Η Αφρική, εκτός από δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου, διαθέτει τεράστια αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών και μετάλλων, μεταξύ αυτών το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων κοβαλτίου και μαγγανίου. Ήταν φυσικό συνεπώς η Αφρική να επωφεληθεί σημαντικά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των φυσικών πόρων.
Δύο από τις χώρες που ξεχωρίζουν όσον αφορά την εξόρυξη είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Νότια Αφρική. Η ΛΔΚ είναι ένας σημαντικός παραγωγός χαλκού και κοβαλτίου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, με περίπου 3,6 εκατ. τόνους ως διαθέσιμα αποθέματα. Η Νότια Αφρική παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα λευκόχρυσου παγκοσμίως και η Μοζαμβίκη (μαζί με τη Νότια Αφρική) διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα γραφίτη και λιθίου.
Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από αυτές τις πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, η χρήση του κοβαλτίου είναι ευρέως διαδεδομένη και η ζήτηση αυξάνεται καθώς το κοβάλτιο χρησιμοποιείται σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε απότομη άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και έχει προβλεφθεί ότι έως το 2026, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από μόνη της, θα απαιτεί σχεδόν την ίδια ποσότητα κοβαλτίου με τη συνολική παγκόσμια προσφορά κοβαλτίου το 2021. Από αυτή την άποψη, η Αφρική βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Πράγματι, έρευνα από το BloombergNEF διαπίστωσε ότι για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, η ζήτηση για βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός, το λίθιο και το αλουμίνιο θα πενταπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Ο εξορυκτικός τομέας είναι απαραίτητος για τις οικονομίες της Αφρικής. Στη ΛΔΚ, το 2022, η εξόρυξη αντιπροσώπευε το 43% του εθνικού προϋπολογισμού, το 47% του ΑΕΠ, το 95% των εξαγωγών και το 25% των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, όπως και με την εξόρυξη, η κεφαλαιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών προς όφελος των αφρικανικών οικονομιών δεν είναι ικανοποιητική.
Το ερώτημα που τίθεται είναι διπλό:
- Πώς μπορούμε να εξάγουμε περισσότερες από αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες με βιώσιμο τρόπο;
- Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε μια ήπειρο με χώρες οι οποίες, αν και γεωλογικά ελκυστικές, είναι οικονομικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικά, υψηλού κινδύνου για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα;
Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση και η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η εξορυκτική βιομηχανία στην Αφρική είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με πληροφορίες από globalminingreview.com