Εξόρυξη

Δέκα παγκόσμια ζητήματα που θα διαμορφώσουν τις αγορές εξόρυξης και μετάλλων το 2025

Δέκα παγκόσμια ζητήματα που θα διαμορφώσουν τις αγορές εξόρυξης και μετάλλων το 2025

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να είναι η κυρίαρχη δύναμη που θα διαμορφώσει τις αγορές εξόρυξης και μετάλλων το 2025 καθώς οδηγούν όλο και περισσότερο στην ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε κρίσιμους ορυκτούς πόρους και μείωση της εξάρτησης από την Κίνα. Εκτός από την προφανή επίδραση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σημαντική θα είναι η επίδραση στις διμερείς συμφωνίες, στις εξαγωγές, τους δασμούς και τις άμεσες αγορές από κρατικές οντότητες για την αύξηση των αποθεμάτων ΚΟΠΥ.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αυτές οι πιθανές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων, προκαλώντας ισχυρές διακυμάνσεις σε ορισμένες αγορές. Σε συνδυασμό με τις ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις, οι αλλαγές θα καταστήσουν δυσκολότερο για τους υπεύθυνους νέων εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων να αντλήσουν κεφάλαια με βάση τις αναξιόπιστες προβλέψεις τιμών και τις ισχυρές αποκλίσεις που αναμένονται στις όποιες προβλέψεις. Αυτό το περιβάλλον θα ευνοήσει περισσότερο τους καθετοποιημένους φορείς εκμετάλλευσης.

Μέχρι τώρα, η Κίνα έχει επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών, επιβάλλοντας μορφές περιορισμών σε ελάχιστα γνωστά κρίσιμα ορυκτά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαγόρευση εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2024. Ένας κλιμακούμενος εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ της Κίνας και της κυβέρνησης Trump, μπορεί να οδηγήσει την Κίνα στην απαγόρευση των εξαγωγών για πιο προβεβλημένες πρώτες ύλες, όπως το επεξεργασμένο κοβάλτιο ή το λίθιο.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τον Ιανουάριο 2025 έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώνοντας την πρόθεση του να προσθέσει τις τεχνολογίες επεξεργασίας και καθαρισμού του λιθίου στον κατάλογο των ελεγχόμενων ειδών προς εξαγωγή. Αυτό θα σήμαινε μόνο εξαγωγές υπό όρους, οι οποίες πιθανόν θα οδηγήσουν στην ακύρωση διαφόρων συνεργασιών η συμφωνιών αδειοδότησης τεχνολογίας μεταξύ κορυφαίων κινεζικών εταιρειών μπαταριών και δυτικών εταιρειών. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να υιοθετήσουν υψηλότερους δασμούς για ορισμένες σημαντικές πρώτες ύλες, όπως έκαναν ήδη για το κινεζικό χρώμιο και τον τανταλίτη μέσα στο 2024, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα.

υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των μετάλλων την περίοδο 2021-2025

Η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των μετάλλων την περίοδο 2021-2025

Το δόγμα America First ακουμπά τον τομέα των ορυκτών

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να ηγηθεί ενός πολυμερούς συνασπισμού για τα ορυκτά, του Minerals Security Partnership, θα δώσουν τη θέση τους σε μια πιο τραχιά μορφή διπλωματίας στον τομέα της εξόρυξης υπό το δόγμα America First του Trump. Η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας σε αμερικανικό έδαφος και, ως μέρος της ανάκλησης του νόμου του Biden για τη μείωση του πληθωρισμού, πιθανότατα θα αποσύρει την υπάρχουσα πολιτική στήριξη για εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις σε χώρες που διατηρούν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Ο Καναδάς και η Αυστραλία θα έχουν πιθανόν τις μεγαλύτερες απώλειες από το μειωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων σε τρίτες χώρες και από τους δασμούς των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες. Αυτή η εσωστρεφής ατζέντα των ΗΠΑ θα επιταχύνει επίσης τον αγώνα των ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας να αναζητήσουν τις δικές τους συμφωνίες για την προμήθεια ορυκτών πρώτων υλών με τη Λατινική Αμερική ή περιοχές της Αφρικής. 

Οι χώρες του Κόλπου διπλασιάζουν την εξόρυξη

Το Future Minerals Forum στο Ριάντ, στον τέταρτο μόλις χρόνο του, έχει ήδη εδραιώσει τη θέση του στο παγκόσμιο ημερολόγιο των εκδηλώσεων για τον εξορυκτικό κλάδο, υπερτονίζοντας τις μεγάλες φιλοδοξίες των χωρών του Κόλπου στον τομέα. Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν επενδυτικούς φραγμούς αλλού, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ θα αξιοποιήσουν την «ουδέτερη» θέση τους και τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους τους για να γίνουν παγκόσμιοι παίκτες στον κλάδο της εξόρυξης

Μετά την απόκτηση από τη Σαουδική Αραβία του 10% των μετοχών της Vale Base Metals το 2024, φέτος αναμένεται να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω συμφωνίες υψηλού προφίλ από το Ριάντ, το Άμπου Ντάμπι ή τη Ντόχα. Οι εταιρικοί κολοσσοί της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco και Ma'aden μόλις ανακοίνωσαν μια κοινοπραξία για να ξεκινήσει η παραγωγή λιθίου στη Σαουδική Αραβία έως το 2027. Η χώρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο 10% στο έργο Reko Diq στο Πακιστάν μέσω της Manara Minerals Investment Co., μιας σαουδαραβικής εταιρείας που υποστηρίζεται από το ταμείο εθνικού πλούτου της χώρας. Εάν συμβεί αυτό, το Ριάντ θα συνεταιριστεί με την Barrick Gold και την κυβέρνηση του Πακιστάν στο έργο εξόρυξης χαλκού και χρυσού, με την πρώτη παραγωγή μεταλλεύματος να αναμένεται το 2028.

Οι τρεις χώρες του Κόλπου θα ενθαρρύνουν τόσο τις επενδύσεις σε νέα ορυχεία όσο και τις εξαγορές ή την ανάπτυξη έργων που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια αναδυόμενη βιομηχανία επεξεργασίας ορυκτών και κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλά νέα για τις υπανάπτυκτες αγορές εξόρυξης, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου η χρηματοδότηση από τα κεφάλαια των χωρών του Κόλπου, θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στους επενδυτές από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ που θεωρούν τις συγκεκριμένες επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Οι χώρες του Κόλπου αναδεικνύονται σε κύριους επενδυτές στον εξορυκτικό κλάδο της Αφρικής

Οι χώρες του Κόλπου αναδεικνύονται σε κύριους επενδυτές στον εξορυκτικό κλάδο της Αφρικής

Η πολιτική αστάθεια θέτει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της ΕΕ για τα κρίσιμα ορυκτά

Η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις μέσα στο 2025 με την αλλαγή προέδρου των ΗΠΑ. Με τη Γερμανία να αναμένει εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου και τη γαλλική κυβέρνηση σε μια κρίσιμη συγκυρία, δύο βασικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απασχολούνται με εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας – και τις πολιτικές προτεραιότητες της – και το γαλλικό πολιτικό αδιέξοδο, καθώς και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, πιθανότατα θα εμποδίσουν τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, λόγω ενός ολοένα και πιο διχασμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, ο συνδυασμός έλλειψης ηγεσίας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ και αντικρουόμενων προτεραιοτήτων μεταξύ των κρατών - μελών γενικότερα, είναι πιθανό να καθυστερήσει την εφαρμογή των στρατηγικών της ΕΕ για τις ΚΟΠΥ και να αποτρέψει τη συνεκτική πολιτική υποστήριξη για μείωση του επενδυτικού κινδύνου και κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο.

Η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα μεταλλευτικά έργα και την εξερεύνηση σε βασικές αγορές ανάντη. Η περιοχή του Σαχέλ είναι επιρρεπής σε νέα στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2025 εν μέσω της συνεχιζόμενης προέλασης ισλαμιστικών ομάδων. Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος αστάθειας στην πλούσια σε λίθιο Ζιμπάμπουε, όπου ο πρόεδρος ετοιμάζεται να παρατείνει τη θητεία του στην εξουσία και στο Κονγκό (ΛΔΚ), όπου μια συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια στις περιοχές εξόρυξης χαλκού και κοβαλτίου. Εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης σε βασικές ή αναδυόμενες αγορές εξόρυξης, όπως η Χιλή, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Τανζανία και οι Φιλιππίνες.

Ένα κύμα εθνικισμού των πόρων πυροδοτεί την έκρηξη των διαφορών

Μια άλλη συνέπεια ενός πιο απομονωμένου κόσμου είναι η επιστροφή του εθνικισμού των πόρων σε πολλές υπό ανάπτυξη και αναδυόμενες οικονομίες. Το φαινόμενο αυτό περιλαμβάνει από συμβατικές, νομοθετικές μορφές πίεσης - δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που πιέζουν για μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση στην εξορυκτική βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού) - έως πιο ριζοσπαστικά μέτρα όπως η ομηρία στελεχών εξόρυξης (όπως συνέβη πρόσφατα στο Σαχέλ) ή οι έλεγχοι των τιμών.

Στην Ινδονησία, η νέα διοίκηση του προέδρου Prabowo Subianto θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά νικελίου για να στηρίξει τις τιμές, αλλά θα δυσκολευόταν να ασκήσει έλεγχο σε μεγάλα τμήματα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Οι αρχές του Κονγκό διερευνούν επίσης την εισαγωγή παρόμοιων ποσοστώσεων στις εξαγωγές. Οι διαφωνίες σχετικά με τους συμβατικούς όρους και τις ρυθμιστικές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση των υποθέσεων διαιτησίας, με τις εταιρείες να επιδιώκουν να ανακτήσουν τις ζημίες από την κρατικοποίηση ή την αναδρομική φορολογία.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο ρυθμιστικός έλεγχος ανεβάζει τον πήχη για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον μεταλλευτικό κλάδο

Οι συνθήκες για μεγάλες συναλλαγές στον μεταλλευτικό κλάδο θα παραμείνουν μη ευνοϊκές το 2025, επιβαρυμένες από τα υψηλά επιτόκια και τη συγκρατημένη κρατική υποστήριξη σε μεγάλο μέρος της Δύσης. Κύρια εξαίρεση θα είναι ο χρυσός, όπου οι υψηλές τιμές (αύξηση 30% από τις αρχές του 2024) και η μείωση των αποθεμάτων, πιθανότατα θα πυροδοτήσουν ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών από εταιρείες μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένης της κεντρικής του θέσης στην ενεργειακή μετάβαση, ο χαλκός είναι επίσης πιθανό να δει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, έχοντας ως παράδειγμα την αποτυχημένη προσπάθεια της BHP να αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο χαλκού της Anglo American. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές σε σύγκριση με τα ιλιγγιώδη υψηλά πριν από μερικά χρόνια, καθώς η Κίνα στοχεύει να διατηρήσει υψηλά επίπεδα παραγωγής χάλυβα.

Τα ρυθμιστικά εμπόδια θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στον περιορισμό των συναλλαγών και θα ευνοήσουν μικρότερες συναλλαγές χαμηλού κινδύνου έναντι συγχωνεύσεων μεγάλης κλίμακας που καλύπτουν μεγάλο αριθμό δικαιοδοσιών. Οι κυβερνήσεις εντείνουν τον έλεγχο των συναλλαγών στον μεταλλευτικό κλάδο, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν κρίσιμα ορυκτά. Οι εταιρείες ολοένα και περισσότερο θα στρέφονται στο σχηματισμό κοινοπραξιών και στις στρατηγικές συνεργασίες για να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ παράλληλα μετριάζουν τους ρυθμιστικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Οι αυστηρότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης ESG έρχονται αντιμέτωπες με την πιο χαλαρή επιβολή

Το ριζικά αναθεωρημένο ρυθμιστικό πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 και μετά, γεγονός που θα αποδειχθεί ένα αυξανόμενο βάρος όσον αφορά στη συμμόρφωση και τη δέουσα επιμέλεια, τόσο για τους ανάντη επιχειρηματικούς φορείς όσο και για τους κατάντη αγοραστές. Νόμοι όπως η Οδηγία Δέουσας Επιμέλειας για την Εταιρική Αειφορία (CSDDD) -παρά τον κίνδυνο υποβάθμισης του κανονισμού μέσω της προτεινόμενης τελικής του μορφής-, η Οδηγία Εκθέσεων Εταιρικής Αειφορίας (CSRD), ο κανονισμός Ταξονομίας, ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA) και ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, θα τεθούν σε ισχύ από αυτό το έτος. Επιπλέον, αναμένεται αυξανόμενη πίεση της κοινωνίας των πολιτών στον κανονισμό της ΕΕ για τα ορυκτά που προκαλούν τοπικές εντάσεις (EU Conflict Minerals Regulation), μετά από μια πρόσφατη αγωγή που υπέβαλε η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά του τεχνολογικού κολοσσού Apple.

Παρατηρούνται επίσης ανανεωμένες προσπάθειες για την ενοποίηση των προτύπων διασφάλισης των μεταλλευτικών λειτουργιών και της ιχνηλασιμότητας. Η ισχυρή ώθηση προς την Πρωτοβουλία Ενοποιημένων Προτύπων Εξόρυξης (Consolidated Mining Standard Initiative), η οποία θα βελτιωθεί και πιθανότατα θα ισχύσει το 2025, είναι ένα ακόμη πρότυπο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι φορείς εκμετάλλευσης. Ενώ η ενοποίηση θα είναι πολύ ευπρόσδεκτη στον κλάδο για την απλοποίηση των υφιστάμενων προτύπων στον εξορυκτικό κλάδο, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με το εάν αυτό μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε υποβάθμιση των απαιτήσεων όπως ισχύουν από υφιστάμενα συστήματα όπως η Πρωτοβουλία για την Υπεύθυνη Διασφάλιση στην Εξόρυξη (Initiative for Responsible Mining Assurance).

Ωστόσο, η αυξανόμενη αντίδραση στο πλαίσιο ESG αναγκάζει τις εταιρείες εξόρυξης και τους υπεύθυνους βιωσιμότητας να προσαρμοστούν. Η οπισθοδρόμηση σε ορισμένους στόχους βιωσιμότητας - συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα - από τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές, θα οδηγήσει σε αυξημένη πίεση από την κοινωνία των πολιτών σε τομείς υψηλού αντίκτυπου, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης. Μένει να δούμε αν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές θα επενδύσουν στην επιβολή των κανονισμών, ερευνώντας ενδελεχώς τους υπόχρεους και τιμωρώντας σοβαρές παραβιάσεις.

Η ανάκαμψη της πυρηνικής ενέργειας αυξάνει το ενδιαφέρον για το ουράνιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2025, καθώς οι χώρες υιοθετούν όλο και περισσότερο την πυρηνική τεχνολογία ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών. Οι τιμές του οξειδίου του ουρανίου (U3O8) αντικατοπτρίζουν μερικές από τις καλύτερες συνθήκες της αγοράς σε περισσότερο από μια δεκαετία, μετακινώντας αρκετά έργα προς τα κάτω στην καμπύλη κόστους παγκοσμίως.

Το βελτιωμένο περιβάλλον της αγοράς υποστηρίζεται από μια ώθηση τόσο από τους κρατικούς φορείς όσο και από τον ιδιωτικό τομέα: 40 χώρες έχουν σχέδια να επεκτείνουν την πυρηνική ενέργεια στα ενεργειακά τους συστήματα, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας διερευνούν την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκων των ενεργοβόρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό, με τη σειρά του, αναζωογονεί το ενδιαφέρον για την εξασφάλιση ουρανίου και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, οι οποίες επί του παρόντος είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες σε τέσσερις χώρες, Καζακστάν, Καναδά, Ναμίμπια και Αυστραλία. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, το Καζακστάν, θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας προσφοράς το 2025.

Η Ναμίμπια, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου, κερδίζει αυξημένη προσοχή λόγω του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και των φιλικών προς τους επενδυτές πολιτικών εξόρυξης. Η χώρα προσελκύει κινεζικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στην επέκταση των εργασιών στα ορυχεία Husab και Rössing. Ωστόσο, η εξάρτηση της Ναμίμπια από το κινεζικό κεφάλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των δυτικών εθνών που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες όσον αφορά στο ουράνιο.

Αλλού στην Αφρική, ο Νίγηρας πιθανότατα θα ολοκληρώσει το διαζύγιο του με τον Γάλλο παραγωγό Orano το 2025, καθώς στρέφεται προς Ρώσους επενδυτές. Η Μαυριτανία πιθανότατα θα γίνει ο επόμενος αναδυόμενος παραγωγός, με την τελική επενδυτική απόφαση για ένα νέο έργο να αναμένεται στα μέσα του 2025.

Η τιμή του ουρανίου φτάνει νέα υψηλά το 2024

Η τιμή του ουρανίου φτάνει νέα υψηλά το 2024 με επιπλέον άνοδο να αναμένεται το 2025

Πρόοδος και κίνδυνοι σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η πιο σημαντική τεχνολογική τάση που ενδέχεται να επηρεάσει την εξόρυξη τα επόμενα χρόνια. Οι περιπτώσεις χρήσης είναι πιθανό να γίνουν ολοένα και πιο διαφορετικές, καθώς πρόσθετες ανακαλύψεις από παρακείμενους τομείς προσαρμόζονται στην εξόρυξη, από τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο χώρο εργασίας έως την επεξεργασία γεωλογικών δεδομένων, τη βελτιστοποίηση των εξορυκτικών λειτουργιών και την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος, μειώνοντας τις διαδικασίες έντασης εργασίας και βελτιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, η μετατόπιση εργατικού δυναμικού πρόκειται να γίνει ένα ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα που θα τροφοδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης και των εργατικών συνδικάτων, ιδιαίτερα σε εδραιωμένες περιοχές εξόρυξης στις αναδυόμενες αγορές, όπου η εξόρυξη εξακολουθεί να παρέχει κρίσιμη απασχόληση.

Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται ταχέως, θα απαιτηθεί εσωτερική τεχνογνωσία για τη μείωση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων λειτουργικών αστοχιών, παραβιάσεων ασφάλειας ή αναποτελεσματικότητας. Χωρίς ειδικούς να αξιολογούν και να ενσωματώνουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη, οι εταιρείες ενδέχεται να εφαρμόσουν μη συμβατές ή ανασφαλείς λύσεις.

Οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την τεχνική και εμπορική συμμόρφωση κατά την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά εάν η τεχνολογία περιλαμβάνει διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων ή διεθνείς συνεργασίες. Η τήρηση των ελέγχων των εξαγωγών, των κυρώσεων και άλλων εμπορικών περιορισμών, είναι επίσης απαραίτητη για τον μετριασμό του κινδύνου παραβίασης της εμπορικής νομοθεσίας και της αντιμετώπισης κυρώσεων ή περιορισμών.

Προσπάθειες για την αποδοχή της εξόρυξης

Τέλος, η μεταλλευτική βιομηχανία θα αντιμετωπίσει και πάλι μια πιο υπαρξιακή πρόκληση και συγκεκριμένα, πώς να γίνει ελκυστική για νέους πτυχιούχους, επενδυτές και το ευρύτερο κοινό και να ξεπεράσει το πρόβλημα της αρνητικής εικόνας που συνεχίζει να επηρεάζει τον κλάδο. Η επιτυχία στην αναμόρφωση της αντίληψης για τον κλάδο είναι κρίσιμη για την ικανότητα του κλάδου να προσελκύσει τις δεξιότητες και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ορυκτά που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και την τεχνολογική καινοτομία.

Οι φοιτητές σε ειδικότητες που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον εξορυκτικό κλάδο, έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια στον Καναδά και την Αυστραλία. Το 40% των εργοδοτών στον κλάδο της εξόρυξης που συμμετείχαν σε έρευνα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) το 2024, ανέμεναν ότι «μια αδυναμία προσέλκυσης ταλέντων» θα εμπόδιζε τον οργανωτικό τους μετασχηματισμό. Το χάσμα στην προσέλκυση στελεχών που προκύπτει είναι ιδιαίτερα έντονο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιωσιμότητα, πεδία κρίσιμα για το μέλλον της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι εταιρικής φήμης που συνδέονται με τις ιστορικές πρακτικές του κλάδου, εξακολουθούν να αποτρέπουν πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων από το να επενδύσουν στον κλάδο. Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Εξόρυξη 2030, ένας παγκόσμιος συνασπισμός που ιδρύθηκε το 2023, θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες του το 2025 για να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιλήψεις και να υλοποιήσει έναν πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο εξορυκτικό κλάδο. Το 2025 θα σημειωθεί επίσης πρόοδος προς την υιοθέτηση ενός Ενοποιημένου Προτύπου Εξόρυξης (Consolidated Mining Standard) για την ενσωμάτωση υπεύθυνων εξορυκτικών πρακτικών. Καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν θα είναι άμεσα μετασχηματιστική, αλλά θα μπορούσε να προσελκύσει σταδιακά τις αναγκαίες επενδύσεις.

Με πληροφορίες από controlrisks.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER