Η ΕΕ προτείνει νέα μέτρα για τη ρύπανση από τα πλαστικά

Η ΕΕ προτείνει νέα μέτρα για τη ρύπανση από τα πλαστικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά pellet σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 74% πριν από το τέλος της δεκαετίας, μετά την απαγόρευση των glitter στα καλλυντικά, καθώς και άλλων μορφών μικροπλαστικών που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η απαγόρευση της ΕΕ για την πώληση glitter και πλαστικών μικροσφαιριδίων, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Οκτωβρίου 2023, έχει ως στόχο τα πλαστικά σωματίδια που είναι μικρότερα από 5mm και τα οποία παραμένουν αδιάλυτα εντός του τελικού προϊόντος, έτσι ώστε να σταματήσει η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον. Η ΕΕ αποκάλυψε ένα σχέδιο που στοχεύει επίσης τα μικροσκοπικά πλαστικά απόβλητα των πλαστικών pellet, τα οποία είναι πανταχού παρόντα στην παραγωγή πλαστικών προϊόντων.

Η ρύπανση από πλαστικά pellet αποτελεί συνήθη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης. Τα pellets αυτά, που χρησιμοποιούνται συχνά για την παραγωγή μεγαλύτερων πλαστικών ειδών, όπως καρέκλες γραφείου ή μπουκάλια νερού, έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση στο περιβάλλον μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων. Τα απόβλητα των pellet μπορεί συχνά να καταλήξουν σε ωκεανούς και άλλους υδάτινους όγκους λόγω βιομηχανικών διαρροών ή λόγω ελλιπούς διαχείρισης των αποβλήτων, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια ρύπανση από τα μικροπλαστικά.

Τα pellet αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή και τα απόβλητα τους μπορούν να ανέλθουν στην τροφική αλυσίδα, φτάνοντας και μέχρι τον άνθρωπο, με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία να μην είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Η Επιτροπή, η οποία είναι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, προβλέπει ότι η προτεινόμενη πρόσθετη δράση, θα μειώσει τη συνολική ρύπανση από τα μικροπλαστικά στην Ευρώπη κατά 7%.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η στόχευση της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Οι περιβαλλοντικοί ερευνητές λένε ότι η πρόληψη της απελευθέρωσης πλαστικού στο περιβάλλον είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη διαχείριση της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα στην πηγή του, η νέα πρόταση στοχεύει να μετριάσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης που οφείλεται στα πλαστικά. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Guardian, ο Virginijus Sinkevicius, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, επιβεβαίωσε την εστίαση της πολιτικής. «Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι βασικά να διασφαλίσουμε ότι θα περιορίσουμε δραστικά, στην πηγή, τη ρύπανση από τα μικροπλαστικά».

Η Επιτροπή θέλει να υποχρεώσει τους χρήστες pellet να λαμβάνουν προφυλάξεις, να αποτρέπουν διαρροές, να περιορίζουν τις διαρροές που συμβαίνουν και να προχωρούν σε ενέργειες καθαρισμού και συλλογής μετά από διαρροές που δεν ήταν εφικτό να περιοριστούν. «Υπάρχουν ελαφρύτερες απαιτήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης», είπε ο Sinkevicius.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές χειρισμού για τους φορείς εκμετάλλευσης και προτείνουν υποχρεωτικές πιστοποιήσεις από ανεξάρτητο τρίτο μέρος

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η παγκόσμια μόλυνση από τα μικροπλαστικά πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040, σύμφωνα με έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Pew Charitable Trusts. Σύμφωνα με την The Guardian, ο Siegfried Schmuck, ο οποίος εργάζεται για τη διατήρηση των ωκεανών στην Pew, είπε: «Μέτρα βέλτιστων πρακτικών για τον κλάδο υπάρχουν ήδη, αλλά είναι εθελοντικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίζονται από μικρό βαθμό υιοθέτησης. Η πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ σημαίνει ότι τώρα έχουμε την ευκαιρία να ωθήσουμε τη βιομηχανία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, καθιστώντας αυτές τις πρακτικές υποχρεωτικές, μειώνοντας αποτελεσματικά την τρίτη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από μικροπλαστικά στην ΕΕ».

Με πληροφορίες από chinadaily.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER