Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους στόχους ανακύκλωσης στρατηγικών πρώτων υλών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους στόχους ανακύκλωσης στρατηγικών πρώτων υλών

Οι νέοι στόχοι ανακύκλωσης ψηφίστηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 ως μέρος της θέσης του Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, ο οποίος στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα και άλλες χώρες για βασικά μέταλλα, όπως οι σπάνιες γαίες. Η ΕΕ θα επιδιώξει να ανακυκλώσει τουλάχιστον το 45% «κάθε στρατηγικής πρώτης ύλης» που περιέχεται σε απόβλητα που παράγονται εντός της ΕΕ.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι νέοι στόχοι ανακύκλωσης ψηφίστηκαν ως μέρος της θέσης του Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, ο οποίος στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από την Κίνα και άλλες χώρες για βασικά μέταλλα, όπως οι σπάνιες γαίες. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από ευρεία πλειοψηφία, με 53 ψήφους υπέρ, μία κατά και πέντε αποχές, αντανακλώντας την ευρεία υποστήριξη των πολιτικών ομάδων που απαρτίζουν την επιτροπή.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή προμήθεια βασικών πρώτων υλών για την πράσινη μετάβαση. Πρώτες ύλες όπως το λίθιο και οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητα για βασικές τεχνολογίες του πράσινου και ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, όπως ηλιακά panel, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μικροκυκλώματα υπολογιστών», δήλωσε η Henrike Hahn, Γερμανίδα βουλευτής και ομιλητής των Πρασίνων για τη βιομηχανική πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Το σχέδιο νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών εισήχθη προς διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο 2023 και περιελάμβανε στόχους για την αύξηση της εγχώριας ικανότητας εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης πρώτων υλών, με στόχους που αντιστοιχούν στο 10, 40 και 15% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ.

Όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τους στόχους ανακύκλωσης για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ροές αποβλήτων που παράγονται εντός της Ένωσης. «Αυξήσαμε το στόχο ανακύκλωσης, αλλάζοντας την προσέγγιση, αναφερόμενοι πλέον στην ικανότητα ανακύκλωσης της ΕΕ όσον αφορά στις στρατηγικές πρώτες ύλες που περιέχονται στα απόβλητα», είπε η Hahn.

Ο προηγούμενος στόχος ανακύκλωσης αναφέρονταν στη συνολική κατανάλωση κάθε στρατηγικής πρώτης ύλης στην ΕΕ και όχι στην ποσότητα που καταλήγει στα απόβλητα της.

Αυξημένοι στόχοι για την ικανότητα καθαρισμού και επεξεργασίας της ΕΕ

Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης υπέρ της αύξησης του στόχου της ΕΕ για εγχώρια ικανότητα καθαρισμού και επεξεργασίας κρίσιμων πρώτων υλών, αυξάνοντας το στόχο από 40 σε 50%. Αυτό είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις των χωρών της ΕΕ, οι οποίες υποστήριξαν τον ίδιο στόχο κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου 2023. Επιπλέον, τα μέλη του Κοινοβουλίου εισήγαγαν ένα νέο στόχο «έτσι ώστε η Ένωση να καταναλώνει λιγότερες Κρίσιμες Πρώτες Ύλες από ό,τι προβλεπόταν», είπε η Hahn.

Η Transport and Environment (T&E), μια ομάδα προώθησης περιβαλλοντικών θεμάτων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία. «Αυτοί οι στόχοι σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει στον εγχώριο καθαρισμό και επεξεργασία πρώτων υλών, θα διασφαλίσει ότι θα γίνει με βιώσιμο τρόπο και θα αναπτύξει τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς, την οποία δε διαθέτει επί του παρόντος», δήλωσε η Julia Poliscanova, ανώτερη διευθύντρια για μεταφορές και εφοδιαστικές αλυσίδες ηλεκτροκίνησης στην T&E.

Ωστόσο, ενώ οι στόχοι του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών είναι ουσιαστικοί, η T&E προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να στερείται της οικονομικής δύναμης για να τους εφαρμόσει.

«Αφού ψηφιστεί ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση της χρηματοδότησης για κρίσιμες πρώτες ύλες στο πλαίσιο του ταμείου καινοτομίας ETS, το οποίο διευρύνθηκε πρόσφατα για να επεκταθεί πέρα ​​από την καινοτομία και να βοηθήσει στην ευρύτερη υιοθέτηση των πράσινων τεχνολογιών», είπε η Poliscanova πριν από την ψηφοφορία.

Η επιτροπή βιομηχανίας του Κοινοβουλίου υποστήριξε επίσης αυστηρότερους όρους για την αναγνώριση σε όλη την ΕΕ των συστημάτων πιστοποίησης βιωσιμότητας και ενίσχυσε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διασφαλίσεις για «στρατηγικά» έργα εξόρυξης που υποστηρίζονται από την ΕΕ, είτε στην Ευρώπη ή στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER