Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Εκθέσεων Βιωσιμότητας φέρνουν νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Εκθέσεων Βιωσιμότητας φέρνουν νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις

Στις 28 Νοεμβρίου 2024 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση για την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα ζητηθεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με θέματα βιωσιμότητας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η λογοδοσία των εταιρειών, θα αποτραπούν οι αποκλίσεις μεταξύ των προτύπων βιωσιμότητας και θα διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι εκθέσεις βάσει της οδηγίας CSRD προτυποποιούνται βάσει των Ευρωπαϊκών Προτύπων Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS), καθιστώντας ευκολότερη την πραγματοποίηση άμεσων συγκρίσεων και τη βελτίωση της συνέπειας, μέσω δώδεκα προτύπων, τα οποία δεν εξαρτώνται από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιείται μία επιχείρηση. Μεταξύ των προτύπων, περιλαμβάνεται και η απαίτηση για τις επιχειρήσεις να αναφέρουν δεδομένα για το εργατικό τους δυναμικό (ESRS S1).

Τα πρότυπα αναφορών βάσει ESRS θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις εταιρείες που καλύπτονται από την οδηγία CSRD, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024. Η οδηγία CSRD έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής για εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διαθέτουν σημαντικές δραστηριότητες στην ΕΕ. Η κατανόηση και η εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την οδηγία CSRD είναι ζωτικής σημασίας.

Η οδηγία CSRD υπερβαίνει τις υπάρχουσες οδηγίες περί εθελοντικών εκθέσεων βιωσιμότητας στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι οι γνωστοποιήσεις είναι πλήρεις και συγκρίσιμες. Οι εταιρείες με βάσει τις ΗΠΑ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτών των νέων απαιτήσεων, πιθανότατα θα πρέπει να υποβάλλουν εξειδικευμένες εκθέσεις για να θεωρηθεί ότι συμμορφώνονται με το πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρότυπο ESRS S1, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό των συμβάντων που αφορούν στην εργασία ή/και καταγγελιών και σοβαρών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τυχόν σχετικά πρόστιμα, αποζημιώσεις ή κυρώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο που αφορά η εκάστοτε έκθεση. Σε αυτό περιλαμβάνονται περιστατικά διακρίσεων που σχετίζονται με την εργασία, όπως διακρίσεις λόγω φυλής, ηλικίας και φύλου. Το πρότυπο ESRS S1 περιλαμβάνει επίσης περιστατικά που σχετίζονται με παρενόχληση στο χώρο εργασίας ως ειδική μορφή διάκρισης.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν στρατηγικές που έχουν εφαρμόσει για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν ουσιωδών επιπτώσεων λόγω κοινωνικών παραγόντων ή θεμάτων που αναφέρονται στο πρότυπο, όσον αφορά στο εργατικό τους δυναμικό, παράλληλα με τους συνοδούς κινδύνους και ευκαιρίες. Ο στόχος του προτύπου ESRS S1 είναι επίσης να δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν τον βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις ευθυγραμμίζονται και συμμορφώνονται με τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ και διεθνώς.

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

Υποχρεώσεις αναφοράς

Εκτός από τα παραπάνω, οι αρμόδιοι οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν διαθέσιμες τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • τυχόν συγκεκριμένες πολιτικές που ισχύουν με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων, όπως αυτές που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, ενθαρρύνουν την έκφραση της ταυτότητας φύλου και στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων από την παρενόχληση
  • εάν οι ακόλουθοι λόγοι διάκρισης καλύπτονται ειδικά σε οποιεσδήποτε εφαρμοστέες πολιτικές: σεξουαλικός προσανατολισμός, φυλετική και εθνική καταγωγή, ηλικία, χρώμα, φύλο, ταυτότητα φύλου, αναπηρία, θρησκεία και πολιτικές πεποιθήσεις ή άλλες μορφές διάκρισης που καθορίζονται από τους κανονισμούς της ΕΕ και τους εθνικούς νόμους
  • τυχόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής που αφορούν τους τομείς ένταξης στο χώρο εργασίας ή θετικά σχέδια δράσης για άτομα που θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ευπάθειας, όντας μέρος του εργατικού δυναμικού μίας επιχείρησης
  • οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω πολιτικών μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών για την πρόληψη και τον μετριασμό των διακρίσεων, και
  • σχέδια ανταπόκρισης για τη διαχείριση αναφορών που σχετίζονται με διακρίσεις ή σχετικά περιστατικά.

Επιχειρήσεις που καλύπτονται από την Οδηγία

Η οδηγία CSRD εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρηματικές οντότητες που υπόκεινταν προηγουμένως στην Οδηγία περί Μη Χρηματοοικονομικών Εκθέσεων (NFRD) και σε μεγάλες εταιρείες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών μητρικών εταιρειών εκτός ΕΕ) που πληρούν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους
  • Έχουν κύκλο εργασιών (έσοδα) άνω των 50 εκατ. ευρώ
  • Έχουν συνολικό ενεργητικό άνω των 25 εκατ. ευρώ

Θα ισχύει επίσης για μητρικές εταιρείες σε τρίτες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) με τίτλους εισηγμένους σε ρυθμιζόμενη από την ΕΕ αγορά, ανεξάρτητα από το εάν η εταιρεία βρίσκεται εντός της ΕΕ ή σε χώρα εκτός ΕΕ.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στο παραπάνω πεδίο εφαρμογής, όπως η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων ή η ένταξη μεγάλων πιστωτικών και ασφαλιστικών οργανισμών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή. Κρίσιμης σημασίας παράγοντα αποτελεί ότι η οδηγία CSRD επεκτείνεται και σε οργανισμούς εκτός ΕΕ, καθιστώντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιες.

Χρονικό πλαίσιο εφαρμογής

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο της οδηγίας CSRD θα εφαρμοστούν σε τέσσερα στάδια, το πρώτο εκ των οποίων βρίσκεται υπό εξέλιξη. Το πρότυπο ESRS τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων θα ξεκινήσει το 2025 για το οικονομικό έτος 2024. Οι απαιτήσεις βάσει του προτύπου ESRS ισχύουν ήδη για οργανισμούς που στο παρελθόν βρίσκονταν στο πεδίο εφαρμογής του NFRD (το οποίο καταργείται σταδιακά υπέρ του CSRD).

Η συμπερίληψη των εισηγμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο πεδίο εφαρμογής είναι πιθανό να συμβεί το 2025, με περίοδο εξαίρεσης δύο ετών για τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις πριν αναλάβουν υποχρέωση για την υποβολή εκθέσεων. Το 2028, οι μητρικές εταιρείες εκτός ΕΕ που παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα και παρουσία εντός της ΕΕ, θα υπόκεινται στις υποχρεώσεις της οδηγίας CSRD. Αυτό θα αφορά σε μητρικές εταιρείες με τουλάχιστον μία θυγατρική που υπόκειται στην οδηγία CSRD ή που είχαν καθαρό κύκλο εργασιών εντός της ΕΕ άνω των 150 εκατ. ευρώ σε καθένα από τα δύο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη ή που έχουν τουλάχιστον ένα υποκατάστημα στην ΕΕ που είχε άνω των 40 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος σε καθαρές πωλήσεις.

Κυρώσεις

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση. Ως εκ τούτου, οι κυρώσεις μπορεί να διαφέρουν, με αποτέλεσμα ένα δυνητικό φάσμα οικονομικών κυρώσεων και κίνδυνο βλάβης της εταιρικής φήμης.

Με πληροφορίες από natlawreview.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER