Ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος λιθίου στο Ιράν

Ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος λιθίου στο Ιράν

Η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος λιθίου στο Ιράν και οι πιθανές επιπτώσεις του στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων, είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και παγκοσμίως.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εξόρυξης και Εμπορίου του Ιράν (IMT), το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, το οποίο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός» λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν η εκτίμηση είναι ακριβής, θα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο, μετά τη Χιλή, η οποία διαθέτει 9,2 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων λιθίου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το κοίτασμα αφορά σε ισοδύναμο ανθρακικό λίθιο (LCE) και ανακαλύφθηκε στην ορεινή επαρχία Hamadan με πιθανότητα ύπαρξης και άλλων αποθεμάτων στο Ιράν. Με τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου να υπολογίζονται σε 89 εκατομμύρια τόνους, το Ιράν πιθανώς κατέχει σχεδόν το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου.

Η αυξημένη ζήτηση για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και τα κινητά τηλέφωνα, έχει ωθήσει τις τιμές του λιθίου σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ηλεκτροκίνησης βασίζονται στο λίθιο.

Η πρόσφατη ανακάλυψη πρόκειται να στρέψει την προσοχή στον εξορυκτικό τομέα του Ιράν, ο οποίος είναι σχετικά υπανάπτυκτος. Το Ιράν κατέχει περίπου το 7% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών στον κόσμο, αλλά η εκμετάλλευση των ορυκτών πρώτων υλών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,6% του ΑΕΠ του.

Με τις παρούσες εκτιμήσεις, τα αποθέματα ορυκτών πόρων του Ιράν ανέρχονται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια, με προστιθέμενη αξία που εκτιμάται σε 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Mehdi Karbasian, πρώην επικεφαλής της IMIDRO, της κρατικής εταιρείας συμμετοχών στους τομείς εξόρυξης και μετάλλων.

Η χώρα θα είναι σε θέση να εξάγει λίθιο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εξόρυξης και Εμπορίου του Ιράν, Mohammad-Hadi Ahmadi. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο μελετά τις τεχνολογικές δυνατότητες που υφίστανται σε δύο ανεπτυγμένες χώρες, όσον αφορά στην παραγωγή λιθίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την έναρξη λειτουργίας της παραγωγής μέσω συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι συνήθως διακριτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη των λεπτομερειών της ταυτότητας των ξένων επενδυτών στα αναπτυξιακά έργα της χώρας, λόγω των πιέσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς κυρώσεις. Οι ειδικοί λένε ότι μια τέτοια προσθήκη στα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα του Ιράν θα επέτρεπε στη χώρα να αμβλύνει τις δυτικές κυρώσεις με ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα.

Το Ιράν κατέχει τα μεγαλύτερα συνδυαστικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις έχουν μειώσει την ικανότητα του να συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια προσφορά, λόγω της αφθονίας των χωρών - παραγωγών.

Όσον αφορά στο λίθιο, τα οικονομικά βιώσιμα κοιτάσματα είναι περιορισμένα και οι προμηθευτές του σπάνιου στοιχείου είναι λίγοι. Σε όρους αγοράς, το Ιράν με 8,5 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων λιθίου θα ήταν αδύνατο να παραμεριστεί. Ως αποτέλεσμα, το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να τις αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για την άρση των κυρώσεων.

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος καταναλωτής μπαταριών λιθίου στον κόσμο. Το 2021, η παγκόσμια αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου έφτασε τις 545 γιγαβατώρες (GWh) και η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50% του συνόλου.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου του Ιράν και σημαντικός εμπορικός εταίρος, παρά τις κυρώσεις, έχοντας υπογράψει 25ετή συμφωνία συνεργασίας το 2021 για την ενίσχυση της μακροχρόνιας οικονομικής και πολιτικής συμμαχίας τους.

Οι ειδήσεις για τα κοιτάσματα λιθίου παρέχουν στο Ιράν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα, η οποία έχει επίσης υπογράψει τρεις ολοκληρωμένες στρατηγικές συνεργασίες και τέσσερις στρατηγικές συνεργασίες με κράτη του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας.

Ως εκ τούτου, το μεγάλο κοίτασμα λιθίου του Ιράν, εκτός από σωσίβιο για την οικονομία του, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Όπως είναι φυσικό, η είδηση ​​προκαλεί ήδη αναταραχή στους αντιπάλους της χώρας.

Ο Anat Hochberg-Marom, ανεξάρτητος στρατηγικός σύμβουλος κυβερνητικών υπηρεσιών και θεσμών ασφαλείας, είπε στην εφημερίδα του Ισραήλ Maariv ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στην περιφερειακή ισορροπία ισχύος και να δώσει στην Τεχεράνη άνευ προηγουμένου γεωπολιτική και οικονομική επιρροή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στρατιωτική ισχύς του Ιράν και η ανάπτυξη των σχέσεων του με τις αραβικές χώρες, ιδίως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, καθώς και οι θαλάσσιες στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ άλλων με την Ινδία και το Πακιστάν, έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία στο Ισραήλ. Το Ιράν ενισχύει επίσης τους στρατηγικούς δεσμούς του με τη Ρωσία και την Κίνα, παράλληλα με τους στενούς δεσμούς του με την Ινδονησία, την πολυπληθέστερη χώρα του μουσουλμανικού κόσμου.

Το Ιράν, είπε ο Maariv, προφανώς θα αναδειχθεί ως ο κύριος γεωπολιτικός παίκτης στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία ελέγχοντας περίπου το 10% των στρατηγικών αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο. Ενόψει της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, τα κοιτάσματα λιθίου, μαζί με άλλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, παρέχουν ισχύ, πολιτική επιρροή και οικονομική δύναμη στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, αναφέρει η εφημερίδα.

«Ως αποτέλεσμα, η ανακάλυψη αυτή, όχι μόνο είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά την επιρροή του Ιράν, αλλά το Ιράν μπορεί επίσης να ξεπεράσει τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων και την περιφερειακή δυναμική υπέρ του Ιράν», πρόσθεσε.

Ο Hochberg-Marom είπε ότι η νέα ανακάλυψη ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ του Ιράν σε διάφορες οικονομικές συμμαχίες και συμφωνίες ασφάλειας και μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής από την αγορά πετρελαίου στη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου και στην περιοχή. Μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ του Ιράν με την Κίνα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα την Ινδονησία, και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Μέσης Ανατολής και των ασιατικών χωρών.

Ο Maariv ανέφερε ότι από την οπτική γωνία της Τεχεράνης, η ανακάλυψη αυξάνει την ικανότητα της να ελιχθεί αποτελεσματικά μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού γεωπολιτικών παραγόντων. «Το Ιράν με πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές δυνατότητες έχει υψηλό κίνητρο και τόλμη. Με την ανακάλυψη του κοιτάσματος λιθίου, η αυτοπεποίθηση της Τεχεράνης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά».

Με πληροφορίες από presstv.ir

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER