Το European Chemical Industry Council (Cefic) δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «The Competitiveness of the European Chemical Industry», στην οποία δίνεται έμφαση στη σοβαρότητα του θέματος ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η χημική βιομηχανία της ΕΕ. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα καταργηθούν πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι παραγωγικής ικανότητας, επηρεάζοντας 21 μεγάλες περιοχές.
Η μελέτη είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη Διακήρυξη της Αμβέρσας. Σύμφωνα με το κείμενο, είναι απόλυτα επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, διασφάλισης της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και η προώθηση της καινοτομίας.
Η μελέτη ανταγωνιστικότητας, η οποία που ανατέθηκε στην εταιρία Advancy, διερευνά πώς η χημική βιομηχανία της ΕΕ συγκρίνεται ανταγωνιστικά με εκείνες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου της χημείας – που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της καθημερινής ζωής – έχει αποδυναμωθεί τόσο λόγω κόστους, όπως το υψηλό ενεργειακό, περιβαλλοντικό και κανονιστικό κόστος, όσο και λόγω διοικητικών εμποδίων που επηρεάζουν την καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το τελευταίο οδηγεί συχνά σε καθυστερημένες επενδύσεις ή σε αποφάσεις για επενδύσεις εκτός Ευρώπης.