Η EuRIC ανησυχεί για τους περιορισμούς στο scrap εντός της ΕΕ

Η EuRIC ανησυχεί για τους περιορισμούς στο scrap εντός της ΕΕ

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC) με έδρα τις Βρυξέλλες εξέδωσε δήλωση για να εκφράσει την αντίθεση της σε πρόταση που προωθεί την ιδέα να περιληφθεί το scrap σιδήρου στον κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EuRIC τονίζει ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα» που πιστοποιούν μια τέτοια ανάγκη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η EuRIC, μια συνομοσπονδία περισσότερων από 70 ενώσεων εταιρειών ανακύκλωσης που είναι και η ίδια μέλος του Γραφείου Διεθνούς Ανακύκλωσης (BIR), εξέδωσε τη σχετική δήλωση, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMs) που αναφερόνταν στην πιθανότητα καθορισμού ενός καταλόγου δευτερευόντων στρατηγικών πρώτων υλών,

Αυτή η έκθεση προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκου΄ Κοινοβουλίου (ITRE), ως προοίμιο ενός επερχόμενου γύρου διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ενώ η EuRIC αναγνωρίζει και επικροτεί την εστίαση της έκθεσης στην κυκλικότητα, προκύπτουν ανησυχίες για μεροληπτικές προτάσεις που στερούνται επιστημονικών στοιχείων και προκαλούν περαιτέρω, περιττή γραφειοκρατία», αναφέρει η συνομοσπονδία.

Συνεχίζοντας σχετικά με την έκθεση της επιτροπής ITRE, η EuRIC δήλωσε: «Η πρόσφατη έγκριση της τελευταίας στιγμής για το σχηματισμό ενός δευτερεύοντος καταλόγου στρατηγικών πρώτων υλών (Strategic Raw Materials, SRMs), με το scrap σιδήρου να αναφέρεται ως παράδειγμα, εγείρει πολλά ερωτήματα. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός του πεδίου εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, αλλά η περίληψη στον κατάλογο του scrap σιδήρου χωρίς επαρκή δεδομένα, δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο για την απεριόριστη προσθήκη υλικών στον κατάλογο, χωρίς σαφείς προϋποθέσεις ή μεθοδολογία αξιολόγησης».

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την ταξινόμηση των στρατηγικών πρώτων υλών και όχι τη δημιουργία αμέτρητων καταλόγων που είναι προκατειλημμένοι και στερούνται ουσιαστικής προσθήκης αξίας», δήλωσε ο Emmanuel Katrakis, γενικός γραμματέας της EuRIC.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

«Η δημιουργία μιας λίστας δευτερευόντων στρατηγικών πρώτων υλών, η οποία θα περιλαμβάνει το scrap σιδήρου, εγείρει ανησυχίες και μειώνει την αποτελεσματικότητα της πρότασης. Ας δώσουμε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την κλιματική ουδετερότητα στην παραγωγή χάλυβα, αυξάνοντας το ανακυκλωμένο περιεχόμενο και διασφαλίζοντας την ακρίβεια, και όχι απλώς να διευρύνουμε το σκοπό του νόμου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM Act) με μη ουσιαστικές προσθήκες», προσθέτει ο Katrakis.

Οποιαδήποτε ταξινόμηση στρατηγικών πρώτων υλών πρέπει να βασίζεται σε αδιάψευστα επιστημονικά στοιχεία και να ακολουθεί μια σχολαστική μεθοδολογία, αναφέρει η EuRIC. Ο οργανισμός λέει ότι τα συνεπή δεδομένα κατά τη διάρκεια των ετών καταδεικνύουν ότι το scrap σιδήρου «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού. είναι άφθονο, επιτρέποντας στη βιομηχανία ανακύκλωσης της Ευρώπης να καλύψει, ακόμη και να υπερβεί, τη ζήτηση που προέρχεται από τη βιομηχανία του χάλυβα».

Επί του παρόντος, πολλά εκατομμύρια τόνοι scrap σιδήρου εξάγονται από την Ε.Ε κάθε χρόνο, με μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας να κατευθύνεται προς την Τουρκία και με την Ινδική υποήπειρο να προβάλει ως αναπτυσσόμενος προορισμός.

Η EuRIC λέει ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναζητά τρόπους για να καταστήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο πράσινη, υπάρχουν άλλοι τρόποι για την απεξάρτηση της βιομηχανίας χάλυβα από τον άνθρακα και τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στον τομέα των πρώτων υλών στην Ε.Ε.

Η EuRIC προτείνει ότι τα διοικητικά όργανα της ΕΕ θα μπορούσαν να καθορίσουν και να παρέχουν κίνητρα για να κάνουν πραγματικότητα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της χρήσης ανακυκλωμένου scrap χάλυβα στη χαλυβουργία, να προωθήσουν την τεχνολογία ηλεκτρικού τόξου (EAF), να υποστηρίξουν τη βιομηχανία ανακύκλωσης scrap με σκοπό την περαιτέρω βελτιστοποίηση της συλλογής, διαλογής και επεξεργασίας παλαιοσιδήρου, και τέλος, να επιλύσουν «την επίμονη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας άφθονη, πράσινη και οικονομικά προσιτή ενέργεια στη βιομηχανία».

Με πληροφορίες από recyclingtoday.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER