Η ΕΕ προκαλεί διαμάχη με την πιθανή προσθήκη της εξόρυξης στον κατάλογο των πράσινων επενδύσεων

Η ΕΕ προκαλεί διαμάχη με την πιθανή προσθήκη της εξόρυξης στον κατάλογο των πράσινων επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να περιλάβει την εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών στο εγχειρίδιο κανόνων για τις πράσινες επενδύσεις (Green Rulebook), ως «προτεραιότητα» για να διασφαλίσει ότι η Ένωση δε θα αντιμετωπίσει μελλοντικά ελλείψεις σε κρίσιμους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Mairead McGuinness, Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ, αναγνώρισε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερη διαμάχη γύρω από τη επονομαζόμενη «ταξινομία»  (taxonomy) της ΕΕ που στοχεύει να τονώσει τις επενδύσεις σε φιλικές προς το κλίμα οικονομικές δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη ταξινομία έχει ήδη επικριθεί για προηγούμενες περιλήψεις τεχνολογιών όπως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια.

Η McGuinness δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την ενσωμάτωση της εξόρυξης στο συγκεκριμένο κατάλογο των πράσινων επενδύσεων ή περισσότερες λεπτομέρειες για τα κριτήρια που θα είναι απαραίτητα ώστε μια ανάλογη επένδυση να θεωρηθεί «πράσινη».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερα την εξόρυξη στην Ευρώπη», είπε η McGuinness σε στρογγυλή τράπεζα του Bloomberg στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουλίου 2023. «Δεν θέλουμε να επιφέρουμε περαιτέρω περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης με ίδιους πόρους, τουλάχιστον σε ένα βαθμό. Δε θα είναι όλα 100% τέλεια, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο από το να συνεχίσουμε να εξαρτώμαστε από τα ορυκτά καύσιμα».

Η κίνηση έρχεται καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αναπτύξει δυνατότητες καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών σε εγχώρια βάση και να μειώσει την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με στόχο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την εγχώρια εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών ώστε η εγχώρια παραγωγή να είναι σε θέση να καλύψει τουλάχιστον το 10% των αναγκών της μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ως παράδειγμα, οι ανάγκες της ΕΕ σε λίθιο - κλειδί για ηλεκτρικά οχήματα και την αποθήκευση ενέργειας - είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 12 φορές μέχρι το 2030. Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να εξορύξει τα εδάφη της και να βρει τρόπο να το κάνει με βιώσιμο τρόπο.

Με πληροφορίες από miningweekly.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER