Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Background data collection for future EU End-of-Waste criteria of Construction and Demolition Waste» παρέχει βασικές πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μελλοντικών κριτηρίων για δέκα προεπιλεγμένες ροές αποβλήτων και υποπροϊόντων κατασκευής και κατεδάφισης (CDW) οι οποίες θα χαρακτηρίζονται ως EoW.
Σε συνέχεια του πρωτοκόλλου «EU Construction & Demolition Waste Management Protocol, including guidelines for pre-demolition and pre-renovation audits of construction works» και λόγω του γεγονότος ότι τα απόβλητα των κατασκευών και κατεδαφίσεων (Construction and Demolition Waste, CDW, ΑΕΚΚ) είναι η μεγαλύτερη πηγή αποβλήτων για την Ευρώπη, προκύπτει γενικά θετική στάση και προθυμία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορεών να εισαγάγουν κριτήρια EoW σε όλη την ΕΕ.
Στην έκθεση καταδεικνύεται υψηλότερο δυναμικό για μελλοντικά κριτήρια EoW σε επίπεδο ΕΕ για τα απόβλητα και τις ροές υποπροϊόντων αδρανών υλικών, σκυροδέματος, ψημένα τούβλα από πηλό και γύψο, ακολουθούμενα από το μέσο δυναμικό για υλικά ασφάλτου, αδρανείς μονώσεις, αφρώδεις μονώσεις και ξύλο, ενώ σαφώς εξαιρούνται τα δομικά υλικά με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.
Συνιστάται να αντιμετωπιστούν πρώτα οι ροές αποβλήτων με την υψηλότερη βαθμολογία προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αντίκτυπος. Από όλες τις αλληλεπιδράσεις των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, ήταν σαφές ότι η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων θα ήταν υπέρ των μελλοντικών ευρωπαϊκών κριτηρίων EoW για τις ροές CDW που ερευνήθηκαν.
Τα πλεονεκτήματα των πιθανών μελλοντικών κριτηρίων EoW σε ολόκληρη την ΕΕ (σαφής γνώση της κατάσταση του υλικού, αποτελεσματικότερη διαχείριση, περιβαλλοντικά οφέλη) αντιστάθμισαν τα μειονεκτήματα (διαταραχή της αγοράς όπου υπάρχουν ήδη τοπικά κριτήρια EoW και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι). Το αίτημα για επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ και η αποδοχή μιας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής EoW σε όλη την ΕΕ υποστηρίχθηκε ευρέως από όλες τις ομάδες ενδιαφερομένων.
Η ύπαρξη προτύπων για τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και η ύπαρξη ορισμένων εθνικών και περιφερειακών κριτηρίων EoW που σχετίζονται με τα ΑΕΚΚ κατέδειξε επίσης την επείγουσα ανάγκη για ύπαρξη κριτηρίων EoW σε ολόκληρη την ΕΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα οποιαδήποτε εθνικά και περιφερειακά κριτήρια προκειμένου να μειωθεί ή και ελαχιστοποιηθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος. Επιπλέον, με βάση τη συμβολή των ενδιαφερομένων, η εισαγωγή κριτηρίων EoW σε όλη την ΕΕ για όλες τις ροές ΑΕΚΚ αναμένεται να αυξήσει τις δυνατότητες της αγοράς και τις πωλήσεις.
Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι για ροές αδρανών αποβλήτων υπάρχει δυνατότητα ομαδοποίησης, π.χ. αδρανή υλικά, άσφαλτος, ψημένα τούβλα από πηλό και σκυρόδεμα, στα μελλοντικά ευρωπαϊκά κριτήρια EoW. Αυτό έχει επίσης εφαρμοστεί στην εθνική νομοθεσία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η κατασκευή και η κατεδάφιση είναι μακράν η μεγαλύτερη μεμονωμένη ροή αποβλήτων και υποπροϊόντων στην ΕΕ και επομένως θα υπήρχε μεγάλη δυνατότητα για θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εάν βελτιώνονταν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτής της ροής. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης Background data collection for future EU End-of-Waste criteria of Construction and Demolition Waste, είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: https://data.europa.eu/doi/10.2873/213625.