Διακήρυξη Αμβέρσας: Μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Διακήρυξη Αμβέρσας: Μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τη Διακήρυξη της Αμβέρσας υπέγραψαν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, περισσότερες από 700 βιομηχανίες από 20 τομείς και σχεδόν 300 ενώσεις και οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά σχεδόν 8 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη και η σχετική λίστα διαρκώς μεγαλώνει.

Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία, η οποία περιγράφει 10 επείγουσες δράσεις που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Η Διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας προς την Ευρώπη και το μετασχηματισμό της και περιγράφει τις επείγουσες ανάγκες της βιομηχανίας για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη εν όψει των δεινών οικονομικών συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της BASF στην Αμβέρσα, ηγέτες από βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, που εκπροσωπούν 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκπροσώπους Συνδέσμων και Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανησυχίες σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης. Η Διακήρυξη της Αμβέρσας, η οποία υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, τονίζει την κρίσιμη σημασία της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της εμπιστοσύνης στη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης.

«Οι βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ιστορικές προκλήσεις: η ζήτηση μειώνεται, οι επενδύσεις στην ήπειρο καθυστερούν, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και εργοστάσια απειλούνται με κλείσιμο. Θέλουμε να οδηγήσουμε το μετασχηματισμό των εταιρειών μας. Για αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως αποφασιστική δράση για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Η Διακήρυξη της Αμβέρσας σκιαγραφεί μια πορεία προς τα εμπρός. Τοποθετώντας την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία στη κορυφή της στρατηγικής ατζέντας της Ευρώπης, η ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Πράσινη Συμφωνία λειτουργεί για όλους.» τονίζει o Martin Brudermüller, Πρόεδρος του CEFIC του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χημικής Βιομηχανίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, η Διακήρυξη περιγράφει 10 συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της Βιομηχανικής Συμφωνίας στην ευρύτερη στρατηγική ατζέντα, τον εξ ορθολογισμό της νομοθεσίας και την απλούστευση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Καλεί να μετατραπεί η Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω στρατηγικών συνεργασιών και στιβαρών υποδομών, παράλληλα με την ισχυρότερη υποστήριξη στην εκτέλεση των έργων στην ΕΕ. Τονίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια των πρώτων υλών, να ενισχυθεί η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και να ευδοκιμήσει η καινοτομία.

Η ενιαία αγορά της Ευρώπης επισημαίνεται επίσης ως πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναζωογονηθεί, μαζί με την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος νομοθέτησης που παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και μια συνεκτική εσωτερική δομή για αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών.

Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξης περιλαμβάνουν εκπροσώπους από διάφορους κλάδους, όπως χημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, χαρτί, χάλυβας, εξόρυξη, αλουμίνιο, γυαλί, ψευδάργυρος, μέταλλα, υφάσματα, διυλιστήρια, τσιμέντο, ασβέστης, λιπάσματα, κεραμικά, βιομηχανικά αέρια και βιοτεχνολογία.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Τα 10 σημεία της Διακήρυξης

  • Η Βιομηχανική Συμφωνία στο επίκεντρο της νέας Ευρωπαϊκής στρατηγικής ατζέντας για την περίοδο 2024-2029. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας σε στρατηγική προτεραιότητα και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα ισχυρότερο σχέδιο επιχειρηματικής σκοπιμότητας στην Ευρώπη. Το σχέδιο δράσης πρέπει να περιλαμβάνει ενέργειες για την εξάλειψη της ασυνέπειας σε ρυθμιστικό επίπεδο, των αντικρουόμενων στόχων, της περιττής πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και της επαχθούς υποβολής εκθέσεων. 
  • Συμπερίληψη ισχυρής δημόσιας χρηματοδότησης με ένα Ταμείο Ανάπτυξης Καθαρής Τεχνολογίας που θα τροφοδοτείται με μελλοντικά έσοδα από το ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών), στενά συντονισμένο με ένα απλουστευμένο πλαίσιο Κρατικών ενισχύσεων, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της Ενιαίας αγοράς. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε τη δημόσια εμπλοκή για τη μείωση του ρίσκου των ιδιωτικών επενδύσεων στις καθαρές τεχνολογίες μέσω της στήριξης τόσο του CAPEX όσο και του OPEX, συνοδευόμενη αφενός από εγγυήσεις για τη διασφάλιση της διατήρησης και της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και αφετέρου από ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο φορολογικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.
  • Να καταστήσουν την Ευρώπη έναν ανταγωνιστικό πάροχο ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι υπερβολικά υψηλό με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικό, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις τιμές των βασικών προϊόντων αλλά και στις ρυθμιστικές επιβαρύνσεις. 
  • Εστίαση στις υποδομές που χρειάζεται η Ευρώπη. Να στοχεύσουν στην ενοποίηση και την οικοδόμηση παγκόσμιας κλάσης υποδομών ενέργειας, ψηφιακής τεχνολογίας, CCUS και ανακύκλωσης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αναδεικνύοντας αυτά τα σημαντικά έργα σε έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. 
  • Μέριμνα για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων πρώτων υλών στην ΕΕ μέσω (α) ενίσχυσης της εγχώριας δυνατότητας εξόρυξης, καθώς και της βιώσιμης επεξεργασίας και ανακύκλωσης κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών, σε συνδυασμό με νέες παγκόσμιες συμπράξεις, (β) αύξησης των ανανεώσιμων πηγών άνθρακα και των κυκλικών πηγών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και της ταχείας αδειοδότησης προηγμένων τεχνολογιών χημικής ανακύκλωσης, (γ) ανάπτυξης μιας στρατηγικής για τον κυκλικό άνθρακα που θα παρέχει κίνητρα για τη δέσμευση και χρήση του άνθρακα (CCU), για πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης, βασικά μέταλλα, ορυκτά και προηγμένα υλικά που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
  • Ενίσχυση τη ζήτηση για προϊόντα καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και για κυκλικά προϊόντα. Να ενδυναμώσουν τους καταναλωτές (επιχειρήσεις και ιδιώτες) ώστε να επιλέγουν προϊόντα καθαρών μηδενικών εκπομπών και κυκλικά προϊόντα, με βάση διαφανείς διαδικασίες που αφορούν το αποτύπωμα άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος.
  • Μέριμνα για την αξιοποίηση, την ενίσχυση, την αναζωογόνηση και τη βελτίωση της Ενιαίας αγοράς με σκοπό τη μετάβαση σε ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κατακερματισμού που προκαλείται από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. 
  • Πιο «έξυπνο» πλαίσιο καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής επιστημονικών πρακτικών υψηλής ποιότητας, της τεχνολογικής καινοτομίας και των συνεργατικών πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στην ανοιχτότητα και σε ρεαλιστικές εκβάσεις, ενώ παράλληλα να υιοθετήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις όπως τα προστατευμένα κανονιστικά περιβάλλοντα. 
  • Νέο πνεύμα νομοθέτησης ώστε να παρέχονται κίνητρα για τις επιχειρήσεις για να επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες.
  • Διασφάλιση ότι η Βιομηχανική Συμφωνία επιτρέπει την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Με πληροφορίες από ecopress.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER