, προέβλεπε κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν από το τέλος της δεκαετίας, αλλά πλέον περιλαμβάνει εκτός του άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Στην έκθεση του οργανισμού για το πετρέλαιο, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2023 με θέμα την εξέλιξη της αγοράς την επόμενη πενταετία, ο οργανισμός εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά η αύξηση της ζήτησης αυτής «θα πρέπει να επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι το 2028», χάρη στην αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην προηγούμενη από αυτήν έκθεση με τίτλο «World Energy Outlook» το 2022, ο Οργανισμός προέβλεπε «ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παρά τις αυξημένες τιμές θα κορυφωθεί και θα σταθεροποιηθεί περί το 2035».

«Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναδεικνύουν την επιτυχία της ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σχολιάζουν οι αναλυτές της Royal Bank of Canada. «Παρά ταύτα, οι πολιτικοί διαθέτουν ακόμη περιθώρια για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και τη σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER