Η αειφορία είναι πλέον η κινητήρια δύναμη για αλλαγές στη μεταποιητική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία λαμβάνει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης με στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις βιωσιμότητας στον κλάδο της μεταποίησης είναι η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, η οποία εξ'ορισμού περιλαμβάνει απομάκρυνση από το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο και μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα, όπου οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται και επαναπροσδιορίζονται. Για τους κατασκευαστές, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους και ενισχύει την περιβαλλοντική τους εικόνα.
Σε έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων BDO, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 1,3 δισ. στερλίνες έχουν διατεθεί σε επενδύσεις κυκλικής οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 12 μήνες. Η έρευνα της BDO διαπίστωσε ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση ήταν οι πιο σημαντικοί τομείς για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 36% του όγκου των συναλλαγών το 2022, ακολουθούμενοι από την τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και τις τηλεπικοινωνίες με 25%.
Προσθέτοντας αξία
Ο Rory McPherson, χρηματοοικονομικός συνεργάτης της BDO, εξηγεί: «Η μετάβαση από τα γραμμικά επιχειρηματικά μοντέλα δημιουργεί αξία, ενώ παράλληλα προωθεί τους στόχους βιωσιμότητας. Καθώς το πλαίσιο ESG συνεχίζει να είναι ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν αρχές κυκλικής οικονομίας θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικές για τους επενδυτές».
Οι εταιρείες στον κλάδο της μεταποίησης επενδύουν στον καινοτόμο σχεδιασμό προϊόντων, εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα επισκευής και την ευκολία αποσυναρμολόγησης. Στόχος είναι η επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων και των εξαρτημάτων, μειώνοντας την ανάγκη για συνεχή παραγωγή νέων υλικών. Πρωτοβουλίες όπως η ανακατασκευή των προϊόντων, όπου τα μεταχειρισμένα προϊόντα αποκαθίστανται σε κατάσταση καινούργιου, κερδίζουν έδαφος. Αυτό όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η μεταποιητική βιομηχανία υιοθετεί επίσης πράσινες τεχνολογίες για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τις ενεργειακά αποδοτικές διαδικασίες παραγωγής, οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ανεμογεννήτριες και τα ενεργειακά συστήματα βιομάζας ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στις εγκαταστάσεις παραγωγής για να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) παρέχουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να βελτιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας και να εξορθολογίσουν τις παραγωγικές τους λειτουργίες. Η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο συμβάλλουν στον εντοπισμό σημείων ενεργειακής αναποτελεσματικότητας και σπατάλης, επιτρέποντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με σκοπό τη βιωσιμότητα.
Τα accelerators Digital Catapult και το High-Value Manufacturing (HVM) Catapult εξασφάλισαν χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων στερλινών με σκοπό την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις βιωσιμότητας του μεταποιητικού τομέα.
Η χρηματοδότηση -η οποία προέρχεται από το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου- θα επιτρέψει στους δύο accelerators να εργαστούν μαζί με τους βιομηχανικούς τους εταίρους για να επιτύχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα πόρων και ενεργειακή απόδοση κατά την παραγωγή, μέσω προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.
Ως μέρος του διετούς προγράμματος, πέντε βιομηχανικοί εταίροι θα συνεργαστούν με τους accelerators για να διερευνήσουν και να καθορίσουν δύο πραγματικές προκλήσεις βιωσιμότητας ο καθένας. Στη συνέχεια, περίπου 10 νεοφυείς επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για να προτείνουν ιδέες και να δοκιμάσουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ενίσχυση παραγωγικότητας
Πέντε εταίροι από το χώρο της μεταποίησης, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από ειδικούς συνεργάτες των Digital Catapult και HVM Catapult, θα χρησιμοποιήσουν τις λύσεις των νεοφυών επιχειρήσεων για να προωθήσουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους.
Η Katherine Bennett CBE, Διευθύνουσα Σύμβουλος του HVM Catapult, δήλωσε: «Η αειφόρος παραγωγή πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τον κλάδο της μεταποίησης και η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι κρίσιμη για αυτό. Συγκεντρώνοντας μεγάλους παίκτες του κλάδου της μεταποίησης και ειδικούς σε θέματα νέων τεχνολογιών με σκοπό να αναπτυχθούν ιδέες και μάλιστα γρήγορα, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βρει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση αυτή τη στιγμή».
Με πληροφορίες από imeche.org