Μεταποίηση

Ο αντίκτυπος της δορυφορικής τεχνολογίας στις γεωεπιστήμες και την εξόρυξη

Ο αντίκτυπος της δορυφορικής τεχνολογίας στις γεωεπιστήμες και την εξόρυξη

Ο όρος Heritage Monitoring αναφέρεται στην κρίσιμη διαδικασία επαλήθευσης του εάν οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο σε τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς οι συγκεκριμένες τοποθεσίες, αν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από δραστηριότητες εξόρυξης, απαιτούν συνεχή και προσεκτική παρακολούθηση. Για αυτή την ανάγκη και καθώς οι τοποθεσίες εξόρυξης είναι συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές, η δορυφορική τεχνολογία καθίσταται απαραίτητη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μέσω ενός συνδυασμού εικόνων και βίντεο που λαμβάνονται μέσω δορυφόρων, μπορεί να αποτυπωθεί σε πραγματικό χρόνο ένα στιγμιότυπο των υπό εξέταση τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς, ελέγχοντας για φυσικές ζημιές, άναρχη πρόσβαση, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δονήσεις.

Η εξορυκτική βιομηχανία εξερευνά προηγμένες επιλογές επικοινωνίας, όπως επικοινωνίες επόμενης γενιάς και CCTV γύρω από τις περιοχές των ορυχείων, με εικόνες που μεταδίδονται μέσω δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας αναμφισβήτητα εξελίσσει τον τομέα της εξόρυξης, βοηθώντας στη μετάβαση του στην ψηφιακή εποχή και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας, της παραγωγικότητας και της ενισχυμένης λειτουργικής αποτελεσματικότητας, ειδικά στην περίπτωση των απομακρυσμένων τοποθεσιών.

Διερεύνηση του ρόλου των δορυφορικών επικοινωνιών στην εξόρυξη

Επί του παρόντος, οι δορυφορικές επικοινωνίες υφίστανται σημαντικούς μετασχηματισμούς. Όντας παραδοσιακά βασιζόμενες σε γεωσύγχρονους δορυφόρους, οι τεχνολογικές εξελίξεις από εταιρείες όπως οι Starlink, Amazon και OneWeb έχουν ανοίξει ευκαιρίες για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low-Earth Orbit, LEO). Οι δορυφόροι LEO προσφέρουν αυξημένο εύρος ζώνης και σημαντικά χαμηλότερες καθυστερήσεις (latency) στη μετάδοση σήματος από και προς το δορυφόρο.

Στα δύσκολα εδάφη των ερήμων ή στις περιοχές κοντά στους πόλους, οι δορυφόροι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή αξιόπιστης και συνεπούς επικοινωνίας στον τομέα της εξόρυξης. Οι απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένες δυνατότητες επίγειων επικοινωνιών, επωφελούνται από τη δορυφορική τεχνολογία, διευκολύνοντας την παρακολούθηση του εξορυκτικού έργου και τη λήψη δεδομένων από επίγειους αισθητήρες για τις εν γένει εξορυκτικές λειτουργίες.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δορυφορικές επικοινωνίες αποδεικνύονται κρίσιμες. Στη Δυτική Αυστραλία, όπου οι υγρές εποχές φέρνουν έντονες βροχές και κυκλώνες, οι δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμεύουν ως εφεδρεία, παρέχοντας υποστήριξη σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τεχνικά ή λειτουργικά προβλήματα ή βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. Η δορυφορική τεχνολογία βοηθά επίσης τις προσπάθειες εξερεύνησης κατά τις πρώτες φάσεις των ερευνών εξόρυξης, επιτρέποντας την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων και τη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων.

Επικοινωνίες στη διαχείριση στόλου

Καθώς οι εργασίες εξόρυξης προχωρούν, η αποτελεσματική επικοινωνία γίνεται καίριας σημασίας στη διαχείριση του στόλου του εξοπλισμού. Με τα Συστήματα Αυτόνομου Χειρισμού (Autonomous Handling Systems, AHS) ενσωματωμένα στον εξορυκτικό εξοπλισμό, η αποκλειστική χρήση δικτύων LTE μπορεί να μην εγγυάται πάντα τη σταθερότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (Global Navifation Satellite System, GNSS) και άλλες δορυφορικές επικοινωνίες παρεμβαίνουν για να εκτελέσουν τη διαχείριση αυτών των συστημάτων. Η εξάπλωση της τεχνολογίας 5G αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στον τομέα της εξόρυξης.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Γήινη Παρατήρηση και GeoAI

Με την πρόοδο της τεχνολογίας Παρατήρησης της Γης (Earth Observation) και την ανάπτυξη δορυφόρων ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, όπως ο Cubesat, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά πάνω από χίλιοι δορυφόροι, οι οποίοι συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων διαφορετικής φύσης σε συνεχή βάση, περιλαμβανομένων αεροφωτογραφιών σε διάφορα format και μήκη κύματος.

Επιπλέον, υπήρξαν τεράστιες βελτιώσεις στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δεδομένων σε όρους ραδιομετρίας, χρονικής και χωρικής ανάλυσης των δεδομένων, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του όγκου αυτών των δεδομένων. Αυτά τα εκτεταμένα δεδομένα, τροφοδοτούμενα σε τεχνολογίες όπως η Γεωχωρική Τεχνητή Νοημοσύνη (Geospatial Artificial Intelligence, GeoAI), βοηθούν στην απόκτηση ουσιαστικών πληροφοριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παράλληλα με τις εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών.

Οι δορυφόροι Παρατήρησης της Γης (Earth Observation) έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στους τομείς της εξερεύνησης ορυκτών, της εξόρυξης και της ενέργειας, παρέχοντας δεδομένα υψηλής ποιότητας, επιτρέποντας την καθημερινή παρακολούθηση συγκεκριμένου εξοπλισμού αλλά και του περιβάλλοντος σε εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις.

Η χρήση τεχνολογιών GeoAI έχει προσφέρει μεγάλη αξία κατά τη διαδικασία εξερεύνησης ορυκτών, ειδικότερα στις μελέτες αναγνώρισης, στη χαρτογράφηση ορυκτών και στην αναγνώριση γεωλογικών δομών. Οι τεχνολογίες GeoAI προσφέρουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητα των ορυκτών πόρων, βελτιστοποιώντας τις προσπάθειες εξερεύνησης και ελαχιστοποιώντας το κόστος για τις εταιρείες εξόρυξης.

Επιπλέον, οι τεχνολογίες GeoAI επιτρέπουν την ανάκτηση χαρακτηριστικών εδάφους, την παρακολούθηση καταπάτησης εκτάσεων, το σχεδιασμό ή την παρακολούθηση δραστηριοτήτων αποκατάστασης γης και άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Κάποιες επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης των τεχνολογιών GeoAI είναι η εκτίμηση του ρυθμού ανατινάξεων λαμβάνοντας υπόψη τις γεωλογικές συνθήκες του εδάφους στην εξόρυξη, περιοδική, ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση φραγμάτων τελμάτων με στόχο τον εντοπισμό εδαφικών μετατοπίσεων, και τέλος, την παρακολούθηση τοποθεσιών υψηλού κινδύνου μέσω μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ή μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν ποικίλα γεωλογικά, τοπογραφικά και καιρικά δεδομένα.

Αν και οι δορυφόροι Γήινης Παρατήρησης βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η μετάδοση δεδομένων μεγάλου όγκου σε επίγειους σταθμούς με υψηλή χωροχρονική ανάλυση, παραμένει πρόκληση. Οι βελτιώσεις στις δορυφορικές επικοινωνίες θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της μετάδοσης δεδομένων από δορυφόρους Γήινης Παρακολούθησης, διασφαλίζοντας την παρακολούθηση του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα.

Συμβολή στη βιωσιμότητα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων

Η δορυφορική τεχνολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον τομέα της εξόρυξης. Δεδομένων των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα νερά και τους οικότοπους, οι δορυφόροι προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για την έκταση των διαταραχών στο περιβάλλον και τη συγκέντρωση ρύπων στα υδατικά συστήματα. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν τις εταιρείες εξόρυξης να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Στον απόηχο της κατάρρευσης του φράγματος Brumadinho, η διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξορυκτικών εταιρειών. Οι δορυφόροι επιτυγχάνουν απομακρυσμένη παρακολούθηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης τελμάτων (Tailing Storage Facilities, TSF) χρησιμοποιώντας αισθητήρες, που συμπληρώνονται από συσκευές IoT και κάμερες σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ή drones.

Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης τελμάτων επιτρέπει τη γρήγορη ανίχνευση και απόκριση σε πιθανά ζητήματα. Οι δορυφόροι παρακολουθούν επίσης τη μεταφορά των τελμάτων από το ορυχείο στην εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιώντας συσκευές εντοπισμού με δυνατότητα GPS, διασφαλίζοντας ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά.

Ενώ ιστορικά, οι δορυφόροι ήταν κοστοβόροι και απαιτούσαν σημαντική συντήρηση, η εμφάνιση μικρότερων και ευέλικτων δορυφόρων έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει το οικοσύστημα των δορυφορικών επικοινωνιών και της Γήινης Παρατήρησης. Κάνοντας τα δεδομένα και τις πληροφορίες πιο άμεσα διαθέσιμα σε επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς, αυτές οι τεχνολογίες οδηγούν σε αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα σε έναν κλάδο όπου οι αυστηροί κανονισμοί και οι συμμορφώσεις είναι πρωταρχικής σημασίας για την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων.

Με πληροφορίες από etedge-insights.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER