Τα εργοστάσια της Stellantis σε όλο τον κόσμο σύντομα θα εφαρμόζουν την τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων (digital twins), βασιζόμενη σε λύσεις cloud, τεχνητής νοημοσύνης και τρισδιάστατης ρομποτικής όρασης. Η διοίκηση της εταιρείας αγκαλιάζει την πρόκληση του να ανακαλυφθούν και εφαρμοστούν διαδικασίες παραγωγής που διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων, βελτιώνουν την απόδοση και παράγουν οχήματα και εξαρτήματα αποτελεσματικά, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η ετήσια εκδήλωση Factory Booster Day της Stellantis, η οποία πραγματοποιήθηκε γις 9η χρονιά φέτος, αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις του αφορύν στη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανικής πραγματικότητας και να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στη μεταποίηση.
Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία Open Challenge, κατά την οποία οι διευθυντές των εργοστασίων αναζητούν από προμηθευτές και startup εταιρείες, ιδέες για νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, το Factory Booster Day είναι μια παγκόσμια έκθεση λύσεων για τη βιομηχανική παραγωγή, οι οποίες παρουσιάζεται από προμηθευτές και startups μέσω φυσικών και εικονικών επιδείξεων.
Η εκδήλωση Factory Booster Day 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 στο συγκρότημα Stellantis Mirafiori στο Torino της Ιταλίας, περιελάμβανε την έκθεση 93 καινοτομιών. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν εξεταστεί περισσότερες από 300 προτάσεις από την κατασκευαστική ομάδα της Stellantis.
«Έχουμε αποδείξεις ότι η συνεργασία με τους κατασκευαστικούς μας εταίρους λειτουργεί. Η εφαρμογή καινοτομιών και η συνεχής βελτίωση μείωσαν το κόστος μετασχηματισμού μας κατά 11%, την κατανάλωση ενέργειας κατά 23% και τα ζητήματα ποιότητας κατά 40% από το 2021», δήλωσε ο Arnaud Deboeuf, Chief Manufacturing Officer της Stellantis. «Οι εργαζόμενοι της Stellantis είναι περήφανοι που κατασκευάζουν οχήματα που ανταποκρίνονται στα παγκοσμίου επιπέδου ποιοτικά πρότυπα των εμβληματικών μας εμπορικών σημάτων. Η αξιοποίηση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένας σημαντικός μοχλός για την επίτευξη του επιπέδου αριστείας που στοχεύουμε».
Οι καινοτομίες από προηγούμενες εκδηλώσεις Factory Booster Day έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας παραγωγής και την αποτροπή σφαλμάτων μέσω της εκμετάλλευσης ψηφιακών διδύμων (digital twins), τα οποία υποστηρίζονται από τεχνολογίες cloud, λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) και 3D όρασης σε παραγωγικά περιβάλλοντα της Stellantis. Μερικές από αυτές τις καινοτομίες περιλαμβάνουν:
- Η Stellantis χρησιμοποιεί τη λύση Autodesk Construction Cloud, μια πλατφόρμα που βασίζεται σε τεχνολογίες cloud και υποστηρίζει ροές εργασιών για όλες τις φάσεις της κατασκευής, από το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την κατασκευή και τη λειτουργία. Η λύση παρουσιάστηκε στο Factory Booster Day 2022 και παρέχει τη δυνατότητα στους προμηθευτές της και στη Stellantis να μοιράζονται και να προσομοιώνουν τις κατασκευαστικές διατάξεις σε πραγματικό χρόνο, αλληλεπιδρώντας με ένα ψηφιακό δίδυμο μίας μονάδας παραγωγής. Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης δεδομένων παραγωγής κατασκευής και η βελτίωση της συνεργατικής διαδικασίας μεταξύ της Stellantis και των προμηθευτών της, μειώνουν τα «ψηφιακά απόβλητα», εξαλείφοντας τη μη αυτόματη συγκέντρωση δεδομένων και επιτρέποντας την άμεση οπτικοποίηση του αποτελέσματος για όλες τις ομάδες. Η εν λόγω λύση επιταχύνει επίσης την επικύρωση (validation) του σχεδιασμού. Η λύση Autodesk Construction Cloud εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Windsor Assembly Plant στον Καναδά για την εγκατάσταση STLA Large και, μετά από την αξιοσημείωτη εξοικονόμηση κόστους που παρατηρήθηκε, επεκτάθηκε προς χρήση στην εγκατάσταση του πλαισίου STLA στο Sterling Heights Assembly Plant στο Michigan των ΗΠΑ.
- Η καθοδήγηση ρομπότ με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι εγκατεστημένη σε πολλές μονάδες κινητήρων της Stellantis, ενσωματώνει ένα τρισδιάστατο (3D) σύστημα όρασης. Αυτή η καινοτομία αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της Inbolt, μίας νεοφυούς επιχείρησης από τη Γαλλία, και αξιοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και όρασης για να επιτρέψει στα ρομπότ να προσαρμόσουν την κίνηση και τις λειτουργίες τους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αποφεύγονται πιθανές συγκρούσεις ή άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Το σύστημα προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα και μειώνει το χρόνο παράδοσης μεταξύ της συναρμολόγησης του συστήματος μετάδοσης κίνησης και της εγκατάστασης σε ένα όχημα. Αυτή η καινοτομία παρουσιάστηκε στο Factory Booster Day 2021.
- Αυτόνομοι τροχοί από την wheel.me, μια Νορβηγική νεοφυής εταιρεία ρομποτικής, μετατρέπουν τα υπάρχοντα μεταφορικά μέσα εντός του εργοστασίου σε αυτόνομα κινητά ρομπότ (AMR). Οι τροχοί αντικαθιστούν τους τυπικούς τροχούς, αυτοματοποιώντας τη μεταφορά εξαρτημάτων ή εμπορευμάτων μέσα στα εργοστάσια. Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην ενίσχυση της απόδοσης, της ασφάλειας και της εξοικονόμησης κόστους, διασφαλίζοντας ελάχιστο διάστημα διακοπής στις υπάρχουσες διεργασίες και τις ροές υλικών. Η τεχνολογία της wheel.me εξαλείφει την ανάγκη για ακριβά συστήματα ενδοεργοστασιακών μεταφορών, προσφέροντας στη Stellantis ευελιξία και εξοικονόμηση. Η Stellantis και η wheel.me σχεδιάζουν αυτήν τη στιγμή να επεκτείνουν την τεχνολογία και σε άλλα εργοστάσια. Η καινοτομία έκανε το ντεμπούτο της στο Factory Booster Day 2022.
Οι κατασκευαστικές καινοτομίες που βοηθούν στην παράδοση καλύτερων προϊόντων, τη δημιουργία λιγότερων αποβλήτων ή τη μείωση της χρήσης ενέργειας, είναι το κλειδί για την επίτευξη των φιλοδοξιών του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030 της Stellantis, το οποίο στοχεύει:
- Να μπορέσει η εταιρεία να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2038, για το σύνολο των Πεδίων 1, 2 και 3. Η Stellantis πέτυχε πάνω από 20% μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της παραγωγικής διαδικασίας στα Πεδία 1 και 2 από το 2021.
- Μείωση του κόστους παραγωγής κατά 40% έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων αυτοματισμού, ψηφιοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.
- Επίτευξη της παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων μέσω της βελτιστοποίησης του εντοπισμού ελαττωμάτων.
Με πληροφορίες από stellantis.com