Ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων λιθίου στη Nevada

Ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων λιθίου στη Nevada

Ένα τεράστιο απόθεμα λιθίου, δυνητικά το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ, ανακαλύφθηκε στον κρατήρα McDermitt Caldera κοντά στα σύνορα της Nevada και του Oregon των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advance Journal.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο κρατήρας πιστεύεται ότι περιέχει μεταξύ 20 και 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου, δυνητικά πολύ περισσότερους από τους 23 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων λιθίου που διαθέτει η Βολιβία, η χώρα με τα μεγαλύτερα αναγνωρισμένα αποθέματα παγκοσμίως.

Η Anouk Borst, μια γεωλόγος που δε σχετίζεται με την ανακάλυψη, περιέγραψε τους αριθμούς ως «πρόχειρη εκτίμηση» αλλά σημείωσε ότι θα ήταν «πολύ, πολύ σημαντικό» αν ήταν κοντά στην πραγματικότητα. «Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του λιθίου παγκοσμίως, όσον αφορά την τιμή, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη γεωπολιτική».

Πολλά αποθέματα λιθίου βρίσκονται σε λίμνες άλμης, αλλά το απόθεμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα περιλαμβάνεται σε άργιλο, σε μία περιοχή που είναι γνωστή ως Thackers Pass. Μια ηφαιστειακή έκρηξη, περίπου πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια, σχημάτισε μια απόθεση ιζημάτων, σαν μια λίμνη στον κρατήρα, που περιείχε έναν τύπο αργίλου γνωστό ως σμηκτίτη. Περαιτέρω εκρήξεις έφεραν καυτή άλμη στην περιοχή, η οποία μετά από σύντηξη με τον σμηκτίτη, δημιούργησε έναν ιλίτη πλούσιο σε λίθιο.

«Φαίνεται ότι έχουν βρει το ιδανικό σημείο όπου οι άργιλοι διατηρούνται κοντά στην επιφάνεια, επομένως δε θα χρειαστεί να εξαχθεί μεγάλη ποσότητα πετρωμάτων, αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξαγωγής τους», είπε ο Borst σε συνέντευξή του στο Chemistry World. «Όλες αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για την εξαγωγή του λιθίου από το συγκεκριμένο απόθεμα».

Ωστόσο, η διαδικασία περιλαμβάνει μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πιθανή επίδραση στα τοπικά υπόγεια ύδατα, προκαλώντας αντιδράσεις από οικολόγους και τις τοπικές ομάδες αυτοχθόνων, στων οποίων τη γη πρόκεται να πραγματοποιηθεί η εξόρυξη.

Με πληροφορίες από jpost.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER