Η έναρξη ισχύος των κανονισμών για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας ανακλήθηκε προσωρινά ώστε να έχει το χρόνο η ΕΕ για να διαπραγματευτεί τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο. Οι εκθέσεις βιωσιμότητας δε θα είναι υποχρεωτικές έως το 2027 για μικρότερες επιχειρήσεις και η δέουσα επιμέλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα πήρε επίσης παράταση.
Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στους εαυτούς τους περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξαίρεση των μικρότερων επιχειρήσεων από τους απαιτήσεις για σύνταξη και κατάθεση εκθέσεων βιωσιμότητας, οι οποίες, όπως θεωρεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία, πλήττουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, τον Φεβρουάριο 2025, νομικές αλλαγές με τη γενική ονομασία «Simplification Omnibus», οι οποίες θα απαλλάξουν χιλιάδες μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.
Η κίνηση αυτή ήταν μια απάντηση στις διαμαρτυρίες της βιομηχανίας της ΕΕ ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στην Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Trump αναιρεί τη σχετική νομοθεσία και επιβάλλει δασμούς σε αγαθά από τρίτες χώρες.
Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Για το λόγο αυτό και για να αποφευχθεί η εφαρμογή ήδη συμφωνηθέντων νόμων πριν από την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, το Κοινοβούλιο ψήφισε στις 3 Απριλίου 2025 την αναστολή κατά δύο χρόνια της υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για τις περισσότερες εταιρείες.
Οι εταιρείες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους και οι μεγαλύτερες εταιρείες που δε θεωρούνται «οντότητες δημοσίου συμφέροντος», δε θα χρειαστεί να αναφέρουν τον αντίκτυπο τους στη βιωσιμότητα μέχρι το έτος 2027, με τις πρώτες εκθέσεις να υποβάλλονται το 2028. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων από τις αρχές του 2025.
Το Κοινοβούλιο συμφώνησε επίσης να καθυστερήσει τη νομοθεσία της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα κατά ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη πολιτική δε θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2028. Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει στην αναστολή των κανόνων, αλλά πρέπει να δώσουν την τελική επίσημη έγκριση τους τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η τελική ψηφοφορία αναμένεται να είναι μια τυπική διαδικασία.
Οι διαπραγματεύσεις στη συνέχεια θα ξεκινήσουν με αντικείμενο τις σημαντικότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές στους νομοθετικό πλαίσιο. Θα περιλαμβάνουν την εξαίρεση του 80% περίπου των εταιρειών που αρχικά καλύπτονταν από τους κανόνες περί υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας τους μόνο σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Η ΕΕ θέλει επίσης θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία της για τη δέουσα επιμέλεια, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να αξιολογούν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες για περιβαλλοντικές παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετατρέποντας την υποβολή από ετήσια σε πενταετή.
Ενώ υποστηρίζεται από τη βιομηχανία, η προσπάθεια για απλούστευση έχει προκαλέσει κριτική από ορισμένους επενδυτές, νομοθέτες αριστερών κομμάτων και ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πρώτο κύμα προτάσεων χαλάρωσης των κανόνων θα αμβλύνει κατά πολύ την εταιρική ευθύνη και ότι τέτοιες γρήγορες αλλαγές στους πρόσφατα συμφωνηθέντες νόμους, δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον.
Με πληροφορίες από reuters.com