Με μια ιστορική απόφαση, η ΕΕ έδωσε με οριακή πλειοψηφία το πράσινο φως σε νόμο ορόσημο για την προστασία της φύσης. Είκοσι από τα 27 υπουργούς Περιβάλλοντος ψήφισαν υπέρ του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, νομοθεσία που αποσκοπεί στη θέσπιση μέτρων ώστε να αποκατασταθεί τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Ο Νόμος θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα απαριθμούμενα οικοσυστήματα -από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, τα γλυκά ύδατα και τα αστικά οικοσυστήματα. Το έγγραφο αποσκοπεί στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενώ θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε πως ο Νόμος είναι η «απτή συμβολή [της ΕΕ] στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολύτιμων οικοσυστημάτων, υγιών εδαφών και νερών, πρώτα και κύρια για τους αγρότες μας».
Η Νομοθεσία αποσκοπεί να ανατρέψει την εξασθένιση των φυσικών ενδιαιτημάτων της Ευρώπης –το 81% των οποίων κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που δεν είναι σε καλή κατάσταση– και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα την αποκατάσταση ελών έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο η τελική εκδοχή είναι πολύ πιο αδύναμη απ΄ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.
Ο Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης συνάντησε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αφότου προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022. Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές είχαν προσπαθήσει να αποσυρθεί και κέρδισαν τελικά ορισμένες αλλαγές προκειμένου αποδυναμώνοντας ορισμένα τμήματά του όπως η εισαγωγή περισσότερων δέντρων, λιμνών και άλλων χαρακτηριστικών βιοποικιλότητας στη γεωργική έκταση. Ο Νόμος θα πρέπει τώρα να λάβει την τελική έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ.
Ωστόσο, σε Δελτίο Τύπου των ευρωπαϊκών οργανώσεων COPA (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων) και COGECA (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ψήφισε για την έγκριση του Νόμου με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία, η οποία καθορίστηκε από τις μεμονωμένες φωνές των υπουργών και όχι από τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ δεν παραλείπει να προβλέψει ότι θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Από την αρχή, ο φάκελος αυτός ήταν αμφιλεγόμενος με πλήρη απόρριψη από τις Επιτροπές Αλιείας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδοχικά- καθώς και με θέση Γενικής Προσέγγισης, όπου η χώρα της Προεδρίας που τον συνέταξε, ψήφισε υπέρ της απόρριψης. Πέρα από την πολιτική ρητορική, το ζήτημα της έλλειψης σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει αναπάντητο, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, τη μεγάλη αμηχανία και τη βιασύνη που περιβάλλει τον εν λόγω νόμο. Από αυτή την άποψη, χάσαμε σήμερα το πρωί τη μοναδική ευκαιρία να καταστήσουμε το κείμενο αυτό εφαρμόσιμο και αποδεκτό στην πράξη. Μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να είχε κάνει τον νόμο αυτό πιο ρεαλιστικό!», αναφέρει το Δελτίο Τύπου των COPA-COGECA.