Συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων προϊόντων διέλασης αλουμινίου το 2022

Συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων προϊόντων διέλασης αλουμινίου το 2022

Το 2022 ενώ ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης προϊόντων διέλασης αλουμινίου τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις εξαγωγές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που επακολούθησε, φυσικό ήταν να ανακόψουν το «κύμα» ενθουσιασμού που υπήρξε έντονο τουλάχιστον μέχρι το Α τετράμηνο.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας συνοδεύτηκε και με την αύξηση των τιμών του πρωτόχυτου μετάλλου στις διεθνείς αγορές και οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των προφίλ που είχαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022, επηρέασε σαφώς και τη ζήτηση.

Αποτελέσματα κλάδου αλουμινίου

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα αποτελέσματα από εταιρίες διέλασης, φαίνεται μία συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων σε αξία γύρω στο 20% τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των προφίλ, ενώ σε ποσότητες οι πωλήσεις κατά μέσον όρο κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021. Πιο αναλυτικά, η εικόνα των πωλήσεων των εταιρειών διέλασης για το 2022 φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Προϊόντα διέλασης 2022

Σε επίπεδο εταιρειών, οι συνολικές πωλήσεις της ALUMIL άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2021, με τον κύριο όγκο των πωλήσεών της να κατευθύνονται σε εξαγωγές (82%). Η EXALCO συνέχισε την υψηλή εξαγωγική της δραστηριότητα που έφθασε το 63% των συνολικών της πωλήσεων που ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ, έναντι 180 εκατ. ευρώ το 2021 (+18%). Η ALUMINCO συνέχισε την ανοδική πορεία των πωλήσεών της, που έφθασαν τα 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 51,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά (+20%). Το 50% του κύκλου εργασιών της αφορούσε εξαγωγές.

Τέλος, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, μία ιστορική εταιρία διέλασης, διανύει μία περίοδο με φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, έχοντας την τελευταία τριετία διπλασιάσει τις πωλήσεις της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά προφίλ και σε συστήματα βάσεων φωτοβολταϊκών. Παρουσίασε πωλήσεις αξίας 27,3 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. ευρώ το 2021 με αύξηση 22%. Το ποσοστό των εξαγωγών ήταν στο 22%.

Ανάλογα αποτελέσματα αναμένονται και από τις υπόλοιπες εταιρίες διέλασης αλουμινίου, ενώ οι εκτιμήσεις μας για διατεθείσες ποσότητες, αυτές κυμαίνονται γύρω στους 50 χιλ. τόνους στην εγχώρια αγορά και 125-130 χιλ. τόνοι στις εξαγωγές.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η αγορά αισιοδοξεί ότι από το 2ο εξάμηνο του έτους η αγορά θα ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς, δεδομένου ότι και οι κλαδικές εκθέσεις επανακάμπτουν δυναμικά και όλα συνηγορούν σε μία θετική και ευρεία από άποψη χρονικής περιόδου πορεία ζήτησης προϊόντων του κλάδου αλουμινίου.

Με πληροφορίες από Alunet

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER