MYTILINEOS: Εξαγορά στρατηγικής σημασίας στον τομέα μεταλλουργίας

MYTILINEOS: Εξαγορά στρατηγικής σημασίας στον τομέα μεταλλουργίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2023 της εταιρείας, ανέφερε εξαγορά στρατηγικής σημασίας στον τομέα της μεταλλουργίας, συνέχιση των επενδύσεων στον Καναδά, επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα και προοπτική κάλυψης του συνόλου των αναγκών της ΕΕ σε γάλλιο.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε εξάλλου την πρόβλεψη για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 ενώ για το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο Χρηματιστήριο υπογράμμισε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας που είναι πραγματικότητα. Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι η εξαγορά στον κλάδο της μεταλλουργίας θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ περιέγραψε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την δραστηριότητα αυτή με την εκμετάλλευση των συνεργειών με τον τομέα της πράσινης παραγωγής ρεύματος.

«Θα βλέπουμε ολοένα και συχνότερα, μηδενικές τιμές ρεύματος, όσο δεν υπάρχει ακόμα επαρκής τεχνολογία αποθήκευσης ή δικτύων. Η Mytilineos επωφελείται από αυτή τη συνθήκη διότι διαθέτει την «μεγαλύτερη μπαταρία» - το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Αν μπορούμε να τροφοδοτούμε το Αλουμίνιο με μηδενικές τιμές ρεύματος, αντιλαμβάνεστε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη οι περισσότερες μονάδες έκλεισαν και είναι άγνωστο αν θα επαναλειτουργήσουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ήδη στην Ελλάδα κινούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο του αλουμινίου όσο και του retail με «πράσινη» παραγωγή ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τα παρακάτω:

  • Για την ανάπτυξη της εταιρείας: Η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο, τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν. Ήδη κοιτάμε το 2024, τα μεγέθη για το 2023 είναι γνωστά.
  • Για την παραγωγή γάλλιου: Είμαστε σε επικοινωνία με τη Κομισιόν. Χρειάζονται κάποιες επενδύσεις αλλά εφόσον πάρουμε την επενδυτική απόφαση θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης.
  • Για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών: Θα συνεχιστεί γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην εταιρεία.
  • Για την επενδυτική βαθμίδα: Η εταιρεία αναγνωρίζεται από τις αγορές σαν να έχει πετύχει το στόχο, όπως φάνηκε από την δημόσια εγγραφή για το ομόλογο. Δεν υπάρχει πίεση στα περιθώρια εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται.
  • Για την επένδυση στον Καναδά που ανακοινώθηκε πρόσφατα: Δε θα είναι η τελευταία. Η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις «πράσινες» επενδύσεις είναι μεγάλη και σύντομα θα υπάρξουν πολλές ανάλογες επενδύσεις στη χώρα.
  • Για την νέα μονάδα φυσικού αερίου: Ήδη από τον Ιούλιο 20203 συνεισφέρει στο σύστημα σημαντικές ποσότητες ενέργειας αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε εμπορική λειτουργία
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Mε οδηγό τον κλάδο της ενέργειας, η εταιρεία πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοση της σε A’ εξάμηνο έτους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η MYTILINEOS παρουσίασε αύξηση των κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), κατά 49% στα 438 εκατ. ευρώ, των Καθαρών Κερδών κατά 61% σε 268 εκατ. ευρώ, και του κύκλου εργασιών κατά 17% σε 2.516 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ Εξάμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Πιστοποιούν, επίσης τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της MYTILINEOS Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων της Ενέργειας και των Μετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας στο Α’ Εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW.

Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης».

Επισημαίνεται ακόμη από την MYTILINEOS η επιτυχημένη έκδοση 7ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 500 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,0% και σημαντική υπερκάλυψη, καθώς το συνολικό προσφερόμενο ποσό ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η πρώτη για την ελληνική αγορά το 2023 ενώ σημειώθηκε και η υψηλότερη ιστορικά συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους κατανεμήθηκε ποσοστό 91% της έκδοσης.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER